
Foto: Shutterstock
Na prvý pohľad vyzerá ako jemný smotanový syr. Na jazyk však prichádza niečo medzi gréckym jogurtom a nátierkovým syrom.
Labneh je fermentovaný mliečny produkt, ktorý vzniká scedením hustého bieleho jogurtu (často gréckeho) cez jemnú tkaninu alebo plátno, aby sa odstránila srvátka. Výsledkom je jemný, krémový syr, ktorý chutí jemne kyslasto a má konzistenciu nátierky alebo smotanového syra.
Pôvod má v krajinách Levantu – ako je Libanon, Sýria, Jordánsko či Palestína – kde sa podáva ako súčasť meze (výber malých predjedál). Servíruje sa na tanieri s olivový olej, tymianom alebo s korením za’atar.
Ako si pripraviť labneh doma
Ak by ste si chceli túto špecialitku spraviť, stačí vám na to len 500 g gréckeho bieleho jogurtu (ideálne plnotučného) a 1/2 ČL soli.Postup je jednoduchý. Jogurt zmiešajte so soľou. Preložte ho do čistého plátna (alebo jemného sitka) položeného nad misu. Zaviažte a nechajte odkvapkávať v chladničke aspoň 12 hodín (čím dlhšie, tým hustejší labneh získate).
Po odkvapkaní vznikne hustý, krémový syr, ktorý môžete skladovať v chladničke 5–7 dní. Ak chcete labneh s extra jemnou konzistenciou, po odkvapkaní ho krátko premixujte.

Foto: Shutterstock
Ako a kde labneh využijete
Do nátierok: Ak si robíte rôzne domáce nátierky, nahraďte v recepte maslo alebo majonézu labnehom – je ľahší, plný bielkovín a probiotík.Namiesto syra potrite labnehom tortilly, upečenú pizzu alebo ho použite ako podklad do sendvičov, pita placiek či na bagetu. Labneh ochutený nasekanými bylinkami a cesnakom bude perfektnou nátierkou na chrumkavý chlebík.
Do šalátov: Dá sa využiť ako zdravšia a menej kalorická alternatíva majonézy alebo smotany v dresingu. Pridajte si labneh aj do zemiakového alebo uhorkového šalátu s kôprom, je to delikatesa.
K vajíčkam a zelenine: Podávajte labneh k volskému oku spolu s chrumkavým chlebom a olivami ako raňajky po arabsky.
Ako dip: Nakombinujte si na tanier cícerové fašírky - falafel, labneh, doplňte grilovanou zeleninou alebo pečenými zemiakmi.
Labneh guľôčky: Z vychladeného labnehu vytvarujte malé guľôčky a dajte ich do pohára s olivovým olejom a s bylinkami – vydržia dlhšie a chutia božsky.

Foto: Shutterstock
Sladká verzia: Ochutnajte zdravý dezert ako z orientálnej cukrárne. Na taniere naservírujte labneh, pokvapkajte ho medom, posypte orieškami a štipkou mletej škorice.
Labneh môžete použiť aj pri pečení koláčov. Skúste napríklad tento recept na cheesecake s medom.

Foto: Shutterstock
Korpus: 200 g sušienok (maslové alebo karamelové), 80 g roztopeného masla
Plnka: 400 g syra labneh, 200 g mascarpone alebo jemného tvarohu, 80 g medu, 1 ČL vanilkového extraktu, 1 ČL citrónovej šťavy, 100 ml smotany na šľahanie
Na vrch: 2 PL medu, hrsť nasekaných pistácií alebo iných orieškov alebo v osviežujúcej letnej verzii čerstvé ovocie
1. Sušienky rozmixujte na jemno. Zmiešajte ich s roztopeným maslom a rovnomerne natlačte do tortovej formy (priemer 20 cm) vyloženej papierom na pečenie. Povrch uhlaďte lyžicou a dajte stuhnúť do chladničky na 30 minút.
2. V mise zmiešajte labneh, mascarpone, vanilkový extrakt, med a citrónovú šťavu. Nakoniec vmiešajte smotanu vyšľahanú do polotuha. Krém navrstvite na stuhnutý sušienkový korpus a zarovnajte.
3. Cheesecake dajte do chladničky aspoň na 6 hodín, ideálne cez noc. Pred podávaním ho polejte medom, posypte nasekanými pistáciami, orieškami alebo čerstvým ovocím.
Diskusia k článku