Zdravé listy:
Je na vás čakanka priveľmi horká? Týchto pár trikov dokáže jej horkosť zmierniť

Jarmila Horváthová, 30. júla 2024     3 minúty čítania

Odmietate zdravú čakanku, lebo vás odrádza jej horká chuť? K tomu, aby vám zachutila stačí praktizovať pár jednoduchých postupov.



Foto: Shutterstock

Listová zelenina, ktorá sa aj u nás objavuje stále častejšie v obchodoch a vyzerá ako veľké bledozelené alebo fialové puky, to je čakanka, ktorú možno niektorí poznajú aj pod názvom chicoree.

Ak ste si ju niekedy kúpili na vyskúšanie, určite ste zaregistrovali jej horkú chuť. A možno vás aj odradila od ďalšej kúpy. O čakanke sa totiž hovorí, že práve pre jej horkosť ju ľudia buď milujú, alebo úplne odmietajú.

Pritom práve vďaka horkým látkam je čakanka mimoriadne zdravá, tie totiž stimulujú činnosť žlčníka a pankreasu a upokojujú žalúdok a črevá. Preto je táto zelenina aj ľahko stráviteľná.

Čo pomôže proti horkosti

Pre tých, ktorým horkosť čakanky prekáža, máme dobrú správu, da sa zmierniť. Ako?

V prvom rade si dajte pozor, aby ste nekúpili čakanku so tmavozelenými koncami listov (týka sa to bledozelenej čakanky), pretože tie majú zvyčajne mimoriadne horkú chuť. Ale horké zlúčeniny sú aj vo fialovej. Pred použitím vyrežte hlúb a to tak, že odrežete koniec a hlúb vyrežete v tvare klinu.

Potom čakanku na niekoľko minút namočte do vlažnej vody, do ktorej pridáte trochu cukru. Tak isto ju možno namočiť aj do mlieka.

S čím vám bude chutiť

Zmierniť horkosť pomôže aj to, ak ju správne nakombinujete – čerstvá sa najlepšie hodí do šalátov, v ktorých je ovocie, ako pomaranče, grapefruity, melón alebo jablká. Taktiež kombinácia s avokádom redukuje jej horkosť.



Foto: Shutterstock

S čím vám bude chutiť

Okrem použitia do šalátov, možno čakanku zapekať alebo piecť. Zapekaná je výborná napríklad so smotanovo-syrovou omáčkou, pričom najlepšie sú chuťovo výrazné syry, ako sú syra s modrou plesňou. Inou možnosťou je zapiecť ju s pasírovanými paradajkami a posypať výrazným vyzretým horským syrom.

Pečená čakanka (stačí ju pokvapkať olejom a dať do rúry) je výborná v kombinácii s pomarančovou omáčkou, ricottou a orieškami.

Patrí do tmy

Ak čakanku kúpite, ale hneď ju nejdete pripravovať, mali by ste vedieť, že je nutné vždy skladovať v tme. Svetlo spôsobuje, že sa zafarbí a rýchlejšie znehodnotí. Dlhšie svieža vydrží, keď je zabalená vo vlhkej kuchynskej utierke. Pri optimálnych podmienkach ju možno skladovať asi jeden týždeň.



ANKETA: Vyberáte z kúpenej zmesi miešaných šalátov listy čakanky, pretože vám nechutí?

6,7%



93,3%







Diskusia k článku

janger
U nas je cakanka casto, aj teraz mam v chladnicke. Asi ju spravim na sladko:
 varecha.pravda.sk/recepty/cakanka-s-jablkom-fotorecept/10...


V dnesnej dobe je cakanka uz tak vyslachtena, ze nie je taka horka, ako byvala volakedy. Netreba sa jej bat.

Mam tu viacero receptov, velmi dobra je aj takto:
 varecha.pravda.sk/recepty/zapekana-cakanka-fotorecept/968...


Miesany salat je tiez velmi chutny, robim velmi casto:
 varecha.pravda.sk/recepty/salat-z-cakanky-fotorecept/6949...

1x haji
redakcia
@janger (5.8.2024 15:59)

Perfektné! Ďakujeme za tipy na Vaše overené recepty z čakanky, aspoň vieme, kde začať :)
1x janger






 



TOPlist