Foto: Shutterstock
osôb, ktorá dala alebo dáva nášmu životu tú láskavú a nežnú pečať.
K sladkým spomienkam na detstvo však nepatria len citové zážitky, ale aj chute a vône, ktoré napĺňali kuchyne našich starých mám. Nesieme si ich v sebe celý život, a hoci sa občas zdá, že sa vytratili kdesi v sivých starostiach dospelosti, stačí okamih a jazyk i nos si spomenú.
Babkine dobroty sú naším dedičstvom, ktoré ako štafetový kolík odovzdávame ďalším pokoleniam. Presne tak, ako to robievali práve naše starké, ktoré udržiavali pri živote dobroty svojich starkých...
Tento kulinársky kolotoč sa možno krúti už celé stáročia, len o tom nevieme, neuvedomujeme si to. Spolu s ďalšími vytvára tradíciu rodiny, dediny, mesta či kraja. A z toho vznikajú aj miestne špeciality, každá jedna s desiatkami rôznych podôb.
Bohaté kuchárske tradície má aj Žitný ostrov. Úrodná zem medzi Dunajom a Malým Dunajom, obilnica Slovenska. Premiesená maďarskou pikantnosťou, okorenená paprikou, s vôňou cibule a cesnaku. Tento úrodný polmesiac Slovenska núka množstvo darov – od mäsových pochúťok až po šťavnaté ovocie.
Pozri recepty na Špeciality žitnoostrovskej starej mamy Staré mamy od Dunajskej Stredy sú kuchárske virtuózky, ktoré z nich vedia vyčarovať úžasné lahôdky. Ponúkame vám ich ako inšpiráciu či oživenie spomienok. Nech vám pri nich slinky tečú a do žalúdka prúdi radosť...
Inak ja som si starostlivo všetky starkej recepty poprepisovala z jej receptára ktrého stránky boli už skoro priesvitné a písmenká vyblednuté.
A so sestrou sme vždy pri nej sedeli, keď vaľkala cesto a robila rezančeky alebo iné cestoviny. Vlastné rezančeky som si začala robiť asi pred dvoma rokmi, nedajú sa porovnať s kupovanými a snažím sa vaľkať ich ako stará mama, vyvaľkať, namotať na váľok a prehodiť. Dnes sa tak na mňa pozerá moja dcéra...