Úžasné chrumkanie:
Bruschetta, to nie je len obyčajná hrianka. Urobte si ju ako praví Taliani

Veronika Lucáková, dnes 06:00     5 minút čítania

Keď si túto klasiku talianskej kuchyne pripravíte podľa našich rád, budete sa aj doma cítiť ako na dovolenke.



Foto: Shutterstock

Bruschetta nie je len opekaný chlieb s nejakou oblohou. Základom bruschetty je síce opečený chlieb, ale tu sa podobnosť s bežným toastom či hriankou končí. Je to chrumkavý, na olivovom oleji rozohriaty plátok chleba, na ktorý sa dá skvelo naukladať lahodné obloženie od zeleniny po šunku a syr.

Opečený plátok chleba je ten najlepší základ pre jednoduché ingrediencie. Talianskou klasikou je bruschetta s paradajkami, cesnakom a bazalkou. Každá vrstva má svoj význam a účel – od zemitosti cesnaku až po sviežosť paradajok a byliniek.

V Taliansku je bruschetta tradíciou – jedlom, ktoré vzniklo z potreby zužitkovať starší chlieb a vychutnať si čerstvý olivový olej. Dnes je bruschetta podávaná občas ako predjedlo či snack, alebo môže byť aj samostatným ľahkým chodom počas letného večera.

4 veci, ktoré sú pre dobrú bruschettu dôležité

1. Správny chlieb
Nie je chlieb ako chlieb. Na bruschettu je ideálny kváskový chlieb s pevnou kôrkou a hutnou striedkou. Môže to byť ciabatta, domáci rustikálny bochník, pane toscano (toskánsky chlieb) alebo aj bageta, ak má dostatočne pevnú štruktúru. Dôležité je, aby ste sa vyhli „sendvičovým“ chlebom – sú príliš mäkké, nasiaknu ako špongia a rozmočia sa.

Chlieb na bruschettu by mal byť aspoň deň starý. Bruschetta je príkladom tzv. "cucina povera" – tradičnej roľníckej kuchyne, ktorá si váži každú potravinu. Starší chlieb sa lepšie opečie, drží tvar a nasáva šťavy. Jediná podmienka: nesmie byť plesnivý alebo gumený. Pokiaľ je suchý, je ideálny.



Foto: Shutterstock

2. Kvalitný olivový olej
Tradičná bruschetta sa opečie nasucho na grile, panvici alebo v rúre, až kým nie je chrumkavá. Niektorí Taliani potierajú chlieb olivovým olejom pred opečením, iní až po. Skúste oboje a nájdite si svoju cestu, vždy však platí, že by malo ísť o naozaj kvalitný olivový olej, použite len extra panenský, najlepšie za studena lisovaný. Nepoužívajte slnečnicový ani bežný olivový olej na varenie – je to, ako by ste si do vína naliali vodu. Po opečení je dôležité chlieb potrieť strúčikom cesnaku, ktorý sa jemne rozpustí do horúceho naolejovaného povrchu a vytvorí aromatickú, no nie príliš ostrú vrstvu.

3. Dozreté paradajky
Ak sú paradajky vodnaté, fádne alebo chladené v chladničke, bruschetta nikdy nebude chutná. Používajte dozreté, sladké paradajky, ideálne v sezóne. Najlepšie sú druhy San Marzano, cherry alebo datľové paradajky.

Pri paradajkách vyskúšajte aj nasledujúci tip. Nakrájané paradajky, osoľte a nechajte postáť 5 až 10 minút. Uvoľnia šťavu, ktorá sa zmieša s olivovým olejom a vytvorí „dresing“, ktorý vsiakne do chleba.

4. Bylinky a dochutenie
Bruschetta bez čerstvej bazalky je ako pizza bez cesta. Pridajte pár natrhaných lístkov, jemne ich premiešajte s paradajkami. Môžete pridať aj oregano, tymian (v malom množstve), mleté čierne korenie, vínny alebo balzamikový ocot alebo redukciu – ale opatrne, aby chuťovo neprebili paradajky.

S čím sa bruschetta najčastejšie podáva?

Víno: Bruschetta a víno sú nerozlučná dvojka. Klasická paradajková verzia sa výborne hodí k červenému vínu ako je Chianti alebo Montepulciano alebo k bielemu vínu ako je Pinot Grigio.

Olivy, syry a sušené mäso: Podávajte bruschettu ako súčasť antipasti taniera s marinovanými olivami, plátkami prosciutta alebo mortadelly, s kúskami mozzarelly, pecorina alebo burraty.

Ľahký zelený šalát: Jednoduchý šalát s rukolou, parmezánom a citrónovou zálievkou zvýrazní chuť bruschetty a zároveň osvieži.

Pozrite si recepty, ako pripravujú bruschettu naši prispievatelia:





ANKETA: Používate na hrianky olivový olej?

52,4%



47,6%







Diskusia k článku










TOPlist