Vaječný likér

Advocaat - holandský vaječný likér (fotorecept)

Autor receptu: janger

Ako vznikol tento nazov? Je viacero teorii, napr. ze je to napoj na premazanie hrdla pre advokatov, lebo ti musia vela rozpravat. Dalsia moznost je, ze sa to sem dostalo z Antil, kde sa robil napoj z avokada zmiesaneho s alkoholom. Kedze v minulosti bolo avokado v Europe ovocie nezname a nedostupne, zacali ludia experimentovat a avokado nahradili zltkami.

Suroviny

Postup

  1. Je viacero moznosti, ako pripravit vajecny liker. Robi sa s pridanim kondenzovaneho mlieka, niekto robi z celych vajec... Tento recept je zo zltkov. Povodne sa na jeho pripravu v Holandsku pouzivalo tzv. palene vino "brandewijn" (brandy), ale mozno robit aj s inymi liehovinami, napr. vodkou. Tento liker je husty, je sa s lyzickou, casto s kopcekom slahacky. Rady si na nom pochutnavaju hlavne damy. Obsah alkoholu by mal byt priblizne 14 %. Pri priprave je potrebny aj teplomer na varenie.
  2. Domaca priprava nie je zlozita. Zaobstarame si cerstve vajcia. Ja chodievam casto okolo jedneho domu, kde maju niekedy pred dverami stolik a na nom vylozenu aj krabicku, dve domacich vajec a pokladnicku, kde hodite peniaze. Sliepky tam behaju po zahrade. Maju viacero druhov, male, vacsie. A aj vajicka v krabicke maju rozne velkosti. Ale su vzdy cerstve.
  3. Dame do hrnca varit vodu. Do ineho hrnca, (misky) dame zltky. V mojom pripade to bolo 8 zltkov, cukor. Pridame stipku soli. Vyskrabkame polovicu vanilkoveho struku a dame k vajciam (aj struk, aj ten uvolni aromu). Pripravime si este aj dalsi hrniec so studenou vodou.
  4. Zamiesame to. Misku dame nad paru, na hrniec s vriacou vodou. Miska nesmie byt namocena vo vriacej vode. Pridame alkohol. A velmi dobre stale miesame. Po celej ploche misky. Sledujeme teplotu na teplomeri.
  5. Pri teplote 62 stupnov (vtedy to uz zacne hustnut) misku prelozime do hrnca so studenou vodou, aby sa to rychlo schladilo a stale miesame. Do vychladnutia.
  6. Potom to precedime. Ja som mala z tohto mnozstva 400 ml likeru.
  7. Dame do flasky a do chladnicky.