Ušetria vám čas:
Koláče namiesto medovníkov. Tiež prevoňajú byt a sú takmer bez námahy

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     5 minút čítania

Nemáte radi klasické medovníky a tobôž sa vám nechce babrať s ich prípravou a zdobením? Máme pre vás tipy na šikovné koláče, ktoré sú hotové raz-dva a budú vám chutiť viac!



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Vôňa perníkového korenia krásne prevonia byt či dom a určite prispieva k adventnej nálade, takže pečenie medovníkov patrí v mnohých rodinách v predvianočnej rutine.

Nie každý má však tento druh drobného pečiva rád alebo ich rád robí. Niekomu sa zdajú suché, niekomu ich vykrajovanie a zdobenie (keďže chceme, aby nejako vyzerali, keď ich už robíme), pripadá prácne.

Ak patríte medzi nich, ale typickej perníkovej vône v domácnosti by ste sa pred Vianocami neradi vzdali, naša kolegyňa Jarka Horváthová má pre vás tipy na koláče z cesta podobnému tomu na medovníky, v ktorých sa používa perníkové korenie, ale sú podstatne nenáročnejšie na čas aj robotu. Obidva ich má odskúšané a podľa nej sú oveľa šťavnatejšie a chuťovo výraznejšie než klasické medovníky.

Ružomberský perník

Prvý je vlastne akýsi závin z medovníkového cesta plnený slivkovým lekvárom, orechmi a hrozienkami alebo sušeným ovocím. Možno ho poznáte pod inými názvami, naša kolegyňa Jarka tento recept dostala od známych pod názvom Ružomberský perník. Vydrží tak isto dlho ako medovníky a predsa nikdy nie je suchý. No a takto sa pripravuje.



Foto: Jarmila Horváthová

Suroviny:
600 g hladkej múky
250 g práškového cukru
100 g Hery alebo masla
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL vanilkovej pasty (alebo 1 bal. vanilkového cukru)
4 PL medu
3 vajcia
perníkové korenie podľa chuti

Plnka:
slivkový lekvár, vlašské orechy alebo lieskovce, hrozienka, sušené ovocie

Na potretie:
1 vajce

Postup:
1. Všetky prísady zmiešame a urobíme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme tri hodiny odstáť. Pol hodinu pre vaľkaním cesto vyberieme z chladničky, aby trochu zmäklo.

2. Cesto rozdelíme buď na dve alebo štyri časti, podľa toho, aké hrubé chceme záviny mať. Keďže ide o celkom výdatný koláčik, je lepšie rozdeliť cesto na štyri časti, lebo výsledné nakrájané roládky sú menšie a úhľadnejšie.

3. Každú časť cesta vyvaľkáme, výdatne potrieme slivkovým lekvárom – nešetríme, a posypeme nahrubo nasekanými orechmi. Kto chce, môže pridať aj hrozienka alebo sušené ovocie, my robíme rolády bez nich.

4. Cesto s plnkou zrolujeme. Záviny uložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozmiešaným vajíčkom a cesto párkrát popicháme vidličkou.

5. Pečieme vo vyhriatej rúre najprv 15 minút pri 180 stupňoch a potom ešte 30 minút pri 150 stupňoch. Záviny necháme vychladnúť, krájame až pred podávaním.

Perníková bábovka s lekvárom

Tento recept je ešte jednoduchší, je to vlastne perníková bábovka so slivkovým lekvárom.



Foto: Shutterstock

Suroviny:
450 g polohrubej múky
1 bal. prášku do pečiva na perníky
150 g trstinového cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 ČL perníkového korenia
štipka soli
2 ČL kakaa
3 vajcia
250 ml mlieka
100 ml oleja
200 g slivkového lekváru

Postup:
1. V miske zmiešame múku s práškom do pečiva na perníky, cukrom, vanilkovým cukrom, perníkovým korením a štipkou soli a kakaa. Pridáme vajcia, mlieko a olej a dobre premiešame, aby vzniklo hladké cesto.

2. Polovicu cesta nalejeme do pripravenej dobre vymastenej a vysypanej formy na bábovku a naň rovnomerne rozotrieme lekvár – nešetríme, môže ho byť pokojne viac, ako je v recepte. Na lekvár nalejeme zvyšok cesta.

3. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch približne 45-50 minút, alebo kým nie je bábovka upečená (skontrolujeme špajdľou).

4. Po upečení necháme bábovku vychladnúť, vyklopíme ju z formy a môžeme posypať práškovým cukrom.

S domácim perníkovým korením budú TOP!

Ešte úžasnejšie budú všetky vaše vianočné dobroty, keď do nich použijete domáce perníkové korenie. Vôni čerstvo pomletého či podrveného korenia, sa žiadne kupované perníkové korenie nevyrovná. Pripraviť si ho nie je nič zložité, presvedčte sa v našom videu.





ANKETA: Viete si predstaviť Vianoce bez klasických malých medovníkov?

65,0%



35,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist