
Foto: archív Fedora Malíka
Latinské „adventus“ znamená očakávanie príchodu Mesiáša. Patrí sa žiť skromne a v pokání. Treba odpúšťať a tíšiť hnevy. Aj voči nepriateľom. Tak odporúča naše kresťanské učenie. Žiada si to veľa pokory. Dokážeme to? Advent, to je aj pôst. Pôst v duši, pôst na stole.
K slávnostným vianočným tabuliam by sme mali sadať čistí a vyrovnaní. Nuž a tohto roku navyše vyrovnaní aj s osudom koronavírusu, ktorý nám stále hrozí. Bude to ťažké. Vyrovnáme sa však s tým...
V našich domácnostiach už začínajú prípravy na nastávajúce sviatky. Adventný veniec žiari, túto nedeľu zapálime už druhú sviečku. Bude len pre nás doma. Verejné vianočné trhy nebudú. Všetko sa odohrá len v úzkom rodinnom kruhu. Navarí sa vianočná kapustnica a napečú sa aj medovníky.
Aj u nás, v Modre. Veď táto perla Malých Karpát bola kedysi významným strediskom uhorských pernikárov. Dnes tu niet ani jedného. Nežiaľme preto. Medovníky si napečieme sami, nuž a navyše si pripravíme aj čosi vianočné, čosi fajnové. Ukuchtíme si vianočnú slivkovú omáčku. Jej recept pochádza z rodiska môjho otca. Od Trenčína, kde žijú už štyri storočia potomkovia Komenského exulantov. Bolo to ich typické vianočné jedlo...
Uvarte napred dve hrste sušených dubákov. Trochu ich osušte a pridajte k nim zlatistú múčnu zápražku. Potom dolejte štvrť litra smotany, desať dekov varených sušených sliviek a dve – tri žufanky „slivkovej vody“. Dobre to všetko prevarte a ak je omáčka riedka, pridajte k nej za lyžicu hustého slivkového lekváru.
K omáčke podávajte moravské zemiakové knedle a plátok či dva vareného údeného hovädzieho mäsa. Extra fajnšmekri môžu hovädzie vymeniť za údenú divinu. Z diviaka či jeleňa.
Potom však – upozornenie pre dospelých. V prípade diviny musí byť v čaši extra silné a extra vyzreté červené víno. Čo vravíte na také cuvée modrého portugalu a alibernetu z malokarpatských Orešian? To už je celkom jedno, či je z Dolných alebo Horných...
Diskusia k článku