Špiková kosť s chlebíkom fotorecept

michal1977 - fotkamichal1977, 25. novembra 2012

Jednoduchá lahôdka. Pre niekoho nepredstaviteľná na zjedenie ale pre mňa jedlo, ktoré mám veľmi rád odmalička.

4
porcie
10 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 kg




Postup

  1. 1

    Surové kosti som zabudol odfotiť, takže len takto...Kosti sa varia s koreňovou zeleninou (zeler, zelerová vňať, petržlen, mrkva, celá cibuľa, celý cesnak).

    Špiková kosť s chlebíkom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po hodine skontrolujeme, či sa špik začína oddeľovať od kosti...

    Špiková kosť s chlebíkom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Asi po hodine a pol je všetko pekne uvarené. Kosti môžeme vybrať. To čo nám ostane v hrnci je "nedeľná polievka". K nej odporúčam domáce rezance, na ktoré mám recept tiež v profile :)...

    Špiková kosť s chlebíkom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Špik vyberieme, natrieme na chlieb, poriadne osolíme a okoreníme najlepšie čerstvým mletým korením... Dobrú chuť

    Špiková kosť s chlebíkom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

danielas
Dobrota nad dobroty. Spomínam,ako sme sa nevedeli dočkať,keď nám to chystala naša mamina. Otec to "vyklápal" ešte také horúce...Také teplé nám to všetkým veľmi chutilo. A nikdy nebolo dosť... Roky rokovaté som to nejedla
modrykamen
Práve som dojedol. Pre mňa skvelá pochúťka. Jedávam to ako predjedlo pred obedom, lebo deťom sa to moc nepozdáva (a ani nechcem, aby mi to niekto uchmatol ?!). Raz za čas si to doprajem. Veď na dobroty sa neumiera.
sovka62
Moja mama hovädziu polievku zásadne varila z mäsa a nesmeli v nej chýbať špikové kosti, to by nebolo ono. Moji súrodenci ledva čakali, kedy tie kosti vyberie, aby si ich mohli dať na chlebík, osoliť a jesť naklonení nad sporákom, aby špik ostal teplý, lebo studený sa im vraj lepil na zuby. Mne nie, ja som nič mastné nebola ochotná jesť.
Špik som ochutnala možno o nejakých 25 rokov neskôr, keď sa mi kúsok priplietol na lyžicu a nevšimla som si to. To vám bola úžasná chuť!!! Koncentrovaná chuť hovädzej polievky, asi sto krát zvýraznená. A časom som prišla na to, že aj také tučné mäso napr. z hovädzej hrude, má podobnú úžasnú chuť, takže som ho prestala vyhadzovať rovno po uvarení polievky, radšej si na ňom pochutnám.
Takže aj nie veľmi vzhľadné veci môžu chutiť dobre, treba prekonať zábrany a ochutnať.
evusik
veru aj u nás to bolo rovnaké, hovädzia polievka bez špikovej kosti to neexistovalo... a horúci špik mama vyklepala na dosku, posolila a to bola dobrota, hneď bolo po nej, len sme si prsty oblizovali... no špik som nejedla už roky :-(
rulik
z času na čas sa mi podarí kúpiť špikové kosti a chvalabohu nemám doma veľkú konkurenciu takže to väčšinou ostáva mne,tak ako ostatný od malička
tothka
Spiková kosť sa dnes stáva takmer podpultová záležitosť, pretože bežne v obchode som ju už nevidela veľmi dávno. Ja ju síce veľmi jesť nemusím, ale môj muž si tú chuť tiež nevie vynachváliť. Vývar je skutočne vynikajúci, budem musieť znova pohľadať v mäsiarstve.
marianne
@tothka ja spik z kosti nemam rada,ale doma ho moj otec zboznoval.U nas v mesiarstve je spikovych kosti kopec,pravidelne ju tam vidam,ked nakupujem u masiara,ale ze vraj je to zabijak na cholesterol...neviem ci ozaj je to pravda,ale pravidelna tyzdnova konzumacia z nedelnej polievky,by mu mohla napomoct...a otec veru dost vysoky cholesterol mal,to prve mu lekar zakazal jest,tazko odolaval...ale vyvar je z nej uzasny:-)
lenkac
neuveriteľné spomienky, ďakujem za pripomenutie :)
izabella929
v tejto forme , ako si ju predstavil som ju veru ešte nejedla a môže to byť veľká dobrotka.-))
dajanca
najväčšia lahôdka... tiež sme mali radi s chlebíkom, ale už som dávno nemala musím kúpiť špikovú kosť :-)
zazanka
Ako dieťa mi bolo zle, ked som videla rodičov ako vyškrabávajú z tých kostí každý milimeter, aby nič nezostalo vo vnútri, a potom len mňamkali... Čas pokročil a teraz mňamkám ja a dcéra - keď to videla povedala fúúúúúj. Keď bude mňamkať ona o dvadsať rokov, tak jej to pripomeniem. Je to super predjedlo, ale fakt musí byť teplé.
honestka
pridavam sa k smajkerom, vzdy mam zamrazene spikove aj "riedke" kosti polievkam daju ohromu chut. ked bola nedavno ta epidemia s kravami, tu sa kosti ani vnutornosti takmer nedali dostat /iba u znameho masiara/ a veru ze to chybalo.
S tym masom sa @sovka62 , pridavam k tebe, nase deti si varia vsetko z chudeho masa a potom nariekaju, ze to nie je ako doma, nuz aspon nam dvom ostane viacej a pokial mozeme, tak sa veru nebranime.
jozka2
spikova kost,spik velmi mastny,ale aj zdravy,bola som prekvapena ked som to raz citala,ale mate pravdu musi sa jest horuci.
radox1
kto vyskusa dat tuto kost do gulasu,licok a podobne,uz bez nej varit nebude.
dandulka
Mám rada špik na chlebíku. Vyskúšam ako píšeš aj do gulášu. Len u nás je problém špikové kosti zohnať. Vraj to ide rovno do jedálne.
zdezda
...ktovie kam dávajú dnes tie špikové kosti, aj ja by som si na nich po dlhom čase opäť pochutila :-)
radox1
ta kost doda gulasu a dalsim dusenym jedlam hutnost a silu hovaziny a mierne ho zahusti.ano je problem ich zohnat,i ked v tescu ich maju za nehoraznch 2,60€.
radox1
a problem je aj v tom,ze ich vo velkom skupuju restauracie,ktore z nich robia spanielske- zakladne hnede omacky a demiglace.
mijaita
Manžel me to naucl jist, neznala jsem z domova. DELIKATESA! A ne obycejny chleba mi chutná nejvíc. Skvele pripomenuti!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia