Foto: Shutterstock
Ako vybrať vhodnú tekvicu
Pri kúpe tekvice, ktorú chcete vydlabať a vyrezať z nej svetlonosa, dobre preskúmajte jej povrch a stonku. Stonka by nemala byť suchá a nemala by sa oddeľovať od plodu, šupka by mala mať sviežu farbu bez škvŕn a kazov. Vyhnite sa tekvici s mäkkou stonkou alebo mäkkými miestami na šupke. Na vyrezávanie sa najlepšie hodí stredne veľká tekvica s pravidelným okrúhlym tvarom.Ak kupujete tekvicu na vyrezávanie, skontrolujte spodok, protiľahlú stranu stonky. Mala by byť dostatočne plochá, aby svetlonos pekne stál. Skontrolujte aj rebrovanie - čím je tekvica hladšia, tým sa bude jednoduchšie vyrezávať.
Vyrezávaná tekvica začne “odchádzať” približne po týždni. Ak je jeseň teplá, proces hniloby sa ešte urýchli. Aby ste vyrezávanú tekvicu udržali v kondícii čo najdlhšie, postupujte podľa nasledujúcich rád.
Najlepší pomocníci
Tekvicu najskôr dôkladne umyte vodou a mydlom. Po vyrezaní vnútorné časti vyčistite. Precízne odstráňte všetky semienka a vlákna. Vnútorné steny tekvice vyčistite vyradenou zubnou kefkou, pomôže odstrániť zvyšky, ktoré môžu urýchliť proces rozkladu.Zmiešajte 1 PL bielidla s litrom vody a roztokom nastriekajte vnútro a rezy tekvice. Bielidlo ničí baktérie, ktoré spôsobujú rozklad tekvice.
Aby ste zabránili vysychaniu tekvice, na rezy naneste tenkú vrstvu vazelíny, ktorá zabráni unikaniu vlhkosti. Rozklad spomalí tiež potretie citrónovou šťavou.
Teplo z klasických sviečok môže urýchliť proces hnitia tekvice. Namiesto nich radšej použite LED sviečky, ktoré sú aj bezpečnejšie.
Tekvicu uchovávajte v chlade. Na noc ju uložte do chladničky alebo na chladné miesto. Počas dňa nevystavujte tekvicu priamemu slnku, umiestnite ju radšej do tieňa.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku