Z kostí a zeleniny:
Jus, omáčka, ktorá spraví z každého mäsa delikatesu. A takto si ju urobíte

Jarmila Horváthová, 19. apríla 2024     4 minúty čítania

Či už pripravujete pečené alebo dusené mäso, dobrá omáčka ho pozdvihne o úroveň vyššie.



Foto: Shutterstock

Tou základnou omáčkou k mäsu je zredukovaný vývar z pečených kostí a zeleniny, ktorý možno ľubovoľne dochutiť. V gastronómii má aj špeciálny výraz, volá sa jus. Má výraznú chuť a nádherne tmavú farbu.

Jeho príprava na prvý pohľad neznie príliš zložito. Kosti a zeleninu opečiete, pridáte paradajkový pretlak a podlejete červeným vínom. Potom všetko zalejete vodou, pridáte čierne korenie, bobkový list a necháte dlho variť. Omáčka sa potom precedí, zredukuje a podľa potreby zahustí.

Pre ilustráciu – na 1 kg kostí sa používa asi 350 g zeleniny (mrkva, zeler, cibuľa, stonkový zeler), 1 PL paradajkového pretlaku, 1,5 l vody a pol litra vína. Aj tento základný postup je postačujúci, aby bola omáčka chutná, ale dá sa výrazne vylepšiť niekoľkými jednoduchými trikmi.



Foto: Shutterstock

Pečenie je základ

Hovädzie alebo bravčové kosti na túto omáčku by sa mali opiecť v hrnci a potom treba pridať zeleninu a opiecť ju tiež. Ak však nemáte doma veľký hrniec na opekanie, môžete to urobiť aj inak. Kosti pečte na plechu v rúre (asi 2 hodiny) a na poslednú pol hodinu k nemu pridajte zeleninu. Ak váš pekáč nie je taký veľký, zeleninu môžete zvlášť opiecť na panvici. Vždy majte na pamäti, že pečenie kostí a zeleniny má pre omáčku zásadný význam.

Dajte dostatok zeleniny

Hoci ide o omáčku k mäsu, pečené alebo orestovaná zelenina v nej hrá dôležitú úlohu. Nepodceňujte jej chuť a arómu, ktorú do omáčky vnesie, a nepoužívajte jej príliš málo. Môžete jej dať tak niečo vyše tretinu váhy kostí.

Pri opekaní zeleniny vždy najprv opečte mrkvu a zeler. Nakrájajte ich na kocky veľkosti vlašského orecha a až pri restovaní chytia farbu, pridajte nakrájanú cibuľu a stonkový zeler.



Foto: Shutterstock

Červené víno alebo niečo iné

Do jusu sa pridáva červené víno, ale okrem neho môžete použiť aj šťavu z červeného ovocia alebo portské víno či madeiru. Treba však mať na pamäti, že nápoje, ktoré majú vyšší obsah cukru sa prilievajú vždy ako posledné a po troškách. Omáčku treba chutnať, aby nebola príliš sladká.

Vodu dajte len studenú

Voda, ktorá sa pridáva do omáčky, má byť vždy studená. Vďaka tomu sa do omáčky z kostí dostane viac chuti. Profíci dokonca do omáčkového základu pridávajú časť vody v forme kociek ľadu, aby získali ešte viac chuti.

Základ nikdy nevarte

Základ na omáčku síce treba nechať zovrieť, ale potom už nesmie vrieť, pretože by sa v ňom mohli vytvoriť horké látky. Treba ho pripravovať tesne pod bodom varu a prípadnú penu zbierať. Až keď je omáčka hotová, precedí sa a následne sa redukuje silným varom na polovicu alebo aj viac. Varí sa aj 4 hodiny.



Foto: Shutterstock

Dochuťte ju

Po zredukovaní môžete jus dochutiť – zredukovaným portským vínom alebo vínom madeira. To dodá omáčke chuť a predovšetkým naozaj skvelý lesk. Ak chcete, môžete ju tiež prevoňať čerstvými bylinkami alebo zahustiť studeným maslom.

Urobte ju do zásoby

Keďže príprava tejto omáčky trvá niekoľko hodín, môžete si ju predpripraviť aj do zásoby a potom len dochutiť. V uzatvorených pohároch ju môžete mať v chladničke 3 mesiace, v mrazničke minimálne pol roka.



ANKETA: Ak pripravujete omáčku k mäsu, robievate si ju aj do zásoby?

14,1%



85,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist