Ciabatta - taliansky chlieb fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 27. apríla 2013
Ciabatta - taliansky chlieb (fotorecept)
Foto: cesminaz

Myslím,že viacerí z nás poznajú a aj pečú tento fakt skvelý chlebík.Dá sa urobit všeliako,malý či velký,okrúhli či podlhovastý,obyčajný alebo ochutený popečenou cibulkou,alebo olivový,paradajkový atd...a čo je najlepšie,že nemusíte na jeho ochutnanie čakať taký dlhý čas ako pri iných Ciabatta receptoch ;-) Je výborný,môžem len odporúčať...

240 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
40 g (kocka)
1 dcl
600 ml
2,5 ČL
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kedže my máme najradšej cibulovú Ciabattu,najprv som pokrájala na kocky 2 velké cibule,ktoré som podusila a zároveň do zlatista na oleji popiekla.Ale kto robí obyčajnú,tomu pravdaže netreba :-) alebo si pripravíte podla chuti nakrájané olivy,alebo sušené paradajky či orechy...každý podla chuti a fantázie...

    Ciabatta - taliansky chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A teraz ideme na cesto.Z tejto dávky vyjdu 2 fakt velké podlhovasté Ciabatty.Kedže ja robím teraz 2 chutovo rozdielne chlebíky,som si udané suroviny rozdelila na polovicu do dvoch misiek.Ale kto robí len jeden druh Ciabatty,ten zamieša všetko do jednej misky.Po prve 300-300ml vody po 20-20g kvasnice rozmiesame...

    Ciabatta - taliansky chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Múku rozdelíme 500-500g a premiešame s pol-pol solou a do jednej misky pridam cibulku a znova dobre premiesam...

    Ciabatta - taliansky chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poriadne premiešajte múku s cibulou,aby sa všade rozišla v múke.Potom do oboch misiek nalejeme po pol deci olivového oleja a pripravenú vlažnú vodu s kvasnicami.

    Ciabatta - taliansky chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dobre premiešame,dostaneme polotuhé cesto,ktoré dáme prikryte stáť do tepla kysnúť na 2 hodiny.

    Ciabatta - taliansky chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po dvoch hodinách kysnutia každé jedno ešteraz dobre premiesime na pomúčenej doske.Ked to máme,ušúlame velký dlhý obdľžnik,ktorý potom 2-3krát pretočíme a položíme do pekáča s papierom na pečenie.Zakryjeme navlhčenou utierkou a dáme na 1hodinu podkysnúť.Bez podkysnutia nebude tá Ciabatta ako má byť!!!!!

    Ciabatta - taliansky chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto krásne nám po hodine podkysla....a teraz ju postriekame všade s vodou a "šup" s ňou do rúry,ktorú sme si predhriali na 200°C na 20-25minút.

    Ciabatta - taliansky chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pozrite si hodiny,lebo prvých 15minut ju musíte 3x pomazat vodou pomocou šťetca a šplechnúť vodu do rúry,aby nastala para a vytvorila sa na Ciabatte pekná kôrka ;-) Najideálnejšie je a ako robím ja,že prvých 15minút,po každých 5minutách potrem,postriekam a rychlo zavriet spät.A potom už len dopiecť krásne do zlatista...

    Ciabatta - taliansky chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Necháme dobre vychladnúť a nakrájanú podávame,či už na raňajky alebo ku grilovačke,alebo aj samotnú ;-D cibulová je fantastická sama osebe.Každý podla svojej chuti a fantázie,to už je na vás...Prajem dobrú chuť ;-D

    Ciabatta - taliansky chlieb (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Talianska kuchyňa, Chlieb a pečivo, Pečené

Diskusia k receptu

radost
šikovná kucháročka..:-)u nás pečú cibuľový chlebík-naozaj výborná chuť..a ešte domáce-to musí byť lahoda..ja musím ešte dlhoooo žiť...kým poskúšam recepty v KK...:-)
babkamt
Škoda , že cez obrazovku necítime vôňu čerstvo upečenej ciabatty.
xanadu1955
Fantázia až mi slinky tečú už sa teším všetko doma mám tak už aj idem robiť
ywett
ešte som nepiekla, ale tvoja ciabatta sa mi veľmi páči, super :)
pusta
@cesminaz , ja som ti odpovedala na otázku, koľko porcií je jedna dávka domácej zmrzliny, dokonca podľa počtu osôb. ak chceš robiť do zásoby, tak výsledný objem 1000 ml hotovej zmrzliny pri bežnom dávkovaní ti vydrží 2-3 dni, kým spotrebuješ.
pusta
mala som na mysli pre 4 osoby po 3 kopčeky na 1x.
cesminaz
@pusta dakujem za rychlu odpoved,uz som tam kukla...takze najmenej z duply...ale urobim vseliake chute,takze zato vydrzi niaky cas ;-DD
medovnicek
určite pri prvej príležitosti vyskúšam, ešte som tento chlebík nepiekla, ale veľmi sa mi páči
naninka1
@cesminaz Prosím Ťa môže sa pridať aj celozrnná múka? Ja totiž "bojujem" so Zitou. Chcem sa jej čo najskôr zbaviť.
cesminaz
@naninka1 podla mna mozes cast hladkej muky nahradit celozrnnou,povedzme polovicu.Ja som este tak nerobila,ale uz som vela pocula o takom,musis vyskusat...dufam ze sati podari,ale podla mna "ano",daj potom vediet :-) @medovnicek :-) dakujem za tvoj mily komentar,tento chlebik je naozaj skvely,uz som ho niekolko krat piekla vo vseliakych prichutiach,a ostane aj 4-5dni mäkkucky ako za cerstva!!!
ursula4
Piekla som ho s cibuľou, je veľmi chutný.Ostáva v KK.Nabudúce pečiem so sušenými paradajkami
zappa
...nič v zlom ale robiť cibuľu na oleji je zločin
citroen
@cesminaz dnes som piekol túto dobrotu,všetko išlo dobre až na to kysnutie pod utierkou.Prosím Ťa popíš mi podrobnejšie ako vlhká musí byť utierka,lebo ja som ju mal vlhkú a celá sa mi prilepila na chlieb a keď som ju dával dole celé cesto mi spľaslo
cesminaz
@citroen ..ach to mi je fakt luto,asi som to mala presnejsie opisat s tou utierkou :-( Takze..prestries si utierku na stol,namocis ruku do nadoby s vodou a pofrkas ju niekolkokrat.Ona sa premocit nesmie..inak sa ti prilepi,ako sa ti aj stalo :-( Dufam,ze ta "prihoda s utierkou"neodradila a skusis to nabuduce znova.Verim,ze sa ti druhykrat podari a das mi vediet ;-) @zappa :-) neviem co tym myslis..nacom by som podla teba mala tu cibulu opiect? Podla mna na oleji,a to nech si uz kazdy vybere na akom..olivovy,slnecnicovy atd ;-)
matacuta
je možné prikryť počas kysnutia chlebík namiesto utierky nejakou nádobou? ( niekedy to zvyknem robiť, aby bolo cesto vláčne, napríklad rezancové )
safran
táto by u mňa naozaj vychladla iba trocha :-) 5*

Zaujímavé video z archívu TV Varecha