Opíšem vám v skratke našu štedrovečernú večeru. Prvú máme oblátku, ktorú si namočíme do medu. Potom nasleduje jabĺčko, cesnak, ktorý je na kúsku chlebíka, ten si pečiem domáci. Potom nasledujú opekance s makom, ktoré si tiež pečiem. No a nasleduje pečený kapor na masle alebo Tolstolobik (ryba podobná kaprovi, ale má menej kostí). Na spodok pekáča nakrájam maslo rybu osolím a dám aj do nej a aj na vrch kúsky masla. Na Vianoce nedávam nič iné a podávam k tomu varené zemiaky. Možno sa vám zdá večera veľmi jednoduchá, ale nám stačí.
No a o pol noci nakrájam klobásu, ktorú si tiež robievame doma, a údené a svieže mäso na misu, ktoré sa varilo v kapustnici. A k tomu na polovice uvarené zemiaky, ktoré boli tiež uvarené v kapustnici.
Kapustnicu varím tak, že kapustu nakrájam na menšie kúsky, vyberiem korenie, bobkový list a dám variť v kuse svieže hovädzie mäso v kuse, pridám údené, ktoré som si už v jednej vode tri minúty povarila, aby nebola kapustnica veľmi slaná. Keď je mäso do polovici uvarené pridám klobásku a samozrejme sušené hríby tie nesmú chýbať. Zvlášť si udusím mäso buď bravčové alebo hovädzie. Keď vyberiem uvarené hovädzie a údené mäso z kapusty aj klobásku. Dám uvariť na polovice nakrájané zemiačiky do kapusty. Keď sú aj zemiačiky uvarené vyberiem ich a do kapusty dám udusené mäso. Lebo kapusta nám ostane len akoby vyvarená, tak ju takto dochutím duseným mäsom. Ak chceme pridáme si na tanier smotanu.
Toto je tak trochu pomiešané: ja pochádzam z Banskej Bystrice a manžel z Hriňovej, tak som to tak trochu pokombinovala a takto nám to chutí a večeriame. K tomu varené vínko. Nič zvláštne to možno nie je, ale nás k tomu viažu spomienky na moju a manželovu mamičku, ktoré nám to vždy s láskou pripravovali. Aj keď možno v roku sme toľko hojnosti nemali, ale na Štedrý večer to vždy muselo byť.
Prajem krásne Vianoce.
Ako trávia Vianoce naši zahraniční Varecháči si prečítate v nasledujúcich článkoch:
Ako slávia Varecháči Vianoce »prečítajte si ďalšie články
Diskusia k článku