Zostali vám od obeda zvyšky kuraťa? Pozrite sa, aké skvelé jedlá z nich ešte pripravíte

Jarmila Horváthová, 6. novembra 2022     7 minút čítania

Niekto miluje kurací vývar, iný si kura upečie alebo vypraží ako rezne. Ale čo robiť, keď sa všetko mäsko z výborného obeda nezjedlo? Tu sú naše overené tipy, čo so zvyškami z kuraťa.



Foto: Shutterstock

Do šalátu alebo do wrapu

Základné pravidlo znie – mäso, ktoré vám zostalo nakrájate na prúžky, orestujete napríklad na cesnaku, alebo cibuľke a dochutíte podľa preferencií. Takéto kúsky môžete použiť do zeleninových šalátov, najmä listových a tiež na prípravu rôznych wrapov, tacos a plnených tortillových placiek. Ak chcete dodať mäsu exotický šmrnc, pridajte k cibuli a cesnaku aj kúsok strúhaného zázvoru alebo ho pokvapkajte sójovou omáčkou.


Omáčka na cestoviny

Nakrájané zvyšky vareného alebo pečeného kuracieho mäsa sú skvelou prísadou do cestovín, stačí keď k nim dorobíte smotanovú, syrovú, paradajkovú, alebo inú obľúbenú omáčku.


Jednoduchý nákyp

Zo zvyškov z kuraťa si môžete upiecť aj jednoduchý nákyp. Oblanšírujte zeleninu, napríklad brokolicu, pridajte varené cestoviny alebo zemiaky, zalejte smotanovo-syrovou omáčkou, posypte syrom a dajte zapiecť.


Univerzálne fašírky

Fašírky sú ako stvorené na to, aby ste do nich využili rôzne zvyšky z chladničky a platí to aj o pečenom alebo varenom kuracom mäse. Zvyšky mäsa rozmixujte alebo pokrájajte nadrobno, môžete pridať nastrúhaný syr, kúsky varenej zeleniny z vývaru alebo aj zvyšky zemiakovej kaše. Dochuťte koreninami a bylinkami podľa preferencií. Zo zmesi vytvarujte fašírky a vypražte ich na panvici s olejom. Kúsky mäsa môžete využiť aj na prípravu kuracieho fášu – plnky. Zvyšky mäsa rozmixujte, dochuťte a môžete použiť napríklad na plnenie mäsových rolád a závinov.


Mäsová nátierka

Nátierka z tepelne upraveného kuracieho mäsa je výborná nielen ako rýchla večera ale aj ako pohostenie pre návštevu. Vylaďte si ju podľa svojich chutí a určite sa po nej len tak zapráši.



Aby polievka dlhšie vydržala

Ak varíte kurací alebo slepačí vývar a nechcete mať nijaké zvyšky, je to jednoduché. Kuracie mäso oberte z kostí a všetko mäso použite pri servírovaní polievky. Aby vydržala polievka bez „ujmy“ aj na druhý, tretí deň, kuchár Adam Gallik z Bistra u rybičky v Stupave radí: všetko, čo sa nezje, oddeliť. „V reštauráciách sa vždy oddelí vývar, mäso a zelenina a robím to tak aj doma. Potom len zohrejem vývar a pridám doň zeleninu a mäso, prípadne zavarím rezance. Máte tak istotu, že polievka neskysne, alebo nechytí nejakú pachuť,“ vysvetľuje.


Tipy od kuchára na chutné kuracie jedlá

Kuchár Adam Gallik priznáva, že nie je fanúšikom obľúbených kuracích pŕs, samotné sú podľa neho vhodné pre ľudí, ktorí držia diétu či športovcov. Pripraviť ich však tak, aby boli šťavnaté, je veľmi náročné. Omnoho lepšie je, keď ich zabalíme do wrapov, kde im šťavnatosť dodá pridaná zelenina a dresing.


Ak chcete mať chutný kurací rezeň, kuchár odporúča pripraviť si ho nie z kuracích pŕs, ale z vykostených kuracích stehien. Stojí to trošku námahy a šikovnosti pri vykosťovaní, výsledok je však oveľa šťavnatejší aj chuťovo výraznejší. A je jedno, či si ich pripravíte v trojobale, alebo nejako inak.





ANKETA: Snažíte sa vždy spracovať a využiť zvyšky uvareného alebo upečeného mäsa?

96,3%



3,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist