Stručne a jasne:
Všetko, čo potrebujete vedieť o mede

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 14. júla 2022     4 minúty čítania

Začala sa sezóna čerstvého medu, a preto je dobré vedieť, kde kúpiť kvalitný, ako ho skladovať aj používať.



Foto: Shutterstock

Kde zoženiete kvalitný


V našom regióne zbierajú včely nektár rastlín, na ktoré sme zvyknutí, preto na med od včelára z našej dediny či mesta reaguje naše telo najlepšie. Vždy nakupujte od včelára, ktorého poznáte, má rád svoje remeslo a ľudia sa k nemu vracajú. Na prvý pohľad ba dokonca ani ochutnanie totiž kvalitu medu nerozoznáme, dokážu to len prístroje v laboratóriách.



Naše telo reaguje najlepšie na med od včiel v našom regióne.
Foto: Shutterstock


Aké druhy poznáme


Rozoznávame tri základné druhy medov – kvetový, medovicový a zmiešaný. Kvetové medy pochádzajú z nektáru kvetov, ktoré kvitnú v okolí včelína, odkiaľ pochádza. Jednodruhové bývajú agátové, slnečnicové, repkové a viacdruhové napríklad z lúčnych kvetov či ovocných stromov. Zväčša mávajú svetlejšie odtiene, no napríklad gaštanový či pohánkový býva tmavší. Vznik medovicového medu je veľmi zaujímavý. Špeciálny hmyz a vošky nabodávajú listy či ihličie a získavajú z neho šťavu, čo z nej nepotrebujú, nechávajú na listoch či ihličí ako malé kvapôčky nazývané medovica. Včely ju nosia do úľa a produkujú z nej medovicový med. Zmiešané medy sú kvetovo–medovicové, pochádzajú zvyčajne z lesných oblastí, v ktorých nosia včely do úľa aj medovicu aj nektár z lúčnych kvetov.



Kupujme med od včelára, ktorého poznáme.
Foto: Shutterstock


Aký druh na pečenie


Medové koláčiky, perníky, medovníky či medové rezy sú veľmi chutnými skladkosťami. Na ich pečenie odporúčame slnečnicový med, ktorý nádherne vonia a má výnimočnú medovú chuť, ktorá zostane v koláči aj po dopečení. Bez pečenia ho používajte na sladenie limonád, prípravu zálievok do šalátov, čaje dochucujme, keď majú okolo 40 °C, vtedy sa jeho vzácne látky zachovajú.

Ako ho skladovať


Med je dobré skladovať na suchom a tmavom mieste pri teplote do 20 °C v dobre uzatvorenom pohári. V miestnosti by nemali byť žiadne výrazné vône. Med totiž dokáže absorbovať vône, chute aj vlhkosť. Medy s nižším obsahom vody môžete skladovať roky, naopak, medy s vyšším obsahom vody, ako sú napríklad pohánkové, by ste mali spotrebovať čo najskôr. Ak med s vyšším obsahom vody skvasí, určite ho nevyhadzujte, vytvorte si z neho regeneračný zábal na ruky či tvár alebo ho pridajte do kúpeľa.

Prečo med kryštalizuje


Prirodzenou vlastnosťou pravého medu je, že kryštalizuje. Agátový med napríklad začína kryštalizovať až po dvoch rokoch od vytočenia z plástov. Najrýchlejšie, do troch týždňov, kryštalizuje repkový med. Včelári z neho preto vyrábajú pastový med, ktorý šľahajú potravinárskym nadstavcom, zmenia jeho štruktúru, no neuberú ani jednu z jeho pozitívnych vlastností. Vyzerá ako nátierka, ktorá sa veľmi dobre používa na chlieb, palacinky aj do čaju či limonád.



Med podporuje imunitu aj trávenie.
Foto: Shutterstock


Ako užívať med


Med obsahuje veľa sacharidov, ktoré sú zdrojom rýchlej energie pre naše telo, podporuje imunitu aj trávenie. Obsahuje aj enzýmy, minerály, vitamíny. Na naštartovanie metabolizmu je ideálne vypiť vlažnú vodu s lyžičkou medu hneď ráno na lačno.





ANKETA: Zaujíma vás pri kúpe medu odkiaľ pochádza?

98,6%



1,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist