Crostata alla frutta alias talianska ovocná torta

bonvivanka - bez fotkybonvivanka, 5. septembra 2016

Veľmi obľúbená torta hlavne v letných mesiacoch, keď máme k dispozícii veľa čerstvého ovocia. Nenáročná na prípravu a lahodná pre oko. Ja som ju Zobraziť celý popisVeľmi obľúbená torta hlavne v letných mesiacoch, keď máme k dispozícii veľa čerstvého ovocia. Nenáročná na prípravu a lahodná pre oko. Ja som ju naposledy robila paradoxne v zime, preto som použila ovocie aké som mala v chladničke. Najlepšia je v kombinácii s čerstvými jahodami, malinami, kiwi, hroznom a banánom.

10
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 ks
1 ks
150 g
300 g
120 g
štipka
Plnka:
6 ks
150 g
50 g
500 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Cesto: základom tejto torty je klasické linecké cesto. Každý má už svoj vychytený recept, ja používam tento. Čím viac masla použijete, tým bude cesto mäkšie, čím viac cukru, tým bude chrumkavejšie. Najprv si nakrájame na kocky zmäknuté maslo. Pridáme cukor a zmes pomaly spracujeme medzi prstami, až kým nebude maslo úplne prepojené s cukrom. Musí vzniknúť nelepkavá sypká hmota. Potom pridáme celé vajíčko a žĺtko a zmes dobre zapracujeme. Nakoniec pridáme múku a nastrúhanú citrónovú kôru. Cesto vypracujeme na hladkú hmotu a vytvoríme guľu. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odležať v chladničke aspoň 30 min.

  2. 2

    Plnka - Vaječný krém: Tento krém taliani volajú Crema pasticcera a tvorí základ väčšiny cukrárenských výrobkov. Je veľmi vďačný, lebo sa nikdy neroztečie, je pevný a môže sa kombinovať so šlahačkou, mascarpone, nutelou, čokoládou alebo rozmixovaným ovocím. Aj keď na pohľad vyzerá zložito, jeho príprava je veľmi rýchla. Príprava: Do hrnca nalejeme mlieko a necháme si asi 1 dl na konečnú úpravu. Vanilkový struk rozrežeme na polovicu, nožom vyberieme semiačka a pridáme k mlieku. Môže byť aj vanilkový cukor. Mlieko necháme na strednom ohni pomaly zohriať a keď začne vrieť, hneď vypneme. V miske si vyšľaháme vaječné žĺtka s cukrom na hustú penu. Medzitým už ochladnuté mlieko začneme pomaly pridávať do vaječnej peny za stáleho miešania. Mlieko bude ešte horúce a treba ho liať pomaly, aby sa vajcia nezrazili. Nakoniec zašlaháme preosiatu múku. Zmes nalejeme naspäť do hrnca a za stáleho miešania privedieme k varu. Najlepšie je použiť kovovú metličku, aby sa nevytvorili hrudky. Nakoniec pridáme 1 dl mlieka, ktoré sme si nechali bokom. Krém treba vypnúť, keď bude mať hustotu pudingu. Nalejeme ho do misky, prikryjeme potravinárskou fóliu a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Odležané cesto vyvaľkáme a odkrojíme z neho kruh, aby sa zmestil to okrúhlej tortovej formy. Tento recept je na 26 cm formu. Môžete použiť aj formu bez vyberateľného dna, lebo koláč nie je veľmi vysoký a bude sa dobre krájať. Ja vždy linecké cesto utlačím vo forme prstami. Odkrojíme si aj dva pásiky, ktorými vystelieme boky tortovej formy. Dobre utlačíme prstami. Cesto poprepichujeme vidličkou a pečieme cca 20 - 30 minút na 180 °C. Keď je cesto ružovkasté, je upečené. Závisí od trúby a hrúbky cesta.

  4. 4

    Na vychladnuté cesto natrieme vychladnutý krém. Ovocie si nakrájame na plátky a poukladáme na krém podľa vlastnej fantázie do kruhu. Najchutnejší kontrast vytvárajú jahody, kiwi, banán, hrozno, maliny pomaranč a ananás. Ak chcete, aby si ovocie zachovalo čerstvý vzhľad, môžete ho nakoniec potrieť želatínou. Tortu necháme odstáť 24 hodín v chladničke. Môžete ju robiť aj v tvare obdĺžnika, srdca apod.

Diskusia k receptu

pacik
Torta presne pre moju chuť. Už je v kk a 5* :-)
dvorka
Hodné vyskúšania. Krásne vyzerá a podľa surovín musí aj veľmi chutiť.
dormella
Krehke testo:
 ricette.giallozafferano.it/Pasta-frolla.html...

Maslo se dava zasadne studene ne zmekle. Kdyz nepouzijete mixer, posekejte ho v mouce nozem a co nejrychleji zapracujte se zbytekem surovin.

Krem (crema pasticcera) se dela tak, ze po vyslehani cukru a zloutku se prida i mouka a tim se zabrani tvoreni hrudek. V Italii se pouziva spise maizena, nebo ryzova mouka. Teprve pak se smes smicha s mlekem.
 ricette.giallozafferano.it/Crema-pasticcera.html...

Krasne foto!!
bonvivanka
:) Pasta frolla je vlastne nase linecke cesto. Hej maslo nesmie ist rozpustene, ale iba zmaknute (vybrat ho na chvilu z chladnicky, aby nebolo uplne tvrde, niekedy je ako kamen).
Ja pouzivam na vsetky kremy, zaprazky, pudingy a podobne kovou metlicku, ktora zabrani tvorbe hrudiek. Inak kazdy ma svoj postup, funguje aj tak aj tak :)
Dakujem za upresnenie :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia