Viete správne vyprážať a fritovať?

P.R., 19. júla 2017     5 minút čítania

Ani vy si neviete odoprieť voňavé a chrumkavé vyprážané dobroty? Nie je olej ako olej – hovorí Michaela Berzediová, odborníčka z Palmy, a dodáva, že správny výber oleja pri pražení a fritovaní je dôležitý nielen pre zdravie, ale aj pre chuť a kvalitu jedla.


Vyprážané mäso výborne chutí s narýchlo restovanou alebo na pare pripravenou zeleninou.


Dochrumkava vypražené

  • Základom je správny výber mäsa – na vyprážanie je chutné bravčové stehno, karé, ale aj bravčová panenka, hydinové mäso a filety z rýb.

  • Mäso, ryby aj zeleninu pred obaľovaním osušíme papierovým obrúskom. Obalené kúsky hneď vyprážame, aby nezvlhli, chrumkavý obal by mohol pri pražení odpadávať.

  • Rastlinné oleje sa odlišujú zložením i chuťou a samozrejme, aj teplotou, pri ktorej ich možno použiť tak, aby neutrpela kvalita pripravovaného jedla. „Na dlhodobejšie varenie, grilovanie, pečenie i vyprážanie je najvhodnejší repkový olej Raciol, ktorý má neutrálnu chuť a vysoký bod zadymenia, čo znamená, že sa neprepáli tak rýchlo ako iné oleje,“ radí Michaela Berzediová z Palmy.

  • Mäso, ryby či zeleniu vkladáme do rozpáleného repkového oleja opatrne. Či je dostatočne zohriaty, nám pomôže zistiť pár omrviniek strúhanky – ak začne peniť, môžeme vyprážať.

  • Ak si pamätáte, že zdravšie je vyprážať na troške oleja, nie je to celkom tak. Väčšie množstvo oleja v panvici zabráni jeho rýchlemu prepáleniu.

  • Pri vyprážaní nezakrývame panvicu pokrievkou, aby para nestekala do horúceho oleja, ktorý potom nepríjemne prská.

  • Dozlatista vypražené mäso, ryby syr či zeleninu vyberieme z panvice na papierovú utierku, aby vsiakla prebytočný tuk.

  • Olej po vyprážaní odporúčame vychladiť a zlikvidovať, určite nie opätovne používať pri varení.


Chrumkavé a zároveň šťavnaté rezne si môžete vypražiť na panvici aj vo fritéze.


Dozlatista fritované

  • Pri fritovaní je dôležité suroviny nakrájať na približne rovnaké kúsky, aby sa smažili rovnomerne.

  • Vlhké potraviny pred fritovaním osušíme papierovým obrúskom, aby sme zabránili prskaniu oleja.

  • Aj pri tomto spôsobe smaženia platí, že z obalených kúskov treba jemne striasť zvyšky strúhanky, aby sme neznehodnotili fritovací olej.

  • „Na fritovanie je najvhodnejší olej s neutrálnou chuťou. O dokonale opražené kúsky mäsa, zeleniny, hríbov alebo hranolčekov sa postará špeciálny olej na fritovanie Fritol. Je to zmes olejov z vysokokvalitnej slnečnice a repky, ktorý má dvojnásobne vyššiu stabilitu ako bežný slnečnicový olej. Vďaka vysokému bodu zadymenia do 250 °C sa nemusíte obávať prepálenia,“ vysvetľuje M. Berzediová.

  • Rovnako ako pri vyprážaní hotové kúsky osušíme papierovým obrúskom, aby sme Ich zbavili prebytočného oleja.

  • Čo môžeme fritovať? Obaľované kúsky mäsa, guľky z mletého mäsa, hranolčeky zo zemiakov, obaľovaný karfiol, brokolicu, šampiňóny, obaľované kúsky syra, ale aj cesto ako napríklad šišky, dolky a podobne.

  • Olej vo fritéze možno použiť aj opakovanie, ale je dôležité pravidelne ho filtrovať a meniť.

Palma tipy:

Raciol repkový olej na vyprážanie
  • Repkový olej Raciol je najvhodnejšou voľbou na vyprážanie pre neutrálnu chuť a vysoký bod zadymenia (190 °C – 230 °C), čo znamená, že sa neprepáli tak rýchlo, ako iné oleje.

  • Pre svoje vlastnosti je vynikajúci na krátkodobú i dlhodobejšiu tepelnú prípravu jedál – varenie, pečenie, grilovanie, vyprážanie. O jeho kvalite svedčí aj opätovné ocenenie Superbrands.

Fritol rastlinný olej na fritovanie a vyprážanie
  • Zmes špeciálnej vysokoolejnatej slnečnice s repkovým olejom je ideálna pre dlhodobú tepelnú úpravu jedla pri vyšších teplotách.

  • Tento olej sa neprepaľuje, má dvojnásobne vyššiu tepelnú stabilitu v porovnaní s bežným slnečnicovým olejom. Pre vysoký bod zadymenia 220 °C – 250 °C je najvhodnejšou voľbou na fritovanie.










 



TOPlist