Spoznajte všetky druhy:
Ktorá ryža je najzdravšia a ktorá vám pomôže schudnúť?

Jana Klimanová, 2. marca 2023     7 minút čítania

Nie je ryža ako ryža a nie každá sa hodí na všetko. Odhaľte plusy a mínusy jednotlivých druhov ryže, ktoré nájdete v obchodných regáloch.

3. Ryža parboiled



Foto: Shutterstock

Táto ryža žltkastej farby sa upravuje špeciálnou technológiou, pomocou ktorej sa cenné látky a vitamíny z vonkajšej vrstvy zrna pod tlakom pary dostanú do jeho stredu. Podobne ako klasická biela ryža sa lúpe a leští, ale zachováva si svoje výživové hodnoty. Navyše zrno po tejto úprave na povrchu stvrdne a pri varení sa nelepí.

Keďže tento typ ryže má sypkú konzistenciu, nehodí sa na prípravu risotta, sushi alebo ryžového nákypu. Je však skvelá ako príloha k mäsu a zeleninovým jedlám. Varí sa dvadsať minút v pomere jeden diel ryže a 2,5 dielu vody.





Diskusia k článku







 



TOPlist