Sladké tajomstvá:
Čím je prifarbená ružová čokoláda a ako vlastne chutí?

Veronika Lucáková, 19. júla 2023     3 minúty čítania

Čokoládu milujeme v akejkoľvek verzii. Mliečna, horká, biela, ale vyskúšali ste už aj ružovú ruby čokoládu?



Foto: Shutterstock

Ružové bôby

Hoci to znie neuveriteľne, ruby čokoláda podľa spoločnosti Callebaut, ktorá ju uviedla na trh, nepotrebuje pre svoju peknú ružovú farbu vôbec žiadne farbivá. Pochádza totiž z kakaových bôbov s ružovou farbou, ktoré prirodzene a bez genetických úprav rastú v Ghane, na Pobreží Slonoviny, v Brazílii či Ekvádore.



Foto: Shutterstock

Kde sa vzala?

V roku 2018 sa k jej objaveniu prihlásil a ružovú ruby čokoládu predstavil majiteľ švajčiarskej firmy Callebaut, Barry Callebaut. Už v roku 2004 sa objavovali prvé tvrdenia o vzniku „nového druhu čokolády“. Ale až do roku 2018 trvalo, kým sa objavila prvá ružová čokoláda, práve od spomínanej firmy. Pretože, aby si bôby zachovali svoju farbu, museli vývojári vymyslieť spôsob spracovania bôbov, ktorý by to umožnil.

Takto chutí ruby

V chuti ruby čokolády je cítiť ovocnú zložku, veľmi jemne kyslastú. Chutí tak trochu akoby po bobuľovom ovocí, pripomínajúcu najmä maliny. Väčšinou sa na jej prípravu používa pomerne vysoký podiel kakaovej hmoty, až okolo 45 % obsahu. Ale stále je príjemne sladká.

Prečo môže byť čokoláda ružová či biela?

Keďže bežne sa kakaové bôby najprv fermentujú a potom pražia, tak stratia svoju pôvodnú svetlú farbu a sú hnedé. Preto je aj kakao, pražené kakaové bôby a aj výsledná čokoláda hnedá. Keď si doprajeme bielu čokoládu, tak je to vlastne len dochutené kakaové maslo, ktoré bolo získané z kakaových bôbov. Jednoducho sa pri jej výrobe kakao celkom vynecháva.



Foto: Shutterstock

No a aký spôsobom presne sa dosahuje očarujúca ružová čokoláda, o tom sa dá špekulovať. Napríklad na stránke nemeckej firmy, ktorá sa venuje čokoláde, theyo.de, sme sa dočítali, že by sa farba čokolády mohla dosahovať aj tým, že sa do čokolády melú aj nefermentované a nepražené bôby.

Kde ju využijete?

Pravdaže predovšetkým na priame maškrtenie. Ale je výborná na využitie aj pri pečení, či už ako súčasť krému alebo polevy. Rozpúšťa sa klasicky vo vodnom kúpeli alebo aj v mikrovlnke, rovnako ako ostatné druhy čokolády.

Vyskúšajte ružovú čokoládu v našom nepečenom metrovom koláči:







ANKETA: Ochutnali ste už ružovú čokoládu?

58,1%



41,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist