Taliani v tom majú jasno:
Koľko omáčky navariť k cestovinám a aké víno si k nim naliať?

Jarmila Horváthová, 27. marca 2023     3 minúty čítania

Vedeli ste, že množstvo omáčky, ktorú k cestovinám urobíte, by ste mali prispôsobiť ich druhu?



Foto: Shutterstock

Rôzne cestoviny, iné množstvo omáčky

K celosvetovej obľube cestovín prispieva fakt, že ich možno kombinovať s omáčkami od výmyslu sveta a každú je možné pripraviť na mieru svojich chutí. Ale pozor: množstvo omáčky treba prispôsobiť tvaru cestovín.

Rúrkovité a rôzne otvorené tvary, rovnako ako špirálovité cestoviny potrebujú viac omáčky, než napríklad špagety. Ideálne na to, aby prijali čo najviac omáčky, sú napríklad penne rigate, čo sú vlastne duté rúrky s ryhami, takže omáčka sa dostane do ich vnútra a obalí ich aj po celom štruktúrovanom povrchu. Môžu sa k nim podávať výdatné smotanové aj diétnejšie paradajkové omáčky.

Víno a „pasta“

K cestovinám, najmä v Taliansku, patrí pohár vína. To, aké víno sa k nim hodí, 100–percentne závisí od toho, s akou omáčkou sú pripravené. Či so smotanovou, s paradajkovou či s mäsovou...



Foto: Shutterstock

K smotanovým omáčkam sa napríklad hodí podľa somelierov biele víno z odrôd Chardonnay alebo cuvée (zmes) Chardonnay a Sauvignon blanc, ale môžete vyskúšať aj prosecco.

K cestovinám s rybami a s morskými plodmi sú vhodné ružové vína.

K paradajkovým omáčkam zase červené vína – talianske odrody, ale pokojne aj Cabernet Sauvignon, Cabernet franc či Pinot Noir (rulandské modré).

K „paste“ s mäsovými omáčkami, napríklad k populárnym bolonským špagetám (spaghetti bolognese), sú vhodné talianske červené vína s ovocným podtónom a k cestovinám s mäsovým ragú zase trochu plnšie červené vína.

Takto cestoviny rozdeľujú Taliani

V Taliansku zásadne rozlišujú medzi vaječnými cestovinami, ktoré pripravujú z múky z mäkkej pšenice a vajec, a cestovinami z tvrdej pšenice a bez vajec. Tie prvé sa nazývajú „pasta fresca“ a robia sa najmä doma alebo v reštauráciách čerstvé podľa potreby. Existujú však aj malé výrobne a vaječné cestoviny sa aj sušia.



Foto: Shutterstock

Do obchodov, a najmä do zahraničia sa vyvážajú sušené cestoviny bez vajec, „pasta secca“, ktoré sa dobre transportujú a majú dlhú trvanlivosť bez straty kvality, čo určite prispieva k ich obľube mimo Talianska.

Dlhé či krátke

Taliani ďalej delia cestoviny na krátke, nazývané „pasta corta“ a dlhé – „pasta lunga“. K dlhým patria napríklad špagety a dlhé rúrkové cestoviny. Krátke cestoviny sa vyrábajú v najrozličnejších tvaroch ako krátke rúrky, špirály, ušká, ale tiež k nim patria cestoviny, ktoré sa hodia na plnenie.



ANKETA: Ak robíte cestoviny na večeru, doprajete si k nim aj pohár vína?

42,6%



57,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist