Vianoce v Dalmácii:
Sretan Božič!

Spracovala: Andrea Červenková, 24. decembra 2013     11 minút čítania

Vianočný špeciál v seriáli SVETOVÉ KUCHYNE tentoraz z Chorvátska.




Foto: Andrea2005

Kaštel Štafilič.


Vianoce sú azda najobľúbenejším kresťanským sviatkom. Betlehemské jasličky s malým Ježiškom, darčeky, stromček, bohato prestreté stoly a návštevy najbližších. Nie sú však na svete dve krajiny, v ktorých by sa oslavovali rovnako. Varecháčka Andrea Matas známa pod prezývkou Andrea2005, ktorá sa vydala do Dalmácie - južnej časti Chorvátska, nám opísala, ako sa tu Vianoce oslavovali kedysi a ako v súčasnosti.

Prajeme príjemné vianočné čítanie...



Vianočné sviatky sú pred dverami a ja sa ich už po deviatykrát chystám osláviť v mojej novej domovine Dalmácii. Hneď po prvých Vianociach strávených ďaleko od Slovenska sa ma moja rodina, kamarátky a známi pýtali: Aké sú tam u vás Vianoce? Čo jedávate? Robíte asi vyprážanú morskú rybu a nie kapra?

Ako tieto najočakávanejšie, najmilšie, najveselšie a najkrajšie sviatky v roku oslavujú Dalmatínci? Čo vám poviem, podobne ako my, pri stromčeku a jasličkách, večeri s rybou, na polnočnej omši... A zároveň úplne inak...


Foto: Andrea2005


Tradičné dalmátske Vianoce

Kedysi sa v našom kraji - v oblasti medzi mestami Split a Trogir, na Štedrý deň, 24. 12. alebo po chorvátsky „Badnjak“, dodržiaval prísny pôst. Podľa starého zvyku sa chystali pôstne jedlá s orechmi a medom, neodmysliteľné fritule a samozrejme ryba. Tradične sa v prímorskej oblasti pripravoval takzvaný „bakalar“, po slovensky treska, ktorá sa sušená dovážala zo severných častí Európy. Kedysi najlacnejšia ryba a jedlo chudobných, je dnes výnimočnou špecialitou, pripravovanou na mnoho spôsobov. U nás v meste Kaštela ju gazdinky pripravujú tradične, takzvane na bielo: so zemiakmi, olivovým olejom, cesnakom a petržlenovou vňaťou. Vôňa variaceho sa bakalara a smažených fritúl sa v tento deň šírila po celom meste. Keďže sa cez deň nejedlo takmer nič, len kúsok chleba alebo orech, večera bola síce pôstna, ale bohatšia. Za slávnostným stolom sa zišla celá rodina.


Foto: Andrea2005

Bakalar na brudet a na bielo.


Gazda naložil na ohni veľké poleno, takzvaný „badnjak“ (podľa ktorého dostal chorvátsky Štedrý deň svoje meno), pokropil ho svätenou vodou ako aj všetky miestnosti v dome. Badnjak pomaly tlel na ohnisku alebo v peci až do ďalšieho rána, v niektorých krajoch až do troch kráľov. Podľa domáceho zvyku bol štedrovečerný stôl ozdobený zelenou pšenicou zasiatou na sviatok Svätej Lucie, v jej strede stála sviečka previazaná stužkou v chorvátskych národných farbách. V strede stola stál chlieb, pečený na tento deň býval ozdobený mandľami, ďalej fritule a plody tunajších polí ako orechy, mandle, jabĺčka či sušené figy. Pri stole sa sedelo spievajúc vianočné piesne až do neskorého večera, kým sa išlo na polnočnú svätú omšu. Hneď po omši sa začalo sláviť Božie narodenie, ľudia si navzájom blahoželali, zvonili zvony, mladíci strieľali z pušiek, a tak dávali na známosť radosť príchodu malého Ježiška.


Foto: Andrea2005

Pšenica zasiata na sviatok sv. Lucie.


