Hurmikaki rezy fotorecept
Foto: izabella929
Prvýkrát som použila toto ovocie do plnky. Je vynikajúce, len ho treba pred použitím do plnky trošku povariť s klinčekmi. Ja som použila surové, Zobraziť celý popisPrvýkrát som použila toto ovocie do plnky. Je vynikajúce, len ho treba pred použitím do plnky trošku povariť s klinčekmi. Ja som použila surové, ale neurobila som dobre.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
7 ks |
|
210 g |
|
5 PL horúca |
|
210 g |
|
1 KL |
|
na špic noža |
|
2 PL |
|
Krém: | |
400 g |
|
250 g |
|
1 bal. |
|
z 1 citróna strúhaná |
|
1 PL |
|
100 g |
|
Okrem toho: | |
300 ml (33 %) |
|
2 bal. |
|
2 PL (na potretie korpusu |
|
8 ks |
|
Postup
-
1
Vajcia som vymiešala s vriacou vodou, pridala som cukor a vymiešala do peny.
-
2
Múku, prášok do pečiva, sódu a kakao som zmiešala a preosiala do cesta na trikrát a opatrne vmiešala vareškou.
-
3
Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a zarovnala.
-
4
Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 15 minút. Upečený som nechala vychladiť na mriežke.
-
5
Krém: Zmiešala som tvaroh s práškovým a vanilkovým cukrom, pridala som mascarpone a strúhanú citrónovú kôru a napokon melónový likér.
-
6
Krém som rozdelila na 2 časti a dala stuhnúť do chladničky.
-
7
Korpus som uložila na podnos, natrela som ho horúcim marhuľovým lekvárom a na lekvár som natrela polovicu krému a dala stuhnúť do chladničky.
-
8
Pokiaľ tuhol krém na korpuse, ošúpala som hurmikaki a nakrájala na polovičky. Skúsila som nožom krájať na plátky surové hurmi a išlo mi to pekne, tak som ich nedala uvariť. Ak budete robiť, bezpodmienečne ich treba uvariť. Dúfala som, že v chladničke zmäknú.
-
9
Uložila som ich na tvarohový krém a natrela druhou polovicou krému. Dala som zákusok do chladničky stuhnúť na 2 hodiny, aby som mohla položiť na krém papier a na noc zaťažiť.
-
10
Druhý deň som na stuhnutý krém natrela šľahačku (smotanu vyšľahanú so Smetafixom) a znova uložila do chladničky.
-
11
Horúcim nožom krájala na rezy. Prajem vám dobrú chuť.
-
12
Hurmikaki. Veľmi príjemná chuť ako žltý melón a broskyňa.
Nezrelé hurmikaki je nielen trpké a bez chuti, ale môže spôsobiť tráviace ťažkosti (môže v žalúdku koagulovať).
Prvé sa jedia mäkké a to posledné tvrdé, ako hovorí @Babinka.
cs.wikipedia.org/wiki/Tomel...
500 druhů - např. Diospyros kaki - Asian Persimon, Japan Persimon,
Diospyros lotus - Date-plum,
Diospyros virginiana - American Persimon,
Diyopyros negra - Black Persimon atd. :
en.wikipedia.org/wiki/Persimmon#Diospyros_lotus_(date-pl...
cs.wikipedia.org/wiki/Tomel...
_japonsk%C3%BD
titbit.cz/produkt/kaki-churma/...
Kaki, persimon, diospiro, caqui, palosanto, hurma, ázijský rajčiak....je všetko jeden názov pre to isté, u nás známe ako hurmikaki, čo sa predáva nedozreté.....
U nás v pletených dupačkách prodávají jen nashi.
Krásné foto i ovoce, letos jsem kaki odolala - je nehezké a tvrdé jako ocel, o ceně nemluvím.
Ďakujem redakcii za otočenie fotky :-))
Nemáte za čo :)