Fedor Malík:
Vianočná slivková omáčka

Fedor Malík, 5. decembra 2020     3 minúty čítania

A je tu čas adventný, čas sebazapretia. Pre veriacich je to počiatok cirkevného roka.



Foto: archív Fedora Malíka

Latinské „adventus“ znamená očakávanie príchodu Mesiáša. Patrí sa žiť skromne a v pokání. Treba odpúšťať a tíšiť hnevy. Aj voči nepriateľom. Tak odporúča naše kresťanské učenie. Žiada si to veľa pokory. Dokážeme to? Advent, to je aj pôst. Pôst v duši, pôst na stole.

K slávnostným vianočným tabuliam by sme mali sadať čistí a vyrovnaní. Nuž a tohto roku navyše vyrovnaní aj s osudom koronavírusu, ktorý nám stále hrozí. Bude to ťažké. Vyrovnáme sa však s tým...

V našich domácnostiach už začínajú prípravy na nastávajúce sviatky. Adventný veniec žiari, túto nedeľu zapálime už druhú sviečku. Bude len pre nás doma. Verejné vianočné trhy nebudú. Všetko sa odohrá len v úzkom rodinnom kruhu. Navarí sa vianočná kapustnica a napečú sa aj medovníky.

Aj u nás, v Modre. Veď táto perla Malých Karpát bola kedysi významným strediskom uhorských pernikárov. Dnes tu niet ani jedného. Nežiaľme preto. Medovníky si napečieme sami, nuž a navyše si pripravíme aj čosi vianočné, čosi fajnové. Ukuchtíme si vianočnú slivkovú omáčku. Jej recept pochádza z rodiska môjho otca. Od Trenčína, kde žijú už štyri storočia potomkovia Komenského exulantov. Bolo to ich typické vianočné jedlo...

Uvarte napred dve hrste sušených dubákov. Trochu ich osušte a pridajte k nim zlatistú múčnu zápražku. Potom dolejte štvrť litra smotany, desať dekov varených sušených sliviek a dve – tri žufanky „slivkovej vody“. Dobre to všetko prevarte a ak je omáčka riedka, pridajte k nej za lyžicu hustého slivkového lekváru.

K omáčke podávajte moravské zemiakové knedle a plátok či dva vareného údeného hovädzieho mäsa. Extra fajnšmekri môžu hovädzie vymeniť za údenú divinu. Z diviaka či jeleňa.

Potom však – upozornenie pre dospelých. V prípade diviny musí byť v čaši extra silné a extra vyzreté červené víno. Čo vravíte na také cuvée modrého portugalu a alibernetu z malokarpatských Orešian? To už je celkom jedno, či je z Dolných alebo Horných...



Diskusia k článku

chorvatka
"Skromne a v pokani" a navyse pôst ! Existuje aj dajaké pôstne udené mäso u vas ? Zatail také nepoznam, ale ten modry portugal som ochutnala a naozaj sa k tomu hodi. Nuz pekny advent vam vinsujem, pan Malik a vdaka za vase postrehy. Su ako to vino, hladia dusu i zaludok...
jasut
U nás sa na Vianoce tradične podávala ako dezert obdobná ?omáčka? - volali sme to "kyseľ". Postup bol podobný - na masle podusené nabobtnané sušené huby, neskôr sušené slivky, naviac plátky citróna (aj s kožou), paličky škorice a hrebíčky, podľa potreby cukor. Sladkú smotanu sme pridávali až na záver, podľa potreby na zahustenie s hladkou múkou... Overilo sa mi to ako samostatný pokrm/dezert (nie príloha k mäsu) na uľahčenie trávenia po vianočnom hodovaní






 



TOPlist