V prvý sviatok vianočný sa pripravovalo pečené mäso, teľacie alebo bravčové, piekli sa domáce zákusky a slávnostné torty. V tento deň sa dobre a do sýtosti jedlo v každom dome. Bolo nepísaným pravidlom, že bohatá gazdiná naložila do košíka kadejaké dobroty a odniesla ich chudobnejším susedom. V tieto sviatočné dni nik nesmel hladovať.

Rovnako ako na Slovensku, aj tu tradície našich prababiek a pradedov ovplyvnili slávenie súčasných sviatkov. Začiatkom 20. storočia sa aj v Dalmácii začali ozdobovať jedličky alebo borovice. Na rozdiel od nášho Československa, počas komunizmu sa v bývalej Juhoslávii katolícke Vianoce oslavovať nesmeli. V najtemnejších časoch dokonca hrozilo väzenie, ak by ste 24. 12. na ulici zaspievali koledu. Vtedy sa sviatky oslavovali potajomky. Smutným dôsledkom tohto obdobia je, že staré a krásne obyčaje upadli do zabudnutia a dnes ich spomínajú len tí najstarší.


Foto: Andrea2005

Vianočná výzdoba miestnej rybárskej reštaurácie Konoba Intrada.


Vianoce v Dalmácii dnes

V dnešnej modernej, uponáhľanej dobe sú dalmátske Vianoce ovplyvnené médiami, reklamou a komerčnými trikmi obchodníkov. Prvý veľký rozdiel v porovnaní so slovenským vnímaním Vianoc pre mňa osobne bol v tom, že sa nik netrápi zháňaním a nakupovaním darčekov pre celú rodinu. Vo veľkej väčšine rodín sa obdarúvajú len malé deti, darčeky im nosí Dedo Mráz alebo chorvátsky vianočný dedko „Djed Božičnjak“. Darčeky sa zháňajú na poslednú chvíľu, rodičia čakajú na vyplatenie vianočnej prémie, chorvátskej „božičnice“ od svojich zamestnávateľov, ktorí ju pošlú na účet pár dní pred sviatkami. Výhodou je, že nie sme už od októbra bombardovaní vianočnými reklamami. Ale tesne pred sviatkami zavládne v Dalmácii pravá panika: tlačenica, plné obchody, zápchy na cestách, zháňajú sa hračky pre deti, nakupujú sa potraviny, upratuje sa. Nič čudné, veď Dalmatínci sa inak nikdy nikam neponáhľajú a na všetko majú čas.


Foto: Andrea2005

Ponuka v miestnej reštaurácii: bakalar - hlavné jedlo Vianoc.


Štedrý deň

Tak ako aj kedysi, na Štedrý deň je hlavným jedlom už spomínaná ryba bakalar, len s tým rozdielom, že dnes to nie je jedlo chudobných, ale pomerne drahá záležitosť. V Dalmácii sa ako inak jedia už spomínané fritule a aj iné zákusky: rafioli, kroštule, mandulat. Pôst je dobrovoľný, ale mäsa sa nik nedotkne. Štedrý deň je v Chorvátsku ešte dňom pracovným, aj keď sa skoro v každej firme pracuje kratšie a v rámci pracovného času sa oslavuje. V Splite je dobrým zvykom majiteľov firiem pozvať zamestnancov na Štedrý deň na obed: menu je samozrejme bakalar. Bakalar sa pripravuje aj na námestiach a nábrežiach dalmátskych miest, kde ho zadarmo môžu ochutnať všetci okoloidúci. Nezabúda sa ani na chudobných a bezdomovcov.


Foto: Andrea2005

Fritule - malé okrúhle na oleji smažené šištičky s hrozienkami.


Na Štedrý deň sa v domácnostiach ozdobuje stromček, pod stromček sa ukladá mach a naň sa rozložia jasličky. Gazdiné chystajú večeru a dokončujú zákusky na vianočný stôl. Vonku je zvyčajne krásne počasie, slnečno, niekedy sa teplota cez deň vyšplhá na slniečku aj do 18 - 20 stupňov. Nepredstaviteľné na Vianoce, však?


