Trendy:
Tajuplná mišpuľa

Andrea Červenková, 6. decembra 2013     3 minúty čítania

Húževnatá a nenáročná na pestovanie, jej plody dozrievajú až v novembri. Zoznámte sa s mišpuľou obyčajnou.



Mišpuľa obyčajná (Mespilus germanica) je veľký ker alebo malý strom dorastajúci do výšky asi 3 metrov. Je unikátna v tom, že jej plody sú k dispozícii v zimnom období. Konzumujú sa v surovom stave alebo ako súčasť mnohých jedál.

A napriek svojmu latinskému menu, ktoré znamená mišpuľa nemecká, pochádza z juhozápadnej Ázie a juhovýchodnej Európy, najmä z pobrežia Čierneho mora patriacemu dnešnému Turecku. Pestuje sa od čias Rímskej ríše, asi 3000 rokov. Plody, listy, kôra a drevo stromu boli používané ako lieky na rôzne ochorenia vrátane hnačky, nadúvanie žalúdka, horúčky.


Kvet má dlhé kališné lístky, ktoré zostávajú na ovocii. Červenohnedé plody sú malvice s priemerom 2 - 3 cm, s piatimi trvalými a pevnými kališnými lístkami okolo priehlbiny, takže pôsobia, akoby boli duté. Semená mišpule obsahujú toxickú kyselinu hydrokyanovú, preto sa neodporúča konzumovať ich vo veľkom množstve (tak ako jadrá mandlí).

Plody sú tvrdé, kyslé a obsahujú veľké množstvo horkých trieslovín. Jedlé sú až po zmäkčení mrazom alebo prirodzene uskladnené až po nejakom čase. Hneď ako ovocie zmäkne, koža rýchlo nadobudne zvráskavenú textúru a stane sa tmavohnedá. Vo vnútri sa konzistencia redukuje a chuť pripomína jablkové pyré. Toto môže zmiasť tých, pre ktorých sú mišpule nové, pretože zmäknuté ovocie vyzerá, akoby už bolo zhnité.


Po zmäknutí možno ovocie jesť surové, ale často sa konzumuje aj ako dezert, napríklad so syrom alebo koláčmi, alebo sa používa na prípravu mišpuľového želé a vína. Ďalším jedlom, v ktorom sa mišpule používajú, je "mišpuľový syr", ktorý je podobný lemon curd, pripravený z mišpuľovej drene, vajec a masla. Takzvaný mišpuľový čaj zvyčajne nie je vyrobený z mišpule obyčajnej, ale z kustovnice (goji), ktorá sa niekedy nazýva "červená mišpuľa".

Pán Malík nám na stránkach Varechy opísal prípravu Mišpuľových guliek a ak vás ovocie zaujalo, môžete si skúsiť uvariť aj Mišpuľový džem:






Zdroj: www.wikipedia.org
Foto: Shutterstock





Diskusia k článku

rulik
máme 3 stromíky, ale džem sme ešte neskúšali aj ked aj toho roku bolo celkom slušne na nich

jozka2
ale mandle olupane nie su nebezpecne,toxicka je prave ta hneda kozka na nich.
jozka2
mispula potrebuje samcie a samicie sadenice aby rodila ako goji?alebo staci jeden ker na zasadenie.
krtko461
stačí jeden ker na zasadenie. Nemusí byť samec a samica. Ono to vlastne nie je ker, skôr strom. Inak strom sa štepí do lôhu. Recept starých mám, najlepšie dozrievajú uložené v žite. Je to málo poznané ovocie práve kvôli tomu ako vyzerajú. A čo s tým majú mandle... ?
jarbra
Aj ja som si kupila toho roku Mispulu na SL, kde mam dom s velkou zahradou,neviem ci mi nezmrzne , je to v oblasti Cergova chcela som vyskusat,tak uvidime, aka bude odolna ...
pekarik
mám na záhrade vysadený stromík omylom asi 3 roky,mne plody po zmäknutí osobne chutia aj susedom,jeho pestovanie je nenáročné,tešia má nápady na zhodnotenie plodov
steliana
Aj ja poznám plody tohoto stromu. Potvrdzujem , že je to strom a nie ker. Plody sú chutné keď dozrejú neskoro v jeseň .Ešte by som bola rada keď by ste mi napísali , že akú chuť majú mišpule keď ich dáte do suda s kapustou. Sú potom jedle?????
andreac
@steliana , o nakladani mispule do suda s kapustou som este nepocula, takze v tomto Vam neviem poradit.
mafee148
Mišpulu si pamätam z detstva,velmi mi chutila,potom som na nu akosi zabudla a tento rok na jar som ju uvidela v zahradnictve,tak sme ju kupili a už sa tešime,že ju máme v zahrade,...su to dobre vitamíny na zimu :)
paul1
Zaujíma ma, či mišpula trpí hrdzou hruškovou, keďže je asi príbuzná s hruškami






 



TOPlist