Všetko, čo ste (ne)vedeli o grilovaní

P. R., 20. júna 2018     6 minút čítania

Grilovacia sezóna je opäť v plnom prúde. Čo takto si pripomenúť zopár zásad, aby mala vaša grilovačka hladký priebeh a vy ste sa mohli odprezentovať ako excelentný grilmajster? Na to, aby všetko išlo ako má, je dôležité dodržať 3 základné veci – mať dobrý gril a vybavenie, kvalitné suroviny a správny spôsob grilovania.



Foto: Fotolia

Dobrá výbava robí majstra

Voľbu správneho grilu ovplyvňujú priestorové možnosti - balkón, terasa, alebo záhrada. Na výber je elektrický, plynový a gril na drevené uhlie. Prednosťami prvého typu sú ľahká obsluha a komfortná regulácia teploty. Jediným limitom v exteriéri je prístup k elektrine. Synonymom komfortu je aj plynový gril. Horáky sa rozpália okamžite po zapnutí, teplota sa dá počas grilovania regulovať a kontrolovať. Gril na drevené uhlie je skutočnou klasikou a jedlá pripravené na rozpálenej pahrebe sú nenapodobiteľne chutné a voňavé.

Grilovačka sa nezaobíde ani bez dobrého náčinia. Medzi dôležité pomôcky patrí rošt. Vedeli ste, že sú rôzne druhy podľa toho, čo chcete grilovať? Grilovací experti ho odporúčajú potrieť cibuľou, potom sa mäso neprilepí a mriežka zostane klzká. Do výbavy patria aj špeciálne tácky, kliešte na obracanie a štetec na potieranie. Vhodné je mať poruke aj teplomer, ktorým sa dá ľahko zistiť teplota vo vnútri grilovaného mäsa.

Bez kvalitných surovín to nejde

Oštiepok, haloumni, či rozličná zelenina sú vďačné, pretože sú ugrilované za 15 minút. K obľúbeným druhom patria mrkva, cukety aj baklažán. Ak paprika, tak radšej zelená, kápia totiž stratí grilovaním chuť. Ak si trúfate na dezert, zamerajte sa na ovocie pevnejšej konzistencie – jablko, hrušku, alebo ananás. Náš tip: ananás marinujte v rume a káve.

Napriek všetkému hrá pri grilovačke stále hlavnú úlohu mäso. Jeho chuti odolá málokto. Príprava rýb a hydiny tiež netrvá dlho. Zo sladkovodných rýb sú najvhodnejšie pstruh, zubáč a sumec, z morských zasa pražma, vlk či ostriež. Ak chcete vyskúšať jahňacinu, predpečte si ju radšej v rúre a na grile len dopečte. Hovädzie je vhodné na grilovanie skôr z chrbta – pri tomto mäse platí viac než pri inom, že musí byť dobre odležané, inak bude tuhé. Na gril sú vhodné mäsá s vyšším podielom tuku v svalovine.

Bravčovú krkovičku je však lepšie nepiecť na priamom ohni, ale použiť hliníkové podložky, aby nevytiekla šťava. Bravčová panenka áno, karé však už na gril nie. Všetky suroviny potrebné pre vašu grilovačku nájdete v Kauflande, či už pri pultoch s mäsom a rybami alebo v oddelení čerstvého ovocia a zeleniny.

Grilovanie je kumšt

S niekoľkými trikmi od skúsenejších grilmajstrov to však zvládnete v pohode. Mimoriadne dôležité je, aby bol gril správne rozpálený, a to je pri teplote nad 200 °C. Spoznáte to podľa toho, že mäso pri kontakte s roštom zasyčí. Svalovina sa rýchlo stiahne a šťava nevyteká von.

Marinádu alebo olej používajte len na potretie. Inak prebytočnú marinádu spálite a mäso môže aj vzbĺknuť. Marinovať je ideálne 24 hodín, minimum sú 3 hodiny. Mäso pri grilovaní nikdy neprepichujte vidličkou, vytiekla by z neho šťava, používajte radšej kliešte.

Ryby je jednoduchšie grilovať na grilovacej mriežke. Ak ju nemáte po ruke, je dobré rybu niekoľkokrát opakovane rýchlo položiť a zodvihnúť. Vytvorí sa na nej povlak, vďaka ktorému sa ryba na gril neprilepí. Negrilujte zbytočne hrubé kusy mäsa, ale ani príliš tenké, aby sa nevysušilo. Plátky by mali mať okolo 2 – 3 centimetrov. A nezabudnite, že mäso sa má soliť až po ugrilovaní, inak stratí šťavu.

Grilujeme s foodblogerkou Tatianou Olejnik Leovou:
Bravčová krkovička na pive a rozmaríne so šalátom a špenátovým pestom




Foto: Tatiana Olejnik Leová

Ingrediencie:
1 kg bravčovej krkovičky K-Purland
500 ml tmavého piva
5 strúčikov cesnaku
hrsť čerstvého rozmarínu
soľ
korenie
čili
olivový olej

Šalát:
300 g bielej špargle
150 g hlivy kotúčovej
100 g strukov mladého hrášku
šťava za ½ citróna
olivový olej
korenie (cesnak, čili, soľ)
opražené mandľové plátky

Pesto:
50 g mladého špenátu
100 ml extra virgin olivového oleja
1 strúčik cesnaku
1 PL tekvicových semienok
2 ČL parmezánu
soľ
korenie

Postup:
1. Krkovičku osolíme, okoreníme a zalejeme pivom, olivovým olejom a premiešame s čili, cesnakom a rozmarínom. Necháme marinovať v chladničke minimálne 6 hodín.
2. Špargľu ošúpeme, odkrojíme drevnaté konce (cca 1 - 2 cm) a rozkrojíme pozdĺžne na polovicu. Hlivu kotúčovú nakrájame na hrubšie plátky. Zeleninu pokvapkáme olivovým olejom a dochutíme korením.
3. Pesto si pripravíme rozmixovaním všetkých ingrediencií.
4. Na grile si najprv pripravíme krkovičku, ktorú priebežne potierame marinádou. Na potieranie môžeme použiť vetvičky rozmarínu, mäso krásne prevonia. Zeleninu grilujeme až keď vytiahneme mäso z grilu, šťava z mäsa jej dodá príjemnú chuť.
5. Šalát zmiešame s pestom, citrónovou šťavou a opraženými mandľovými plátkami.

Dobrú chuť a úspešnú grilovaciu sezónu 2018 vám želá Kaufland.










 



TOPlist