
Foto: Shutterstock
Potrebuje najmenej rok
Vedeli ste, že na výrobu jedného veľkého kolesa parmezánu treba približne až 550 litrov mlieka? A môže to byť mlieko len z 5 talianskych provincií, ktoré majú chránené označenie pôvodu D.O.P.Syr zreje najmenej 12 mesiacov, nepridávajú sa k nemu žiadne konzervačné látky a počas zrenia sa jeho chuť vôňa aj štruktúra menia. Čím je syr starší, tým je suchší a vo vôni a chuti intenzívnejší. Originálny parmezán s označením D.O.P. sa predáva ako Parmiggiano reggiano.

Foto: Shutterstock
Parmiggiano reggiano alebo Grana Padano?
Oba tieto tvrdé syry sa u nás predávajú a na pohľad dosť sa podobajú. Grana Padano má tiež chránené označenie pôvodu D.O.P., oproti parmezánu je o čosi zrnitejší a v chuti zas jemnejší. Asi najpodstatnejším rozdielom však je, že kým Parmiggiano reggiano je 100 % prírodný syr a pri jeho výrobe sa nesmú používať konzervanty, u Grana Padano to neplatí.Kam si parmezán nastrúhať?
Do cestovín: Áno, klasika. Ale skúste ho vmiešať do cestovín tesne pred podávaním, spolu s trochou vody z varenia – vytvoríte tak prirodzenú, krémovú omáčku aj celkom bez smotany.
Foto: Shutterstock
Na polievky: Hŕstka hobliniek alebo strúhaného parmezánu sa nehodí len na paradajkovú polievku. Pridajte ju pri podávaní na taliansku minestrone, tekvicovú či zemiakovú polievku dodá im takzvaný umami efekt a chuťovú hĺbku.
Do šalátov: Hoblinky parmezánu dajte nielen na Cézar šalát, ale aj na rukolový či špenátový šalát s citrónovou zálievkou. Ale nebojte sa primiešať nastrúhaný parmezán aj priamo do dresingu.
Na obalenie pred vyprážaním: Zmiešajte strúhaný parmezán so strúhankou a získate chrumkavú, chuťovo výraznú krustu na mäso alebo zeleninu.
Na zapekanie: Namiesto obligátneho eidamu krátko pred dopečením posypte zapekané cestoviny alebo aj zemiaky či rôzne slané nákypy parmezánom. Bude to zase iná chuť.
Na rizotá a krémové jedlá: Tesne pred koncom varenia primiešajte do jedla nastrúhaný parmezán a sledujte, ako jedlo o trošku zhustne a získa bohatšiu textúru.
Na pečené zemiakové ale aj zeleninové hranolky: Nasypte jemne strúhaný parmezán buď na hotové upečené hranolky alebo ešte pred pečením. Obidva spôsoby im pridajú skvelú chuť.
Do slaného pečenia: Tyčinky, buchtičky, pagáče – všetky slané chuťovky budú s parmezánom vynikajúce.
Dobré tipy
1. Kôrka sa nevyhadzuje!Aj u vás tá tvrdá, voskovitá kôrka z kusa parmezánu, bežne končí v koši? Pridajte ju radšej do vývaru alebo duseného jedla, do ktorých uvoľní svoju skvelú chuť. Po uvarení ju jednoducho vyberte. Vyskúšajte to v tomto recepte:
2. Zamrazte si ho
Ak vám hrozí, že parmezán nestihnete spotrebovať, nastrúhajte ho a dajte do mrazničky. Po rozmrazení si zachová väčšinu chuti a skvelo sa hodí do teplých jedál.
3. Parmezánový prach
Vysušte konce parmezánu a rozmixujte ich na jemný prach – použite ho na popcorn, hranolky alebo ako posyp na pečenú zeleninu.
Diskusia k článku