Vytiahnite zo špajzy:
6 kreatívnych spôsobov, ako použiť džemy a kompóty nielen do koláčov

Veronika Lucáková, dnes 06:00     4 minúty čítania

Domáce ovocné zaváraniny, ktoré ste si v lete urobili, majú oveľa všestrannejšie uplatnenie než len ako sladká nátierka či plnka do dezertov. Teraz je ten najlepší čas vyskúšať tieto nápady aj vo svojej kuchyni.



Foto: Shutterstock

Keď je vonku chladno a mrazivo, naše domácnosti sa menia na oázy tepla a pohodlia. Jednou z ingrediencií, ktoré dokážu premeniť zimu na obdobie sladkých potešení, sú konzervované ovocné dobroty – džemy a kompóty. Tieto voňavé poklady teplých mesiacov ponúkajú široké možnosti na kreatívne varenie. Ako ich môžete využiť na maximum?

1. Sladko-slané kombinácie

Džemy s nižším obsahom cukru alebo tie s kyslejšou chuťou, ako je malinový alebo černicový, môžete použiť nielen do koláčov či zákuskov, ale aj v slaných jedlách. Skúste ich vmiešať do základnej bešamelovej omáčky a vytvoriť rôzne chutné ovocné omáčky k mäsu.

Zavárané brusnice alebo čučoriedky sú výborné aj k pečenému mäsu, dokonca k burgerom. Skúste ovocné zaváraniny aj ako prílohu k syrom. Kozí syr alebo syr s bielou plesňou spolu s lyžičkou figového džemu vytvárajú harmóniu chutí, ktorá prekvapí každého gurmána.



Foto: Shutterstock

2. Obohaťte si raňajky

Pridajte lyžicu džemu nielen na chlebík, ale aj do bieleho jogurtu alebo ovsených vločiek pre extra sladkosť a vôňu. Džem sa hodí aj do mliečnej ryže alebo na potretie plátkov vianočky či pečiva, z ktorého bude žemľovka.

Kompótové ovocie je skvelé na vafle, palacinky alebo aj na sladký chlebík vo vajíčku. Ak máte radi smoothie, vyskúšajte ho s prídavkom kompótu – napríklad marhuľový alebo broskyňový kompót je na to ideálny.

3. Dezerty s ovocnou nôtou

Konzervované ovocie je skvelým pomocníkom pri tvorbe dezertov. Pripravte rýchly crumble - ovocie z kompótu zasypte mrveničkou z ovsených vločiek, masla a cukru, potom zapečte v rúre, kým nevznikne chrumkavá vrstva. Pre milovníkov klasiky je ovocný džem ideálny ako náplň do buchiet alebo ako vrstva na cheesecaku.



Foto: Shutterstock

4. Zimné nápoje a koktaily

Kompóty sú skvelým základom pre zimné drinky. Ovocný sirup z kompótu zmiešajte s horúcou vodou, prídavkom citróna a korenia ako škorica alebo klinčeky na voňavý zimný čaj. Pre dospelých môžete pridať aj kvapku rumu alebo likéru. Džemy zasa vynikajú v koktailoch – napríklad malinový džem so šumivým proseccom vytvára elegantný aperitív.



Foto: Shutterstock

5. Kreatívne pečenie a varenie

Skúste džem zakomponovať priamo do cesta na koláč alebo mafinov. Dodá im šťavnatosť a intenzívnu chuť.

Ovocie z kompótu môžete zase rozmixovať a použiť ako sladidlo do omáčok na palacinky alebo ako prísadu do domácej zmrzliny. Voňavá omáčka z marhuľového džemu môže dotiahnuť aj jednoduchú zmrzlinu na gurmánsky zážitok.

6. Na marinády aj dresingy

Či sa chystáte robiť mäso, tofu alebo trebárs aj tekvicu či syr, všade sa dá do marinády využiť či už džem alebo šťava z kompótu. Do zmesi z oleja, paradajkového pretlaku či kečupu pridajte na osladenie namiesto medu alebo cukru práve džem alebo kompótovú šťavu. Ďalej pridajte vaše obľúbené koreniny a bylinky a môžete marinádu natierať. Vďaka takejto zložke bude všetko krásne skaramelizované.

Aj dresingy do šalátu sa môžu pripravovať s troškou džemu či kompótovej šťavy. Napríklad sladko-kyslý dresing na strúhanú mrkvu môže byť so šťavou z marhúľ alebo jabĺk, cviklový šalát môžete dochutiť brusnicovým kompótom či džemom.



ANKETA: Máte v špajzi domáce zaváraniny od leta?

96,5%



3,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist