Fedor Malík:
Slovenský tapas

Fedor Malík, 7. decembra 2010     2 minúty čítania

Slovenská kuchárka pojem „tapas" nepozná.


Foto: Pravda

Fedor Malík



I mnohým našim čitateľom je to slovo viac–menej neznáme. Bude hádam správnejšie ak tapas po našom nazveme chuťovkou. Nebude to však celkom výstižné, pretože španielsky tapas môže byť i dvoj–, „trojhubka". Taký menší obložený chlebíček alebo čosi malé do úst...

Ako vždy, trochu provokujem. Navrhnem vám zopár receptov, ktoré nebudú slovensky tradičné, budú však chutiť. O tom som presvedčený... Pozri Dobroty Slovenskej kuchyne Bol som nedávno v Seville a vrátil som sa plný gastronomických inšpirácii. V bare Puerta Principe Tapas nám vrtká čašníčka priniesla na stôl „batôžky" z lístkového cesta plnené krevetovou fašírkou.

Stačí vymeniť krevety za zmes bryndze a oravskej slaniny. Batôžky previažte 2 – 3 stonkami pažítky a dajte ich zapiecť. Lístkové cesto môžete však plniť i pomletými hubami s cibuľou, hydinovou fašírkou či zmesou varených zemiakov s opraženým pórkom.

Vašej gastronomickej fantázii sa medze nekladú. A že to nie je tradične slovenské? Nuž niekomu to bude prekážať, iní to privítajú. Urobte si však alibi, napravte si reputáciu.

Pripravený tapas kombinujte so slovenským vínom. Najlepšie mladým a aromatickým z toho nepodareného ročníka 2010. Zdá sa však, že vďaka majstrovstvu našich vinárov nebudú tie moky na „zahodenie".




Diskusia k článku

puntodadino
Ahoj Fedor,trochu brzdi.:-) Tvoj kvetnaty jazyk je ocarujuci. Ale miesto dynamiky bioch.procesov si mal prednasat retoriku,ide ti lepsie.Hihi
tinca
Z lístkového cesta sa dá naozaj čarovať, ja tiež robievam takéto teplé jedno-dvojhubky, sú výborné.
arasidka
Zdravím vás, pán Fedor.Je pre mňa milým prekvapením, že vy, znalec vína, viete veľa o varení. Nevdojak som si po prečítní vášho príspevku na tetu Ajku. Bola to vychýrená kuchárka, nechýbala na svadbách a vedela tuším "šecko navarit". I napriek svojmu veku, ktorého sa pred pár rokmi dožívala, vždy sa zaujímala o nové recepty a sledovala také relácie i v televízii. A vedela sa aj povadiť s tou telkou, keď sa tam prezentovali recepty, ktoré podľa nej "nyjako neštimovali dokopy". Rada som k nej chodila, nielen preto, že vždy vytiahla niečo dobré pod zub, ale jej rady mi pomáhali pri pečení. Nech sa na mňa tam kdesi hore nehnevá, ale nedodržala som jej tiché rady, že :"Ančika, já ci fčul nečo prezradzím, čo máš jako robit, ale nehaj si to pre seba, nykemu to nehovor..." No, nedodržala! V skutočnosti som to nikomu nikdy nehovorila, ale iba pošepkala.:)))
A u nej som raz vyskúšala prvýkrát štrúdlu z lístkového cesta, plnenú niečim iným, ako sladkou plnkou. Boli to zemiaky uvarené v šupke, potom udusené na cibuľke - jednoducho ako keď sa krumple chystajú na granatírmarš. Potom sa lístkové cesto rozvaľkalo, a krumple na cibuľke sa na cesto rovnomerne natreli, cesto sa zatočilo, upieklo v trúbe. A do tých zemiakov sa dalo všeličo pridať - klobáska, alebo i malé kúsky údeniny, proste čokoľvek. Keď sa štrúdla alá granatírmarš nakrájala, dalo sa navrch nastrúhať syr, poliať to rozmixovanou pochúťkovou smotanou, alebo kečupom, proste, "kemu huba po čem chlopoce". A na stole nesmelo chýbať dobré vínko, a mne huba chlopoce po červenem. Nuž, kto chce, nech to vyskúša, mne to chutilo a mojím chlapom tiež, myslím tá štrúdla, né enem to červené.
hubata
Arašidka to máš tak aj s pagáčkama: nemosá byt enem oškvarkové, móžeš do nich dať aj udusené sladké zelé, alebo enem opraženú cibuľku. Pagáčky mosá byt ale masné, aby sa z huby neprášilo. Teda nešetrit na masci, soli a kmíne.
hubata
Aj pán Puklica si to može prečítat, vidzím že má téš rád pagáčky.....
arasidka
ná očúvaj, papulnatá :))) , tak mi napíš jak ich teda robíš, mojí chlapi lúba šecko, čo sa z huby nepráši :)))
arasidka
Hubatá:jA ešče nečo, jak ca čítam, tak vím, že nejsme daleko od seba, ... hovorím pravdu, alebo ne ?
noelia
A pridam sa, pan Fedor veru aj k diskusii o "tapas".....pretoze pre Spanielov je to aj zemiakovy salat, ci kuracie pecienky na stavicke, alebo obycajne varene zemiaky s cesnakom a zeleninou, len su podavane na malickych tanierikoch ako jednohubky. Sortiment zalezi aj na oblasti Spanielska. Skratka ak si v Spanielsku zajdete pred obedom na Tapas, tak to znamena, ze si date pohar vina ci pivo a k tomu si na par malickych tanierikov (ako podsalky od kavy) navyberate z dennej ponuky a "pozobavate". K tomu do kosicka dostanete tvrdy chlieb podobny sucharom. Spanielsky sa to doslova vola "vamos a picar", co znamena "podme si pozobat"......takze dobru chut. