
Oči presvedčte a nos, ústa nalaďte, prevychovajte. Nuž a váš mozog už všetko dá do poriadku. Len tie názvy, tie vám dajaký Spišiak, Šarišan či Zemplínčan bude musieť preložiť. Sciranka, čír, nalešniky, bandurniky, džatky, grivenpelč, pencaky, maľej, koločanka... Gastronomické „mišmaš“. Špeciality, ktoré chutia, treba ochutnať.
Napríklad taký „syrek“. Na východe vám ho ponúknu v rôznych podobách. Veľkonočný syrek, žemľový syrek, „hirky“– syrek. Ten veľkonočný si pripravíme z dvoch litrov plnotučného mlieka a 15 roztrepaných vajec a soli. Zmes povaríme, bielkoviny necháme „zraziť“ a všetko precedíme. Syrek vyformujeme do bochníčka a uložíme v chladničke. Krájame ho k bravčovej šunke a zapíjame vychladeným scedeným cmarom...
Aj žemľový syrek je veľkonočné jedlo. Do studeného mäsového vývaru namočíme 2 až 3 žemle, šesť vyšľahaných vajec, dve kocky droždia, soľ, čierne korenie, tri lyžice hladkej múky, za hrsť strúhanky a petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešame a v pekáči necháme „vykysnúť“. Na povrch poukladáme plátky údeného bôčika a pečieme v rúre do zlatista. Studený syrek podávame s cviklou, chrenom ako prílohu k veľkonočnému údenému.
Nuž a napokon konzervovaný „hirky“– syrek. Pol kila osoleného tvarohu premiešame s kyslou smotanou, natlačíme do skleneného pohára a vrch zalejeme roztopeným maslom. Syrek uložíme na pár dní do chladničky a pojedáme ho s „bandurkami“ upečenými v šupke...
povedala si to aj za mna...skoda, ze sa tu -u pana Malika- neda nic reklamovat a ani opravit...lebo ta davka drozdia je skutocne velky omyl...
To drozdie tam nie je ako v ceste, ale pre pikantnu chut. Recept je OK.