O víne:
Tokajský výber: Víno kráľov, kráľ vín

Jakub Prokeš, šéfredaktor denníka Pravda, 5. mája 2022     4 minúty čítania

Tokaj je drahokam na vinárskej mape Slovenska. Tamojšie vína pili králi už v stredoveku. Tradičné prírodne sladké putňové víno, takzvaný tokajský výber, mnohí znalci považujú za kráľa vín.



Foto: Archív Jarky a Jara Ostrožovičovcov

Zlatožltá až jantárová farba, na jazyku typická chlebovinka, výrazná chuť i vôňa. Nos i jazyk sa vždy tešia na širokú paletu vnemov. Ruže, lipový kvet, agátový med, sušené marhule i citrusy. Kde–tu štipka orechov, dotyk zázvoru ba aj čierna káva či sušené slivky a horká čokoláda. Degustovať vína, ktoré sa urodili vo viniciach obcí Malá a Veľká Tŕňa, Viničky, Bara, Čerhov, Černochov či Slovenské Nové Mesto, je intenzívny zážitok.

Miestne vína majú eleganciu, noblesu i medzinárodné úspechy. Kto zavíta na Tokaj, musí navštíviť vinársky dom Jarky a Jara Ostrožovičovcov. Svoju vinohradnícko–vinársku firmu založili vo Veľkej Tŕni v roku 1990. Začali od nuly, na Tokaj priniesli nové nápady, technologické, obchodné i marketingové novinky a dnes sa pýšia stabilným vinárstvom a vínami ocenenými stovkami medailí z celého sveta. Hovoria, že kruh vína uzavreli vybudovaním klasickej tufovej tokajskej pivnice, ktorá dnes meria pol kilometra, a ubytovaním priamo vo vinárstve.



Jarka a Jaro Ostrožovičovci začínali od nuly.

Foto: Archív Jarky a Jara Ostrožovičovcov


Čo považujú za najväčší úspech? „Azda to, že tento rok oslávime 32. výročie založenia. Stále sme aktívni, fungujeme, vymýšľame nové veci, máme silu na to, aby sme naše produkty a služby zlepšovali,“ hovorí Jarka Ostrožovičová. Vinárstvo už neplánujú zväčšovať, len vybrúsiť k dokonalosti. Jej manžel Jaro dopĺňa, že veľkým úspechom je to, že za posledných 25 rokov sa im podarilo sceliť tokajské pozemky a vinohrady. „Na začiatku sme nemali nič, dnes obrábame 58 hektárov vlastných rodivých vinohradov. Vinica je pre vinára základ,“ zdôrazňuje. Dosvedčuje tak platnosť starého pravidla, že pekné víno sa rodí už vo vinohrade.

Klenotom firmy je hon Makovisko, azda najlepšia vinica na Tokaji. Najväčší zážitok z jej návštevy budete mať na konci leta. Prídite skoro ráno, ešte pred východom slnka. Medzi riadkami viniča sa prevaľujú kúdoly chladnej hmly, maznajú sa so zlatistými bobuľkami hrozna. Na listoch sa leskne rosa. Ak máte šťastie, uvidíte, ako prvé ranné lúče začnú hmlu nemilosrdne prepichovať, až sa celkom rozptýli. Slnko sa vtedy zrkadlí v strapcoch Furmintu, Lipoviny a Muškátu žltého. Každá bobuľka žiari ako drobná hviezda.



Foto: Archív Jarky a Jara Ostrožovičovcov

Keď je dobrý rok, zoschnuté bobule hrozna sa premenia na cibéby, ktoré na Tokaji napáda ušľachtilá pleseň Botrytis cinerea. A to je ten zázrak, tajomstvo Tokaja. Pretože cibéby, drobulinké zošúverené hrozienka, v ktorých sa koncentruje cukor, sa používajú pri výrobe špeciálnych tokajských výberových vín.v

Ostrožovičovci ponúkajú cibébovú klasiku zrodenú tradičnou oxidatívnou technológiou, ale aj moderné a svieže reduktívne vína.





Diskusia k článku







 



TOPlist