Urobte si ako vo vychytenej reštaurácii:
Husacie menu podľa profesionálov zo Slovenského Grobu

Jarmila Horváthová, 18. novembra 2022     4 minúty čítania

Jedna z najvychytenejších reštaurácií v Slovenskom Grobe Gurmánsky Grob manželov Klaudie a Borisa Haškovcov sa od mnohých líši – má otvorené počas celého roka. Ďalšou odlišnosťou je, že Haškovci nie sú miestni, ale prišelci.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Boris Haško je Bratislavčan a jeho manželka Klaudia pochádza z Ňarád. Boris pracoval v bratislavskej gastronómii celý život. Pred 15 rokmi z Bratislavy odišiel, kúpil rodinný dom v Slovenskom Grobe a urobil v ňom reštauráciu. Ako inak – s ponukou husaciny.

Začínali v malom - Boris v kuchyni a manželka Klaudia „na pľaci“. Postupne sa chýr o ich skvelej husacine šíril, hostí bolo stále viac, reštaurácia sa zväčšovala. Pribudla terasa, altánok, veľké detské ihrisko a najnovšie pumptracková dráha. Tú vybudovala obec priamo za dvorom reštaurácie, takže väčšie ratolesti hostí Gurmánskeho Grobu sa môžu zabaviť aj tam.

Aj keď sa z pôvodne malého podniku stala „inštitúcia husaciny“ s niekoľkými priestormi, kde sa naraz zmestí až 200 ľudí, stále ide o rodinnú reštauráciu a jedného alebo druhého, resp. obidvoch Haškovcov v reštaurácii väčšinou stretnete.

Boris hovorí, že je dôležité, aby boli stále na „pľaci“ a svojím prístupom boli vzorom a inšpiráciou pre zamestnancov. Počas celého roka, nielen počas husacích hodov. „Husacina nie je lacná záležitosť. Preto chceme, aby si hostia pobyt u nás užili a nezabudli na nás ani vtedy, keď nie je tá pravá husacinová sezóna. A najedli sa tu aj vtedy rovnako dobre,“ uzatvára majiteľ úspešnej reštaurácie.

Fyzicky náročná práca



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Práca okolo pečenia husí v reštaurácii je fyzicky náročná. Jedna nevypitvaná hus má okolo sedem kilogramov. V reštaurácii síce pracujú s už vypitvanými, ale aj tie vážia 4,5 kg. Pekáče, na ktorých sa pečú, tiež niečo vážia (okolo 2 kg) a každú hus treba počas pečenia niekoľkokrát obrátiť. Počas jesenných víkendov sa počty upečených a zjedených husí v Gurmánskom Grobe rátajú na desiatky. Začínajú sa piecť už o šiestej ráno a tesne pred podávaním idú opäť do rúry, aby bola ich koža pekne chrumkavá.


Pripravte si domáce husacie hody s Haškovcami:






Diskusia k článku







 



TOPlist