Bruschetta s dubákmi fotorecept

pusta - fotkapusta, 28. júna 2014
Bruschetta s dubákmi (fotorecept)
Foto: pusta

Bruschetta je opečený alebo grilovaný chlieb známy v Taliansku,pripravuje sa najčastejšie s paradajkami, cesnakom,syrom a bazalkou,ale aj s bravčovým mäsom a rôznymi inými surovinami. Vznikla v 15.storočí v strednom Taliansku ako nápad na zužitkovanie staršieho chleba. Dnes sa podáva na raňajky, ako pohostenie a najčastejšie ako predjedlo. V toskánsku sa nazýva Fettunta,v regióne Ambruzza zase Ventricina, v reštauráciách vám pred vašimi očami nastrúhajú na ňu čerstvé hoblinky parmezánu.

2
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

6 krajcov
1 hrsť
podľa chuti
1 ks
2 strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
2 - 3 PL
podľa chutti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Dubáky som namočila do teplej vody asi na 30 minút.

    Bruschetta s dubákmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji som orestovala pokrájanú cibuľu,...

    Bruschetta s dubákmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ... pridala som dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené,osolila som, dusila som ich do mäkka, ...

    Bruschetta s dubákmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...ked sa odparila všetka tekutina, ešte som ich chvíľu orestovala,...

    Bruschetta s dubákmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..pridala som prelisovaný cesnak, krátko som ho orestovala, len kým sa pekne rozvoňal - asi 1 minútu....

    Bruschetta s dubákmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a na záver som dubáky okorenila čerstvo mletým čiernym korením.

    Bruschetta s dubákmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzičasom som pokrájala včerajšiu ciabattu na krajce, uložila na plech vystlaný teflónovou fóliou,...

    Bruschetta s dubákmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...pokvapkala som ich olejom...

    Bruschetta s dubákmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a opiekla v trúbe bez otáčania na 180 stupňoch ventilátor pekne do chrumkava asi 20 minút u mňa.

    Bruschetta s dubákmi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na horúce bruschetty som naniesla horúce dubáky, ozdobila som petržlenovou vňaťou, vy môžete dať lístky čerstvej bazalky, čerstvé parmezánové hoblinky si už dal každý sám podľa vlastnej chuti. Podávala som s horúcim čajom s citrónom, mali sme chrumkavé a úžasne chutné voňavé raňajky.

    Bruschetta s dubákmi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    záber zblízka. Bruschetta sa podáva v talianskych reštauráciách priami už pred objednávkou hlavného jedla, prinesú vám ju horúcu hned, len čo si sadnete za stôl bez pýtania a parmezán hobľujú na bruschettu priamo pred vami, koľko si sami určíte. Najčastejšie sa podáva s paradajkami, syrom, cesnakom a bazalkou, ale sú známe aj iné obloženia ako napr. z húb, bravčového mäsa,či inými prísadami, môžu byť grilované alebo opekané, sú nielen obľúbeným predjedlom, ale aj častými chutnými raňajkami a skvelým pohostením pre návštevy.

    Bruschetta s dubákmi (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
@frezia , verím, že by si si dala :-) ja niekedy pridám ešte tymián, inokedy rozmarín - teraz som nemala čerstvý. áno, sedí s hubami :-)
dakujem za pochvalu.
aj ja tebe prajem Pekný celý deň :-)
Velmi,velmi pekné.Tiez by som si hned dala a riskla by som aj zuby,nie velmi sa kamarátia s chrumkavým pecivom.Dubáciky nádherne rozvoniavajú az sem.S cerstým tymiánom.Paráda.A velmi pekný výklad k bruschettám.
@daguska , verím, že by si si dala, nie je to nebezpečné pre zuby, bruschetta je zo včerajšej ciabatty, ktorá mi zvýšila, je síce chrumkavá, ale opečením za horúca je aj mäkká, ako čerstvá práve. áno, dubáky nádherne rozvoniavali, boli to skvelé raňajky v chladnejšom letnom dni. teší ma, že sa ti páči recept aj výklad - vždy sa snažím o niečo navyše obohatiť recept samotný. :-)
dakujem ti za uznanie.
Ja som dnes robila langoše - s pestom z medvedieho cesnaku. Dala som 2 PLpesta do cesta. A keď boli usmažené, tak som dala tatarku a tiež toto pesto a nastrúhala som na vrch tvrdý syr. A bolo to tiež veľmi dobré. Aj keď nie celkom najzdravšie,ale mám trochu zvýšený tlak,tak som si myslela že cesnak pomôže. Veď klin sa klinom vybíja. Uvidíme. Pridala by som aj foto, len sa to musím ešte naučiť, lebo som nová, ale ja to určite dokážem, potom urobím langoše znovu a priložím aj foto.
Zdravím všetky varecháčky, ste super. Som rada, že môžem byť medzi vami.
@vikina123 , nie je ťažké pridávať fotky ku komentáru, naučili to mňa varecháči, môžem ťa naučiť jeden zo spôsobov, ak chceš. len potrebujem vedieť, či máš svoj účet na fb,, neboj sa, ja tam nepôjdem, len ťa znavigujem, čo máš spraviť.
zatiaľ môžeš fotku poslať mailom redakcii aj s komentárom k danému receptu a radi ti pomôžu, fotku pridajú tam, kam im to napíšeš.
tvoj lángoš musel byť úžasný :-)
vidím, že si tu nová, pekne ťa zdravím, a za seba - vitaj na vareche a prajem ti veľa krásnych receptíkov :-)
Milá@svedka , ja viem, rada by som ťa ponúkla, ver mi :-)
len si tak daleko od domova...
aj moje sú najobľúbenejšie dubáky, s mojim priateľom sme si zmlsli - zbožňuje ich :-)
dakujem za pekný komentík.
@mijaita , syr dávam vtedy, ked robím z toho nátierku, tu nie a korením dosť, lebo dubáky potrebujú vždy koreniť veľa.
áno, sú to skvelé raňajky alebo výborné pohostenie.
dakujem.
Pri najbližšej úspešnej hubačke,zrealizujem tento tvoj chutný a voňavý recept.
No použijem na to čerstvé dubáčiky,hoci sa s nimi budem veľmi nerada lúčiť.No na tej bruschette je to také lákavé.... tomu sa nedá odolať.
Milá@tatranka - Martuška, s čerstvými dubáčikmi to bude úžasné, prajem ti úspešnú hubačku :-)
áno, dubáky a bruschette sú veľmi lákavé :-) tak, ako vravíš, tomu sa nedá odolať :-)))
poteší ma, ak spravíš aj ty.
dakujem za uznanie
Milý@tassiedevil , to som použila ešte ciabattu, ktorú som robila podľa tvojho receptu, môj priateľ sa zmohol len na "mňááááám" aj na tvoju bruscettu samotnú od teba a aj na túto s dubákmi. ešte aj málo mu bolo :-)))
inak viem, že tam u vás dubáky asi ťažko zoženieš, však skús s inými hubami, bude to výborné tiež.
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu.

Pridaj komentár k receptu: