Syrek

Fedor Malík, 28. marca 2017 o 04:00

Ak príde „dolniak“ na východ Slovenska, nestačí sa čudovať. Na tanieri sa naň usmievajú veci, ktoré jeho očiská v živote nevideli.



Oči presvedčte a nos, ústa nalaďte, prevychovajte. Nuž a váš mozog už všetko dá do poriadku. Len tie názvy, tie vám dajaký Spišiak, Šarišan či Zemplínčan bude musieť preložiť. Sciranka, čír, nalešniky, bandurniky, džatky, grivenpelč, pencaky, maľej, koločanka... Gastronomické „mišmaš“. Špeciality, ktoré chutia, treba ochutnať.

Napríklad taký „syrek“. Na východe vám ho ponúknu v rôznych podobách. Veľkonočný syrek, žemľový syrek, „hirky“– syrek. Ten veľkonočný si pripravíme z dvoch litrov plnotučného mlieka a 15 roztrepaných vajec a soli. Zmes povaríme, bielkoviny necháme „zraziť“ a všetko precedíme. Syrek vyformujeme do bochníčka a uložíme v chladničke. Krájame ho k bravčovej šunke a zapíjame vychladeným scedeným cmarom...

Aj žemľový syrek je veľkonočné jedlo. Do studeného mäsového vývaru namočíme 2 až 3 žemle, šesť vyšľahaných vajec, dve kocky droždia, soľ, čierne korenie, tri lyžice hladkej múky, za hrsť strúhanky a petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešame a v pekáči necháme „vykysnúť“. Na povrch poukladáme plátky údeného bôčika a pečieme v rúre do zlatista. Studený syrek podávame s cviklou, chrenom ako prílohu k veľkonočnému údenému.

Nuž a napokon konzervovaný „hirky“– syrek. Pol kila osoleného tvarohu premiešame s kyslou smotanou, natlačíme do skleneného pohára a vrch zalejeme roztopeným maslom. Syrek uložíme na pár dní do chladničky a pojedáme ho s „bandurkami“ upečenými v šupke...
Komentáre k článku:


Pridaj komentár k článku:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist