Foto: www.sxc.hu/tinpalace
Najkvalitnejšia obilnina je práve špalda.
V prípade, že ste sa rozhodli zmeniť svoj jedálniček a stravovať sa zdravo, môžete začať práve špaldou. Nepatrí síce medzi najlacnejšie suroviny, ale chuťou a významom stojí za to.
A vďaka výživnosti vás dokonca zasýti skôr ako bežná pšenica.
Čo je to špalda?
Špalda (Triticum spelta) je vlastne druh pšenice, ktorá sa spracováva vylúpaním zrna z klasu. Prvotné zmienky o tomto obilí sú staré 8000 rokov a pochádzajú z Blízkeho Východu, po dlhé stáročia bola špalda obľúbená aj v Európe, najmä v Nemecku a v Taliansku. Dnes už môžeme osevné plochy so špaldou nájsť aj u nás, aj keď len v malých množstvách a najmä v ekologickom poľnohospodárstve. V Čechách z nej v 18. storočí pražili kávovinové zmesi, na ďalšie dve storočia sa však vytratila aj od našich susedov. Bolo to najmä pre jej nerentabilitu, z trhu ju totiž vytlačili iné obilniny. Treba podotknúť, že špalda je odolná voči nepriaznivým vplyvom aj škodcom, jej zrná majú totiž dvojitý obal, ktorý ju chráni pred kontamináciou.
Špalda a zdravie
Špalda zabezpečuje telu prísun vitamínu B1 thiamínu, B2 riboflavínu, a betakaroténu, thiokyanát v nej obsiahnutý zas regeneruje telové bunky a chráni proti infekciám. Špalda má pozitívne účinky na zlepšenie imunitného systému a obrovskou výhodou je jej ľahká stráviteľnosť, ktorú zabezpečuje vysoký obsah vlákniny. Takisto obsahuje najviac bielkovín zo všetkých obilnín a tuky s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, sacharidy a minerálne látky. Je tiež bohatá na draslík, horčík, fosfor a železo.
Vynikajúca je aj pri diéte. Základom stravy je v tomto prípade akékoľvek jedlo z tejto obilniny. Je celkom jedno, či budete jesť špaldové kernoto, cestoviny, alebo rôzne pečivá. Napomáha tiež liečbe žalúdočných a črevných ochorení, ale aj pri celkovej slabosti. Chorým, ktorí ťažko prijímajú stravu, sa odporúča uvariť špaldu do mäkka a pridať kúsok masla alebo vaječného žĺtka pre lepšiu chuť.
Recept na špaldový chlieb
Recept na bulgurové rizoto s tofu
Recept na bielkový suchár pre moletných
U niektorých jedincov alergických na lepok požívanie špaldy nevyvoláva alergickú reakciu. Aj preto môže byť vhodnejšie použitie špaldovej múky pri zavádzaní múčnych jedál u malých detí. Konzumácia pšeničných výrobkov môže totiž u nich vyústiť do alergie na lepok, pri špalde je však omnoho menšia pravdepodobnosť, že k alergii vôbec príde. Múky zo špaldy sú vhodné akékoľvek, najlepšia je však celozrnná – pri mletí je využité celé čisté zrno aj s klíčkom, ktorý obsahuje najviac cenných látok.
Použitie v kuchyni
Veľkým pozitívom tejto mimoriadne zdraviu prospešnej obilniny je najmä jej širokospektrálne využitie v kuchyni. Bielu múku nahradí špaldová plnohodnotne úplne všade – možno z nej robiť zápražky, prívarky, omáčky, piecť chlieb, buchty a rôzne koláče, pripravovať knedle, či cestoviny. Vďaka výživnosti tejto obilniny však zjete koláčov aj jedla menej ako z obyčajnej múky, pretože vás skôr zasýtia.
Samotná špalda sa pritom pripravuje veľmi jednoducho. Napriek jej tvrdosti varením veľmi rýchlo zmäkne. Dokonca sa variť ani nemusí, ak máte čas, stačí špaldu zaliať horúcou vodou, utesniť nádobu a nechať ju pol hodiny nabobtnať.
V obchode tiež nájdete veľkú škálu špaldových polotovarov a hotových výrobkov. Obľúbené sú najmä špaldové chlebíčky, kaše, či cestoviny. Špaldové pukance sa môžu podávať zaliate jogurtom s nakrájaným čerstvým ovocím. Ak vám škodí kofeín, môžete vyskúšať kávu zo špaldy, a zo zelených zŕn sa zasa vyrába tzv. zelený kaviár. Ako príloha je veľmi obľúbený špaldový bulgur a aj keď je to takmer neuveriteľné, už sa dá kúpiť aj špaldové pivo...
Zdroj: http://www.biobio.sk, wikipedia
O jej vyjimocnosti viem a pridam vyborny recept na kompletne jedlo - dietne, bezmase, ale vyzivove spravne vybalancovane.
Ale už sa mi 2x stalo,že som si domov priniesla nielen špaldovú múku,ale aj motýliky.Tak je treba dávať pozor a neskladovať dlho.
Vďaka za poučný článok.