Foto: Shutterstock

Typická chorvátska saláma.


Vďaka tomu je Štedrý večer oveľa rušnejší než u nás na Slovensku. Obchody sú otvorené do večera, každý ešte niekam odskočí, deti sa hrajú vonku do tmy. Všetko sa upokojí až neskoro večer, ale len na chvíľu. Už pred polnočnou omšou je počuť petardy. Dnes, v modernej dobe, takmer žiadna domácnosť nezakladá do pece spomínaný badnjak, v rámci tradície sa badnjak zapaľuje na vatre pri kostole a mladíci ho strážia až do rána. Praskanie ohňa a smoly dáva tejto noci úplne inú atmosféru než sme zvyknutí u nás. Kostol je o polnoci preplnený, neísť na polnočnú by dnes znamenalo nebyť IN.


Foto: Shutterstock

Pršut - chorvátska sušená šunka z bravčového mäsa.


Kedy sa rozbaľujú darčeky?

Teraz sa určite pýtate: A kde sú darčeky? Nuž chorvátske deti si na darčeky musia počkať až do vianočného rána. Chorvátsky „Djed Božičnjak“ ich roznáša podobne ako americký Santa Claus v noci. Prvý sviatok vianočný je skutočným veľkým rodinným sviatkom a pri slávnostnom obede nesmie nik chýbať. Súčasťou sviatočného menu je predjedlo v podobe dalmátskej šunky - pršuta, tvrdého syra, domácej klobásky a francúzskeho majonézového šalátu. Nasleduje buď polievka alebo dalmátske sarme: závitky z kyslej kapusty plnené mäsovou plnkou varené s údeným mäsom, no a samozrejme vianočná pečienka. Najčastejšie sa pečie morka alebo teľacina so zemiakmi, v oblastiach za kopcami bravčové tzv. „odojak“ prípadne jahňacina. Vrcholom slávnostného obedu je sviatočná torta, typická pre každú oblasť Dalmácie: napríklad u nás sa pečie kaštelanská torta, na Makarskej riviére zase torta „Makarana“.


Foto: Shutterstock

Dalmátske sarme: závitky z kyslej kapusty plnené mäsovou plnkou varené s údeným mäsom.


Verte či neverte, na Vianoce sa prichystá toho toľko, že zvyčajne nasledujúce dva dni určite variť nemusím. Preto si na svätého Štefana vychutnáme prechádzku nábrežím či v prírode a podobne, ako sa to patrí aj u nás na Slovensku, navštívime príbuzných a priateľov, aby sme im zavinšovali pekné sviatky a detičkám odniesli darčeky, ktoré sme našli pod naším stromčekom...


Foto: Shutterstock

V oblastiach za kopcami sa pečie bravčové mäso, tzv. „odojak“.


Všetkým milým Varechárom prajem príjemné prežitie vianočných sviatkov v kruhu najbližších! Šťastné a veselé! Po chorvátsky: Sretan Božić!



A ako je to u vás? Zachovali sa aj u vás nejaké zaujímavé vianočné zvyky? Budeme radi, ak sa s nami o ne podelíte: či už napíšete do komentára pod tento článok alebo do rubriky Zvyky a tradície v našej špeciálnej

vianočnej Vareche

RADOSTNÉ VIANOČNÉ SVIATKY!

