
Foto: Shutterstock
Kávové želé (coffee jelly) je dezert pripravený z kávy, cukru a zo želatíny. Má textúru podobnú klasickému ovocnému želé, avšak oplýva hlbokou, aromatickou chuťou kávy.
Korene má v Japonsku, kde sa tento dezert stal populárnym v prvej polovici 20. storočia. Hoci sa želatínové dezerty pripravovali aj inde vo svete zo zvieracieho kolagénu, Japonci boli prví, ktorí spojili chuť kávy so želé z riasy - agaru.
Tradične sa podáva s mliekom, šľahačkou alebo kondenzovaným mliekom, ktoré zjemnia jeho horkosť a vytvoria dokonale vyváženú kombináciu chutí. Ide o jednoduchý recept len zo štyroch ingrediencií a jeho príprava, odhliadnuc od chladenia, trvá len pár minút, takže je to skvelý tip na sladkú pochúťku, ktorej nebudete musieť obetovať veľa svojho času. Vyskúšajte.

Foto: Shutterstock
Domáce kávové želé so šľahačkou
Potrebujeme:1. Pripravíme si 500 ml silnej kávy. Pridáme 2-3 lyžice cukru a dobre premiešame, aby sa rozpustil.
2. Želatínu nasypeme do malej misky a zalejeme asi 50 ml studenej vody. Necháme ju napučať približne 5-10 minút (presný čas závisí od druhu želatíny – podľa návodu na obale).
3. Do teplej kávy pridáme napučanú želatínu. Miešame, kým sa želatína úplne nerozpustí.
4. Zmes nalejeme do formičiek, pohárov alebo misiek. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom uložíme do chladničky na minimálne 3 hodiny, aby želé stuhlo.
5. Hotové stuhnuté kávové želé vyklopíme na tanier. Ak sme použili väčšiu formu, želé nakrájame na kocky. Podávame so šľahačkou, zmrzlinou alebo kondenzovaným mliekom. Ako ozdobu môžeme použiť kakaový prášok alebo čokoládové hoblinky.
6. Pri verzii pre dospelých pridáme lyžicu obľúbeného likéru alebo pár kvapiek rumu.
Ak máte radi chuť kávy nielen v pohári, môžete si z nej pripraviť aj rôzne koláče a zákusky, inšpirovať sa môžete aj týmto receptami.
Diskusia k článku