Foto: Shutterstock
1. Výber vhodného miesta
Stolovanie v prírode začína výberom vhodného miesta. Ak nemáte svoje obľúbené miesto, môže sa ním stať lúka v neďalekom lesoparku, breh jazera, ale aj vaša záhrada, mestský park s rozkvitnutými stromami, či zrúcanina hradu, na ktorú si urobíte výlet. Využiť môžete aj piknikové miesta so stolom a s lavicami.Miesto na piknik by malo byť pokojné, bez ľudí a psíčkarov (ak nimi nie ste sami) a v tieni stromov, aby ste sa vyhli neželanému úpalu. Pri výbere miesta treba brať do úvahy tiež blízkosť toalety.
Cieľovú stanicu pikniku nezabudnite všetkým pozvaným vopred oznámiť, aby jej prispôsobili svoje oblečenie. Sledujte tiež predpoveď počasia, aby vás neprekvapil dážď či búrka.
Tip Varechy: Pokiaľ je to možné, môžete miesto na piknik pripraviť aj vopred - namiesto stola použite drevenú paletu alebo debničku na ovocie, na ktoré prestrite plátenný obrus a ozdobte ho kyticou poľných kvetov.
2. Piknikový riad a doplnky
Prútený košík - to je pikniková klasika. Mali by sa do neho zmestiť ľahké a odolné taniere, príbor, poháre. Siahnuť môžete aj po jednorazových riadoch, ktoré po pikniku vyhodíte do triedeného odpadu.Foto: Shutterstock
Dobrú službu urobí servírovací podnos alebo drevené dosky, aby sa vám nápoje neprevrátili a nevyliali na deku. Na nápoje sú ideálne uzatvárateľné poháre so slamkou, zvládnu aj nechcené prevrhnutie a zabránia aj prístupu hmyzu k lákavým mokom.
Ak si chcete uľahčiť prácu, siahnite po piknikových sadách “na kľúč”. Pribaľte aj jeden ostrý nôž a otvárač na víno, tiež servítky, či štýlovejšie látkové obrúsky. Potraviny a nápoje vložte do chladiacej tašky, ktorá je ľahšia ako chladiaci box. Do košíka si dajte aj vrece na odpad, aby miesto po vás ostalo čisté.
Foto: Shutterstock
Nezabudnite na deku - najlepšie takú, ktorá má jednu stranu z odolného materiálu. Ochráni vás aj pred chladom od zeme. Pribaliť môžete tiež prikrývku, ktorá vás v prípade chladnejšieho počasia zahreje.
Vyšším levelom sú podsedáky a vankúše, vďaka ktorým si nájdete na zemi to správne pohodlie. Ak pozývate na piknik staršie osoby, myslite na nich a pribaľte aj skladacie kempingové kresielka.
3. To správne piknikové menu
Pohostenie môže pozostávať zo slaných alebo sladkých pokrmov, prípadne z ich kombinácie. Pri slaných pochúťkach nič nepokazíte toastami, sendvičmi, wrapmi, nátierkami, syrmi, slanými koláčmi a závinmi, plátkami prosciutta, olivami, nakladanou zeleninou a orieškami.Foto: Shutterstock
Samozrejmosťou sú šaláty a surová zelenina - najlepšie nakrájaná na paličky. Pripraviť môžete aj jednoduché varené jedlá, ktoré sa dajú jesť nastudeno - cestovinový šalát, fašírky, rozbíf, minipizze či kuracie minirezne.
Foto: Shutterstock
V prípade sladkých pokrmov sú najvhodnejšie ovocie a koláče, ktoré vydržia aj vyššie teploty - muffiny, bábovky, buchty, sušienky. Dobrú službu urobia tiež ovocné poháre. Nezabudnite na dobré víno, prosecco a čerstvo pripravené limonády z ovocia či limetky. Bodkou za skvelým piknikom je, samozrejme, káva z termosky.
Tip Varechy: Piknikové menu by malo pozostávať zo studených pokrmov, ktoré sa nepokazia a dobre sa držia v ruke. Vyhnite sa majonéze, mliečnym výrobkom, morským plodom a zmrzline. Ovocie a zeleninu umyte, nakrájajte a pripravte do uzatvárateľných dóz.
4. Repelent a hry
Nezabudnite na opaľovací krém a repelent, najmä ak budete v lese a v blízkosti rieky či jazera. Určite sa vám hodia aj vlhčené utierky a antibakteriálny gél na ruky.Ak idete s deťmi, pribaľte aj rôzne cestovné hry, ktorými sa zabavia - karty, pexeso, prípadne frisbee alebo sadu na petang.
Vedeli ste, že: Piknik má aj svoj medzinárodný deň a oslavuje sa práve dnes. 18. júna v roku 1789 sa po francúzskej revolúcii prvýkrát otvorili kráľovské parky verejnosti, a táto udalosť odštartovala históriu piknikov, ktoré sa stali populárnymi po celom svete. Názov piknik pochádza z francúzskeho “pique-nique”.
Diskusia k článku