Foto: Shutterstock
Teploty opäť výrazne prekračujú tridsiatku a mnohí majú problémy so spánkom, cítia sa unavení, bolí ich hlava alebo sa nedokážu sústrediť - telo výrazne reaguje na horúce letné počasie. Vplyv na to, ako zvládame horúčavy majú aj naše stravovacie návyky. Čo by sme v období vysokých vonkajších teplôt určite nemali robiť?
1. Jesť ťažké jedlá vo večerných hodinách
Pri vysokých teplotách často počas dňa nepociťujeme hlad - a potom si to večer vynahradíme napríklad grilovačkou. Večerné jedlo s vysokým obsahom tuku nás však môže pripraviť o dobrý spánok.Ak k tomu prirátame vysoké teploty v bytoch a domoch (ak nemáte klimatizáciu), tak na druhý deň sa človek zobudí ako dolámaný. Preto, aj keď vám cez deň nechutí jesť, treba si dať večer radšej nejaký ľahký šalát, ryžu so zeleninou alebo hummus s chlebom.
2. Piť studené pivo
Aby sa v horúcich dňoch ochladili, mnohí ľudia radi siahajú po studenom pive, najmä po jedle. Alkohol však v horúčavách nie je dobrý nápad - pripravuje telo o ďalšiu vodu a cenné minerály. Preto je lepšie zostať pri vode alebo si dať silne zriedený džús.Foto: Shutterstock
3. Konzumovať jedlá s nízkym obsahom soli
Príliš veľa soli škodí, to vieme všetci. Keď sa však pri vysokých teplotách veľa potíme, s potom sa z nášho tela vylučuje aj soľ. Pri jej nedostatku v organizme môže dochádzať ku kolísaniu hladiny minerálov v krvi, čo sa prejavuje príznakmi podobnými prehriatiu. Preto v horúcom počasí potrebujeme aj viac soli a teda si jej môžeme dopriať viac aj v jedlách.4. Piť horúcu kávu
Kofeín obsiahnutý v káve odvodňuje, čo mnohí poznajú – po káve potrebujú na WC. Za normálnych okolností je telo schopné kompenzovať takú stratu tekutín. V horúčavách však naše telo stráca veľa vody už samotným potením. Počas veľmi horúcich letných dní by sme preto mali byť opatrnejší a piť o niečo menej kávy ako zvyčajne.Foto: Shutterstock
5. Jesť tučné mäso a klobásy
Aby sa naše telo pri vysokých teplotách neprehrialo, musí tvrdo pracovať. Ťažké jedlá, ako napríklad mastné mäso mu to sťažujú, pretože ich trávenie si vyžaduje veľa úsilia - preto by sme sa mali takýmto jedlám v horúcich dňoch vyhýbať.Foto: Shutterstock
Lepšie je dať si niečo ľahšie a doplniť to ovocím a zeleninou ako sú melóny, paradajky a uhorky, ktoré sú v lete obzvlášť vhodné ako občerstvenie, pretože majú vysoký obsah tekutín.
6. Piť ľadové nápoje
Často sa hovorí, že sa v horúčavách nemajú piť chladené nápoje – vraj preto, lebo telo si ich musí zohrievať a tak sa viac potíme. Je to mýtus, no i tak sa ľadovým nápojom treba vyhýbať, lebo môžu viesť k žalúdočným kŕčom. A pri takýchto obtiažach nemáme chuť prijímať tekutiny, ktoré v horúčavách tak veľmi potrebujeme.Foto: Shutterstock
7. Vyhýbať sa koreneným jedlám
Pri konzumácii čili sa viac potíme, preto sa mu niektorí v horúčavách vyhýbajú. V skutočnosti však telo ochladzuje. Pálivý kapsaicín, ktorý chilli papričky obsahujú, signalizuje mozgu, že v ústach je zdroj tepla. Toto tzv. fantómové teplo vyvoláva v tele ochladzovaciu reakciu.Pikantné potraviny tiež často obsahujú zložky, ktoré brzdia rast baktérií, ktoré môžu byť prítomné v jedlách. Počas horúcich dní by ste sa preto nemali koreneným jedlám vyhýbať.
Diskusia k článku