Trendy:
Že aj strava môže byť terapiou, sa naučili Varecháči na kurze varenia so Silviou Horeckou

Redakcia Varecha.sk, 11. novembra 2017     5 minút čítania

Ktorú zeleninu variť a ktorú jesť radšej surovú? Aké korenie je prospešné, keď trpíte na dnu a aká bylinka pomôže pri detoxikácii organizmu? Toto a ešte mnoho ďalších zaujímavých informácií sa dozvedeli víťazky septembrového kola našej súťaže Varíme s Varechou.



Na kurze varenia sa zišli nové tváre, ale aj Varecháčky, ktoré už poznáte. Tu sú - zľava doprava v prvom rade: autorka tohto článku Andreac, Roxanne, naša lektorka Silvia Horecká, Patincatsomekitchen, Eruska25, Barborka, ktorá prišla s Patincatsomekitchen, Jarka, ktorá prišla s Roxanne. V druhom rade sa na nás usmievajú Evka a Rous5, ktorým kurz venovala Varecháčka Rennatte.



O Silvii Horeckej by sa dalo povedať, že je to "chodiaca encyklopédia". O každej potravine by vám dokázala porozprávať prečo, s čím a ako ju treba jesť. Stačí si pozrieť jej blog Terapia jedlom a hneď je vám jasné, že vedomosti tejto mladej ženy nie sú len povrchné, ale že sa jedlu venuje naozaj odborne. Hneď na úvod nám porozprávala o vodnici - teda bielej reďkovke, ktorú sme použili v šaláte tabouleh. Má jemnú maslovú chuť a v šalátoch chutí naozaj skvelo.



Silvia nám predstavila aj ďalšiu zabudnutú zeleninu: starobylú kvaku, ktorú sme krátko povarili v hŕstkovej polievke. Kvaka je užitočná zelenina, pretože obsahuje veľa vápnika, takže takí vegáni by ju mali často zahŕňať do svojho jedálneho lístka.



Dievčatá, s rukami za chrbtom nič nenavaríme. Poďme teda na to: ide sa...



...krájať,



...strúhať



...a miešať!



Prípadne šúpať prepeličie vajíčka, to je zábava :) Ozaj, vedeli ste, že prepeličie vajíčka sú vhodné pre alergikov, obsahujú totiž aj ovomukoidy, ktoré znižujú alergické reakcie.



No dnes to bolo hlavne o koreninách a bylinkách, ktoré do jedla vnášajú zdraviu prospešné látky



a samozrejme aj vône, ako už iste zistila aj Patincatsomekitchen.



Vlastné koreniace zmesi si môžeme vyrobiť i doma. Roxanne v mažiariku drvila rascu, horčicové a koriandrové semienka, čím vzniklo zdraviu veľmi prospešné mahá korenie. Možete ho skladovať v uzavretom poháriku aj 3 - 4 týždne a pridávať do všetkých zeleninových jedál. Ešte lepšie je, ak ho popražíte na oleji alebo na prepustenom masle, čím získa oveľa intenzívnejšiu chuť.



Naše varenie sme prenášali aj naživo na našu facebokovú stránku, pozrite si video.

Z každého jedla sme si pripravili 2 varianty - buď sme zmenili koreniny, povymieňali druhy múky alebo zeleniny. Škoda, že ste nemohli ochutnať. Ale uvariť si tieto skvelé jedlá môžete.

Nech sa páči recepty:











Foto: Kristina Cheval, Radosť variť - Škola varenia v Poluse

Zaujal vás tento článok?

Všetky nové články a recepty môžete dostávať každé ráno do vašej e-mailovej schránky.









Diskusia k článku

zolik
A pri tych veganoch Vam vypadlo h v slove zahrnat. Inak pekny clanok. Rada som si ho precitala.






 



TOPlist