Foto: medovnicek
Tento recept som získala na www.mnamkyrecepty.sk. Ak máte radi jemné nadýchané cesto a čokoládovú plnku, tak je to recept presne pre vás.
porcií
Suroviny
600 g |
|
250 ml vlažné |
|
20 g |
|
90 g |
|
90 g zmäknuté |
|
2 ks celé |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
(alebo nutella) |
|
Na potieranie: | |
1 ks |
|
|
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie a zalejeme časťou z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.
-
2
Potom pridáme maslo, vanilkový cukor alebo esenciu, vajcia a zvyšok mlieka.
-
3
Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme cca 1 hodinu kysnúť.
-
4
Keď je cesto vykysnuté, vyvaľkáme ho a povykrajujeme z neho kolieska - ja som vykrajovala pohárom.
-
5
Na každé koliesko pridáme jeden štvorček čokolády - v mojom prípade to bola čokoláda Milka a minula som 2,5 čokolády. Môžeme plniť aj lyžičkou nutelly.
-
6
Koliesko preložíme na polovicu.
-
7
A znovu preložíme na polovicu
-
8
Pripravíme si plech na muffiny, ktorý by sa mal vymastiť, mne sa mastiť nechcel, preto som použila košíčky. Do každého košíčka naukladáme po tri preložené kolieska a opäť necháme podkysnúť cca 20-30 minút.
-
9
Tu vidíte akým spôsobom som plnila košíčky.
-
10
Keď briošky podkysnú, potrieme ich rozšľahaným žĺtkom s troškou mlieka.
-
11
Briošky pečieme do zlatista pri teplote 180 C.
-
12
Po upečení pre získanie lesklého efektu sa môžu potrieť cukrovou vodou
@dandulka @andim , @jerica , @iva63 , @renaw , @goe , @ancicka , @smorko , @anina6 , veľmi pekne vám ďakujem za milé komentáre
@majkahra určite tú istú službu ako muffinový plech urobia aj silikonové košíčky
@valeri mne ich z tejto dávky vyšlo 18 ks
@afataga určite budú výborné aj s horkou čokoládou a aj s ovocím, tiež ich chcem nabudúce vyskúšať aj s inými náplňami
@medulienka122 perfektne sa ti vydarili
A co s okrojkami cesta? Daju sa nejako zuzitkovat? Pripadne by sa cesto na zaciatku pokrajalo na stvorce a je po probleme.
@denyany aj mne niekde náplň trocha vytiekla, ale nie veľa, lebo som dávala len čokoládu, tej nutelly treba zrejme dávať troška menej
@adriana14 môj pohár mal priemer 7 cm
@marienka44 ja som odkrojky cesta znovu spracovala do kopy a vykrajovala som kolieska pokiaľ to len išlo, ale aj ten nápad s tými štvorcami je výborný
@radost náplň ostáva tekutá aj na druhý deň
@elysa som rada, že chutili:)
@katerink veľmi pekne ďakujem
Mám otázku: Skúšali ste ich upiect aj bez cokolady? Možno sa mýlim, ale chutilo by to ako individuálna vianocka?! Ďakujem :-)
@stava ja všetky takéto koláčiky potieram rozpusteným maslom, nechám vychladnúť a potom ich dám do nejakej nádoby s vekom, skús vyskúšať:)