8. Bezlepkové varíte rovnako ako klasické
Foto: Shutterstock
Cestoviny bez lepku sú veľkou vymoženosťou, ktorá “bezlepkáčov" posúva do kategórie normálnych stravníkov. Sú však samostatnou kapitolou, ktorá potrebuje zvláštny prístup. Tí, čo sa na bezlepkovom trhu pohybujú už nejaký ten piatok, vedia, že aj bezlepkové cestoviny majú rôznu úroveň. Pri ich varení je oveľa dôležitejšie sledovať čas počas ich varenia, pri bezlepkových cestovinách je veľmi tenká hranica medzi nedovarenými a rozvarenými.
Najtvrdším orieškom v bezlepkovom cestovinovom svete sú špagety. Tie preveria každého výrobcu, ale najmä trpezlivosť spotrebiteľa. Nič nemilujú viac, ako sa zlepiť do neforemnej guče. Ak chcete predísť ich zlepeniu, miešajte ich. Hneď potom, čo ich vložíte do vriacej vody a neprestávajte počas celého varenia. Prvých päť minút je najdôležitejších.
Hoci cestoviny s omáčkou vyzerajú úchvatne v krásnej veľkej keramickej či hlinenej mise, tento zážitok si pri bezlepkových odpustite. Tieto potvory sa totiž stále nevzdávajú a ak majú vo svojej blízkosti veľa kamarátok, nalepia sa jedna na druhú. Pri podávaní dajte prednosť jednotlivým porciám na tanieroch. A servírujte ich teplé, studené bezlepkové cestoviny dramaticky strácajú na kvalite a chuti, takže sa nehodia ani na prípravu studených cestovinových šalátov.
Samozrejme, že pridávam olej do vody, ale samozrejme, že to nerobím pri cestovinách, ktoré chcem hneď po uvarení vmiešať do omáčky. V podstate ich v omáčke dovariť. Pokiaľ chcem cestoviny len niečím posypať (syr,tvaroh, orechy...), tak asi nechcem, aby sa mi po vybratí z vody zlepili. A oveľa lepšie je pridať olej do vody, ako ich po uvarení "prelievať" (hrozný výraz!) olejom, ako je všeobecne odporúčané.
spred roka som otvorila článok na VARECHE..
Jedlý hmyz u nás získava na popularite. Vyskúšali by ste ho aj vy?
prosím-napíšete mi váš názor na jedenie hmyzu...
vyhlášku schválil Brusel.
zaujíma ma to