Diskusia k článku

19 komentáre k článku
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
@andrea2005 ,tak aj u nas sa už sarma vari,bakalar na bielo zjedeny,a prasiatko sa opeka!!!!!!!!!!!!!!!Štastne a Vesele Vianoce!!!Sretan Božić!!! :)
CHorvátsko je moja srdcovka a preto som privítala článok o ich vianočných zvykoch a tradíciach . @andrea2005 krásne si to opísala za čo ďakujem.
@andrea2005 , tak ako @evas13 , aj pre mňa je Chorvátsko srdcová záležitosť o to viac, že manžel má chorvátske korene. Želám krásne šťastné a veselé Vianoce.
Vďaka za pekne opísané vianočné zvyky v Chorvátsku, ktoré poznám len z letných dovoleniek. Tak dovidenia v lete priatelia a teraz Sretan Božić!!!
Zaujímavý článoček o zvykoch nezabudnuteľnej a milovanej Dalmácii, ďakujem
Pekny clanok,aj ked vsetky jedla nepoznam.U nas sa varila sarma,polievka riblja,pecene prasa a slavonski cobanac.Nechybal aj prsut a kulen.A ako si napisala chorvati toho uvaria aj na par dni.A myslim,ze si zabudla na pitu.Chorvatske jedla su velmi chutne aj ked na moj vkus niekedy dost slane.
Pekne opísané. Bola som v Trogire ako 13 ročná, krásne spomienky. Teraz ale dala by som si pršutu a prošek, a aj rybu akúkoľvek. Sretan Božić i Nova Godina.
ďakujem za milé komentáre. Pekné sviatkya hlavne veľa zdravia a radosti prajem!
@an3da čo sa týka stravovania a tradícií, tie sú v Chorvátsku veľmi rozmanité, ja žijem pri mori a opísala som viac menej to čo sa varí u nás. Ver mi, 20km smerom do vnútrozemia alebo na ostrovoch je menu určite odlišné, hlavne zákusky :-) Pita je bosnianska špecialita, ktorá sa tu udomácnila, keďže je veľmi chutná. A ak sa smiem spýtyť, žiješ tiež v Chorvátsku?
podla mna je pita po nasom povedane kolac...moze byt z roznych druhov ciest...s roznymi plnkami a roznych tvarov...napis, prosim Ta, nieco blizsie o bosnianskej specialnej pite...balkanska kuchyna je moja srdcovka :)
@andrea2005 , ja žijem vo Vojvodine, narodená som v Juhoslávii - vtedy boli 6 republík spolu. Práve v tomto roku sme oslavovali 240 rokov od príchodu prvích slovákov do Kysáča - tak sa volá dedina v ktorej žijem, v blízkosti Nového Sadu. Pozdravujem ťa.
@gabriele , pita je niečo ako burek - iba srbi, bosniaci to volajú pita: pita s mäsom, s tvarohom, zeľanica a iné.
@an3da ...dakujem za vysvetlenie :) ...zrejme tuto bosniansku a srbsku pitu mala na mysli aj @andrea2005 ... ale v Chorvatsku, aj Dalmacii, ma nazov pita sirsi vyznam...su to kolace slane i sladke s roznymi plnkami...a niektore sa tradicne pecu na vianoce a ine sviatky
U nás v Kysáči, pita alebo pitka je koláč sladký alebo slaný ktorý sa jednoducho vyšľahá, vyleje na plech a upečie. Potom sa krája na obdľžniky.
@an3da no vidis, zas som mudrejsia :)...mna tie vase recepty velmi zaujimaju...mnohe su jednoduche a velmi chutne...nemas nejaky osvedceny z kukuricnej krupice alebo muky?
tú rybu, čo spomínaš s cesnakom, petržlenovou vňaťou a olivovým olejom som v Chorvátsku jedla grilovanú a bola to najlepšie pripravená ryba akú som kedy jedla, dakujem za príjemné čítanie :-)
Andrea, dakujem za chorvátske Vianoce, veľmi pekne napísané..Srečna ti Nova godina..:)
ďakujem všetkým :-) Prajem krásny rok 2014, plný pohody, dobrej nálady, veľa zdravia a chuti do varenia :-)
no pre nas tu v strednom pasme naozaj nepredstavitelne "teple Vianoce" ale o to krajsi clanok, pribeh, zazitky, chutne jedla, chody, tradicie, take vierohodne, az sa nechce veriit ze ste tam tak kratko,, dakujem :) ,, tento rok sa ten teply luft tusim vybral severne :)
@andrea2005 , pekný článok, Chorvátsko je krásna krajina, milujem fritule robila nám ich každý deň na raňajky domáca keď sme boli minulý rok ubytovaní v penzióne priamo v Plitviciach nad národným parkom...:-)






TOPlist