Foto: pusta
Bruschetta je opečený alebo grilovaný chlieb známy v Taliansku,pripravuje sa najčastejšie s paradajkami, cesnakom,syrom a bazalkou,ale aj s bravčovým mäsom a rôznymi inými surovinami. Zobraziť celý popisBruschetta je opečený alebo grilovaný chlieb známy v Taliansku,pripravuje sa najčastejšie s paradajkami, cesnakom,syrom a bazalkou,ale aj s bravčovým mäsom a rôznymi inými surovinami. Vznikla v 15.storočí v strednom Taliansku ako nápad na zužitkovanie staršieho chleba. Dnes sa podáva na raňajky, ako pohostenie a najčastejšie ako predjedlo. V toskánsku sa nazýva Fettunta,v regióne Ambruzza zase Ventricina, v reštauráciách vám pred vašimi očami nastrúhajú na ňu čerstvé hoblinky parmezánu.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Dubáky som namočila do teplej vody asi na 30 minút.
-
2
Na oleji som orestovala pokrájanú cibuľu,...
-
3
... pridala som dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené,osolila som, dusila som ich do mäkka, ...
-
4
...ked sa odparila všetka tekutina, ešte som ich chvíľu orestovala,...
-
5
..pridala som prelisovaný cesnak, krátko som ho orestovala, len kým sa pekne rozvoňal - asi 1 minútu....
-
6
...a na záver som dubáky okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
-
7
Medzičasom som pokrájala včerajšiu ciabattu na krajce, uložila na plech vystlaný teflónovou fóliou,...
-
8
...pokvapkala som ich olejom...
-
9
...a opiekla v trúbe bez otáčania na 180 stupňoch ventilátor pekne do chrumkava asi 20 minút u mňa.
-
10
Na horúce bruschetty som naniesla horúce dubáky, ozdobila som petržlenovou vňaťou, vy môžete dať lístky čerstvej bazalky, čerstvé parmezánové hoblinky si už dal každý sám podľa vlastnej chuti. Podávala som s horúcim čajom s citrónom, mali sme chrumkavé a úžasne chutné voňavé raňajky.
-
11
záber zblízka. Bruschetta sa podáva v talianskych reštauráciách priami už pred objednávkou hlavného jedla, prinesú vám ju horúcu hned, len čo si sadnete za stôl bez pýtania a parmezán hobľujú na bruschettu priamo pred vami, koľko si sami určíte. Najčastejšie sa podáva s paradajkami, syrom, cesnakom a bazalkou, ale sú známe aj iné obloženia ako napr. z húb, bravčového mäsa,či inými prísadami, môžu byť grilované alebo opekané, sú nielen obľúbeným predjedlom, ale aj častými chutnými raňajkami a skvelým pohostením pre návštevy.
dakujem za pochvalu.
aj ja tebe prajem Pekný celý deň :-)
dakujem ti za uznanie.
Možno by som mohla skúsiť so šampiňonami.
Zdravím všetky varecháčky, ste super. Som rada, že môžem byť medzi vami.
spokojne môžeš teraz skúsiť so šampiňónmi a ked budú dubáčiky, tak skús aj s dubáčikmi :-)
dakujem za pochvalu.
zatiaľ môžeš fotku poslať mailom redakcii aj s komentárom k danému receptu a radi ti pomôžu, fotku pridajú tam, kam im to napíšeš.
tvoj lángoš musel byť úžasný :-)
vidím, že si tu nová, pekne ťa zdravím, a za seba - vitaj na vareche a prajem ti veľa krásnych receptíkov :-)
len si tak daleko od domova...
aj moje sú najobľúbenejšie dubáky, s mojim priateľom sme si zmlsli - zbožňuje ich :-)
dakujem za pekný komentík.
áno, sú to skvelé raňajky alebo výborné pohostenie.
dakujem.
dakujem.
poteší ma, ak ich spravíš :-)
dakujem za pochvalu a 5*.
No použijem na to čerstvé dubáčiky,hoci sa s nimi budem veľmi nerada lúčiť.No na tej bruschette je to také lákavé.... tomu sa nedá odolať.
áno, dubáky a bruschette sú veľmi lákavé :-) tak, ako vravíš, tomu sa nedá odolať :-)))
poteší ma, ak spravíš aj ty.
dakujem za uznanie
poteší ma, že aj ty vyskúšaš.
dakujem za krásne hodnotenie i za 5*.
inak viem, že tam u vás dubáky asi ťažko zoženieš, však skús s inými hubami, bude to výborné tiež.
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu.