Trendy:
Špalda vás zahreje a posilní

redakcia, 11. marca 2010     6 minút čítania

Pri prechode ročných období, v čase, keď telo potrebuje zásoby vitamínov a energie, sa odporúča jesť špalda. Táto obilnina je na konci dlhej zimy dôležitá aj ako bojovník proti jarnej únave.


Foto: www.sxc.hu/tinpalace

Najkvalitnejšia obilnina je práve špalda.


Zo všetkých druhov obilia je práve špalda najkvalitnejšia. Vzhľadom pripomína pšenicu a konzumenti najviac oceňujú, že je teplá, mastná, dodáva silu a príjemne chutí po orechoch. Teplá znamená, že po jej konzumácii v zohriatom stave telom začne prúdiť príjemné teplo, pocitovo sa to dá prirovnať k miernejšej reakcii po kalciovej injekcii. Mastná preto, že dodáva telu správny zdravý tuk bez toho, aby sme z neho priberali.

V prípade, že ste sa rozhodli zmeniť svoj jedálniček a stravovať sa zdravo, môžete začať práve špaldou. Nepatrí síce medzi najlacnejšie suroviny, ale chuťou a významom stojí za to.
A vďaka výživnosti vás dokonca zasýti skôr ako bežná pšenica.

Čo je to špalda?

Špalda (Triticum spelta) je vlastne druh pšenice, ktorá sa spracováva vylúpaním zrna z klasu. Prvotné zmienky o tomto obilí sú staré 8000 rokov a pochádzajú z Blízkeho Východu, po dlhé stáročia bola špalda obľúbená aj v Európe, najmä v Nemecku a v Taliansku. Dnes už môžeme osevné plochy so špaldou nájsť aj u nás, aj keď len v malých množstvách a najmä v ekologickom poľnohospodárstve. V Čechách z nej v 18. storočí pražili kávovinové zmesi, na ďalšie dve storočia sa však vytratila aj od našich susedov. Bolo to najmä pre jej nerentabilitu, z trhu ju totiž vytlačili iné obilniny. Treba podotknúť, že špalda je odolná voči nepriaznivým vplyvom aj škodcom, jej zrná majú totiž dvojitý obal, ktorý ju chráni pred kontamináciou.

Špalda a zdravie

Špalda zabezpečuje telu prísun vitamínu B1 thiamínu, B2 riboflavínu, a betakaroténu, thiokyanát v nej obsiahnutý zas regeneruje telové bunky a chráni proti infekciám. Špalda má pozitívne účinky na zlepšenie imunitného systému a obrovskou výhodou je jej ľahká stráviteľnosť, ktorú zabezpečuje vysoký obsah vlákniny. Takisto obsahuje najviac bielkovín zo všetkých obilnín a tuky s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, sacharidy a minerálne látky. Je tiež bohatá na draslík, horčík, fosfor a železo.

Vynikajúca je aj pri diéte. Základom stravy je v tomto prípade akékoľvek jedlo z tejto obilniny. Je celkom jedno, či budete jesť špaldové kernoto, cestoviny, alebo rôzne pečivá. Napomáha tiež liečbe žalúdočných a črevných ochorení, ale aj pri celkovej slabosti. Chorým, ktorí ťažko prijímajú stravu, sa odporúča uvariť špaldu do mäkka a pridať kúsok masla alebo vaječného žĺtka pre lepšiu chuť.

Recept na špaldový chlieb
Recept na bulgurové rizoto s tofu
Recept na bielkový suchár pre moletných

U niektorých jedincov alergických na lepok požívanie špaldy nevyvoláva alergickú reakciu. Aj preto môže byť vhodnejšie použitie špaldovej múky pri zavádzaní múčnych jedál u malých detí. Konzumácia pšeničných výrobkov môže totiž u nich vyústiť do alergie na lepok, pri špalde je však omnoho menšia pravdepodobnosť, že k alergii vôbec príde. Múky zo špaldy sú vhodné akékoľvek, najlepšia je však celozrnná – pri mletí je využité celé čisté zrno aj s klíčkom, ktorý obsahuje najviac cenných látok.



Foto:

Špaldové cestoviny chutia vynikajúco.


Použitie v kuchyni

Veľkým pozitívom tejto mimoriadne zdraviu prospešnej obilniny je najmä jej širokospektrálne využitie v kuchyni. Bielu múku nahradí špaldová plnohodnotne úplne všade – možno z nej robiť zápražky, prívarky, omáčky, piecť chlieb, buchty a rôzne koláče, pripravovať knedle, či cestoviny. Vďaka výživnosti tejto obilniny však zjete koláčov aj jedla menej ako z obyčajnej múky, pretože vás skôr zasýtia.

Samotná špalda sa pritom pripravuje veľmi jednoducho. Napriek jej tvrdosti varením veľmi rýchlo zmäkne. Dokonca sa variť ani nemusí, ak máte čas, stačí špaldu zaliať horúcou vodou, utesniť nádobu a nechať ju pol hodiny nabobtnať.

V obchode tiež nájdete veľkú škálu špaldových polotovarov a hotových výrobkov. Obľúbené sú najmä špaldové chlebíčky, kaše, či cestoviny. Špaldové pukance sa môžu podávať zaliate jogurtom s nakrájaným čerstvým ovocím. Ak vám škodí kofeín, môžete vyskúšať kávu zo špaldy, a zo zelených zŕn sa zasa vyrába tzv. zelený kaviár. Ako príloha je veľmi obľúbený špaldový bulgur a aj keď je to takmer neuveriteľné, už sa dá kúpiť aj špaldové pivo...




Zdroj: http://www.biobio.sk, wikipedia




Diskusia k článku

kuchticka
Spalda = bulgur.
O jej vyjimocnosti viem a pridam vyborny recept na kompletne jedlo - dietne, bezmase, ale vyzivove spravne vybalancovane.
evas13
Špaldu poznám osem rokov, keď ju náš majiteľ obchodu zaradil do ponukového sortimentu. Mali sme pripravené letáčiky, aby sme mohli správne informovať zákazníkov. Najnovšie si kupujem Bio špaldové chlebíčky, sú výborné.
hannah22
Špaldu používam a tak sa teším na recept od kuchticky, ďakujem za článok,potešil aj poučil.. :))
bozulka
Sˇpaldu ma naučila používať moja nevesta.Lenička ju používa opravdu všade od chleba,cestovín ,koláčov,Ja ju používam na chleba,ale miešam ,čistá špalda je mi trochu ťažká,zahusťujem polievky,omáčky.Občas zahusťovanie striedam s pohankou.
Ale už sa mi 2x stalo,že som si domov priniesla nielen špaldovú múku,ale aj motýliky.Tak je treba dávať pozor a neskladovať dlho.
Vďaka za poučný článok.
galina62
Vie niekto ci sa da objednat spaldu online? ak ano, poslite mi link, prosim, budem vam velmi vdacna.
marianne69
...milujem spaldu aj vsetky vyrobky z nej,je to pramatka obilnin,mam naozaj zazracne ucinky:-)






 



TOPlist