Tieto sa oplatí navštíviť:
Deväť najkrajších vianočných trhov u našich susedov. Aké špecialitky ponúkajú?

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 2. decembra 2022     14 minút čítania

Adventné trhy neodmysliteľne patria k decembru. Sú miestom príjemných stretnutí a zastavenia sa v predvianočnom zhone. Ak za nimi vycestujete za hranice, sú aj možnosťou ochutnať miestne špeciality. Ponúkame vám prehľad tých najkrajších adventných trhov u našich susedov.

Viedeň a jej najkrajšie adventné zákutia




Foto: Shutterstock

KEDY:
19. 11. 2022 – 26. 12. 2022

Vo Viedni, ktorá je pre svoju blízkosť populárna najmä pre západ Slovenska, sa bude tento rok konať 20 oficiálnych vianočných trhov.

Keďže s parkovaním vo Viedni je to komplikované a na väčšine miest sa dá parkovať maximálne dve hodiny, odporúčame radšej cestovať vlakom. Jazdia z Bratislavy každú polhodinu striedavo z Hlavnej stanice a zo stanice Petržalka.

Najvychýrenejším a zároveň najväčším a najstarším v metropole Rakúska je adventný trh pri viedenskej radnici na Radničnom námestí. Približne 150 stánkov ponúka darčeky a kulinárske špeciality, ako sú palacinky, vafle, chlieb so slaninou a rôzne druhy punču a vareného vína. Je tu aj detský svet so sobou dráhou a s kolotočom pre najmenších. Osobitnou atrakciou je klzisko s rozlohou 3 000 metrov štvorcových. Keďže tento trh je najobľúbenejší, cez víkendy tu býva plno, takže ak máte možnosť, vyberte sa sem na výlet radšej počas týždňa.

Osobitné čaro má vianočný trh na zámku Schönbrunn, ktorý sa považuje za druhý najobľúbenejší vo Viedni. Nazýva sa aj Kultúrny vianočný trh, pretože sa počas neho koná množstvo sprievodných akcií a koncertov. Deti si užijú pestrý program a aj tvorivé dielne.

Ak vás pri prezeraní remeselných a umeleckých predmetov prepadne hlad, na tomto krásnom historickom mieste ho zaženiete pečenými zemiakmi či typickými rakúskymi špecialitami, ako sú Bauerngrostl (jedlo zo zemiakov a zvyškov mäsa) alebo Kaiserschmarn (cisársky trhanec).

Vianočný trh na námestí Karlsplatz vás očarí, pretože na ňom nenájdete zvyčajné gýčovité vianočné ozdoby, osobitný dôraz sa tu kladie na kvalitu vystaveného tovaru. V ponuke sú regionálne remeselné výrobky, preto sa označuje aj ako umelecký. Aj jedlo vyniká kvalitou – všetky stánky tu majú certifikát ekologického poľnohospodárstva. Vyhlásený je napríklad tunajší stánok s palacinkami priamo pred kostolom Karlskirche. Aj tu býva program pre deti, obdivovať môžu výbeh so zvieratkami aj slamenú „krajinu“. Práve tento trh považujú Viedenčania za svoj najobľúbenejší.





Diskusia k článku







 



TOPlist