Spravte si vlastné:
Tieto koreniace zmesi robia zázraky a sú lepšie ako z obchodu

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     6 minút čítania

Na pultoch predajní sú ich desiatky, ale väčšinou obsahujú aj veľa soli a rôzne prídavné látky. Pritom nie je nič jednoduchšie, ako pripraviť si vlastné koreniace zmesi.



Foto: Shutterstock

Dobrá zmes korenín dokáže urobiť aj z obyčajného jedla lahôdku. No rozhodne nie ste odkázaní len na tie z obchodu. Stačí skombinovať tie správne koreniny a bylinky a mať k dispozícii mažiar či mlynček na kávu - ten je vhodný ak potrebujete koreniny pomlieť nadrobno a dôležité je ho potom dôkladne očistiť, aby v ňom nezostala koreninová aróma.

Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na koreninové zmesi na rôzne typy jedál. Ak máte radi pikantnejšie chute, môžete do každej pridať čili. Zmesi si môžete urobiť vo väčšom množstve a dať ich do sklenenej vzduchotesnej nádoby.

Do cesta na domáci chlieb

Ak chcete domácemu chlebu dodať jemný korenistý podtón, môžete cesto dochutiť zmesou korenín. Bežne tak robia v nemecky hovoriacich krajinách, ale aj u nás v rôznych remeselných pekárňach.
Do domácej koreniacej zmesi na chlieb sa dáva 10 PL koriandrových semienok, 5 PL semien feniklu, 5 PL rasce, 2 PL semienok anízu a 2 PL semienok kôpru. Všetky spolu opražíte na suchej panvici, aby sa uvoľnili arómy, potom ich necháte vychladnúť a nahrubo pomeliete v mlynčeku alebo podrvíte v mažiari. Zmes uložte do vzduchotesnej nádoby, vydrží vám niekoľko mesiacov.
Koreninová zmes sa pridáva priamo do múky spolu s vodou, soľou, droždím alebo kváskom. Na 1 kg chlebového cesta sa dávajú 1–2 PL koreniacej zmesi.


Na voňavé pečené zemiaky

O vynikajúcu chuť pečených zemiakov sa postarajú najmä rozmarín a tymian. Na kompletnú koreniacu zmes potrebujete 5 PL obraných ihličiek rozmarínu, 5 PL sušeného oregana, 5 PL sušeného tymianu, 2 PL semien čiernej rasce (černuška siata), 2 PL mletej sladkej červenej papriky.
Všetky suroviny okrem mletej papriky rozdrvte v mažiari, potom zmiešajte s paprikou a preložte do uzatvárateľnej nádoby. Zemiaky posypte pred pečením podľa chuti.



Foto: Shutterstock

Na ochutenie smotanového syra

Mäta, tymian, estragón dodajú tejto zmesi orientálnu príchuť. Hodí sa na dochutenie smotanových syrov ale aj do dipov a omáčok.
Potrebujete 5 PL tekvicových semien, 5 PL sušenej drvenej mäty, 3 PL sušenej drvenej materinej dúšky alebo 2 PL tymianu a 2–3 PL sušeného drveného estragónu. Tekvicové semienka nasucho opražte na panvici, nechajte ich vychladnúť a potom pomeľte v mlynčeku spolu s bylinkami.

Na divinu

Na jelenie či srnčie ragú, diviaka alebo dusenú divinu je výborná nasledujúca zmes. Uvedené množstvo je na 2 kg mäsa. Potrebujete 10 guľôčok nového korenia, 10 semien koriandra, 10 guľôčok čierneho korenia, 5 guľôčok bieleho korenia, 5 bobúľ borievky, ½ ČL sušeného tymianu, 1 bobkový list, 1 tobolku kardamómu, 1 klinček, štipku rímskej rasce, štipku obyčajnej rasce a štipku sušenej šalvie.
Všetko spolu len zmiešajte a potom touto zmesou natrite mäso. K mäsu ešte pridajte ½ ČL sušených dubákov (hríbov) a kúsok sušenej pomarančovej kôry veľkosti palca (alebo sušenej mandarínkovej kôry).


Na pečené mäso

Na koreniacu zmes na pečené mäso potrebujete 5 PL semien rasce, 2 PL guľôčok čierneho korenia, 2 PL semien fenikla, 2 PL sušeného drveného majoránu, 2 PL granulovaného cesnaku a 10 klinčekov.
Všetko rozdrvte spolu v mažiari a preložte do uzatvárateľnej nádoby. Na kilogram mäsa potrebujete 2-3 lyžice zmesi, mäso najprv osoľte a potom votrite koreninovú zmes.



Foto: Shutterstock

Na pečené kurča

Do korenia na kura patrí okrem iného aj veľa mletej sladkej červenej papriky. Tá dodá pečenému kurčaťu chutnú farbu a výbornú arómu.
Potrebujete 5 PL mletej sladkej červenej papriky, 1 ČL mletého čili, 5 PL ihličiek rozmarínu, 2 ČL guľôčok nového korenia, 2–3 PL sušenej jemne nastrúhanej citrónovej kôry. Rozmarín, nové korenie a kôru rozomeľte najemno a potom zmiešajte s mletou paprikou a čili.
Na celé kurča použite 1-2 PL koreniacej zmesi. Kurča osoľte, votrite koreniacu zmes a potrite olejom. Čím je toto korenie je čerstvejšie, tým je aromatickejšie.





ANKETA: Kupujete v obchode hotové koreniace zmesi?

60,0%



40,0%







Diskusia k článku










TOPlist