Záhradná párty:
TOP 5 druhov ovocia, ktoré je najlepšie na grilovanie

Jarmila Horváthová, 11. júna 2024     3 minúty čítania

Grilované ovocie je skvelým doplnkom každej grilovačky. Môžete ho podávať ako dezert, ale môže byť aj súčasťou chutných šalátov. Na grilovanie je vhodné ovocie s pevnou štruktúrou. Tu je päť najlepších možností aj s tipmi na ich prípravu.



Foto: Shutterstock

1. Ananás

Grilovaný ananás je klasika. Ananás očistíme, vykrojíme stred a nakrájame na kolieska. Potrieme marinádou pripravenou zo šťavy z jednej limetky, 2 ČL hnedého cukru a 1 PL chuťovo neutrálneho oleja - a prípadne 1 ČL rumu. Potom grilujeme 2 - 3 minúty z každej strany. Podávame s vanilkovou zmrzlinou a kopčekom smotany.

2. Hrušky

Grilované hrušky sú výborné v kombinácii s čakankou a syrom gorgonzola či s bylinkovým maslom. Hrušky prekrojíme na polovicu, lyžicou odstránime jadrovník a reznou stranou položíme na 1 - 2 minúty na gril, kým nezačnú karamelizovať.

Potom ich otočíme a naplníme krémovou gorgonzolou alebo iným syrom s modrou plesňou, prípadne bylinkovým maslom. Podávame s čakankovým šalátom, na ktorý čakanku nakrájame a zalejeme zálievkou. Tú pripravíme tak, že zmiešame olivový olej, biely vínny ocot, med, dijonskú horčicu, soľ a korenie.



Foto: Shutterstock

Ovocie by sa malo grilovať pri strednej alebo nízkej teplote. Griluje sa rýchlo, takže ho treba mať stále na očiach a od grilu neodchádzať.

3. Broskyne

Grilované broskyne sú výborné na šalát. Nakrájame ich na mesiačiky a pečieme ich na grile 1 - 2 minúty z oboch strán. Výborne chutia v šaláte z rukoly s malými guľôčkami mozzarelly a s plátkami mandlí. Zalejeme dresingom z 1/2 ČL medu a horčice, 3 PL balzamikového octu a 2 PL olivového oleja.

4. Melóny

Hoci je to zvláštne, výborný na grilovanie je aj melón, ktorý sa skladá najmä z vody. Stačí ho nakrájať na 2-3 cm hrubé plátky a každú stranu potrieť marinádou pripravenou zo šťavy z limetky, 2 ČL hnedého cukru a 1 ČL repkového oleja. Potom grilujeme 2 - 3 minúty z každej strany a podávame s rozdrobenou fetou a s čerstvou bazalkou.



Foto: Shutterstock

5. Mango

Grilované mango je výbornou exotickou prílohou k rybám alebo ku krevetám. Dužinu manga, ktoré nie je úplne dozreté, obrežeme z obidvoch plochých strán kôstky, potrieme arašidovým olejom a reznou stranou položíme na gril. Každú stranu grilujeme približne 3 - 4 minúty. Podávame pokvapkané limetkovou šťavou ochutenou čili.



ANKETA: Patrí grilovanie ovocia k vašej grilovacej rutine?

6,8%



93,2%







Diskusia k článku

kucharka
Grilované ovocie je dobrota, len tak ako príloha ( úplne sa hodímkmopekačkám ) alebo do šalátu.
Aj ja robievam, hlavne v lete.






 



TOPlist