Zásobáreň vitamínu C:
Kedy a ako zbierať šípky a čo z nich pripraviť

Redakcia Varecha.sk, 23. septembra 2020     3 minúty čítania

Šípky obsahujú oveľa viac vitamínu C ako citróny či jablká. Vyberte sa von a zabezpečte si ich poriadnu zásobu, my vám poradíme kedy a ako ich zbierať aj čo z nich pripraviť.

Foto: shutterstock.com

Vitamín C je pre zdravie nášho organizmu zásadný. Potrebujeme ho predovšetkým na dobré fungovanie imunity- pomáha predchádzať infekciám dýchacích či močových ciest a ak ich už dostaneme, zmierňuje ich priebeh. Ďalej posilňuje cievy a pôsobí i proti krvácaniu z ďasien. Ľudí, ktorí trpia zápchou, určite zaujme informácia, že vitamín C tento problém do istej miery odstraňuje.

Okrem céčka nájdete v šípkach i bohatý zdroj vitamínov A (posilňuje imunitu a zrak, znižuje počet respiračných infekcií, pozitívne pôsobí na stav kostí a kože), B1 (proti únave, depresii, bolestiam hlavy či poruchám pamäte), B2 (proti zápalom ústnej dutiny, zlému sústredeniu a slabosti, na pekné vlasy a proti ich vypadávaniu), B3 (dôležitý pre kožu, nervy, zažívací trakt, proti aftám, bolestiam hlavy a podráždenosti) a K (zdravé a pevné zuby a kosti).

Kedy a ako zbierať šípky?

Zrelosť šípok poznáte tak, že sú krásne červené a niektoré z nich už mäkké. Väčšinou sa zbierajú na prelome septembra a októbra, ale na miestach, kde na ne svieti dostatočne slniečko, už o dva či tri týždne skôr. Nazbierané plody vkladajte do plátenného vrecúška či textilnej tašky, igelitové vrecúška nie sú vhodné, pretože šípky by sa v nich mohli zapariť.

Šípky doma zbavte stoniek, kvetov i chĺpkov, umyte a osušte. Sušiť ich možno v rúre vyhriatej na 60 °C a pri pootvorených dvierkach (pozor ale, aby sa nespálili), v sušičke potravín alebo klasicky, nad radiátorom. Šípky v tom prípady položte na plech či kartón vyložené papierom na pečenie. Ak je to možné, malo by na ne pri sušení svietiť slnko.

Usušené šípky skladujte v sklenených nádobách v suchu a temne. Prípadne ich môžete vložiť do plátenného vrecúška a zavesiť do suchej a dobre vetranej komory. Možno ich skladovať až rok.

No a čo si zo zdravých šípok doma pripraviť? Dozviete sa v TOMTO ČLÁNKU.



ANKETA: Zbierate na jeseň šípky?

85,9%



14,1%







Diskusia k článku

serchan
Ja roky varím vynikajúci lekvár, na palacinky úžasný!






 



TOPlist