4. Ryža basmati
Foto: Shutterstock
Dlhozrnná kráľovná ryže patrí medzi najkvalitnejšie druhy. Pestuje sa v oblasti severnej Indie a Pakistanu. Vyznačuje sa orieškovou chuťou a vôňou. Poznáme ju ako bielu aj ako celozrnnú. Zrná obsahujú vlákninu, mastné kyseliny, zinok, fosfor, meď a bielkoviny. Hodí sa ako príloha k mäsu a zeleninovým pokrmom, je súčasťou indickej kuchyne. Pripravuje sa aj nasladko - ako kaša s ovocím. Má najnižší glykemický index, zasýti na dlhší čas, preto je obľúbená u športovcov a pri diétach.
Premytú ryžu pred varením na 30 minút namočte. Vodu pred varením zlejte a ryžu varte päť minút v pomere 1 diel ryže a 1, 5 dielu vody. Potom ryžu nechajte dôjsť pod pokrievkou ešte 15 minút.
Diskusia k článku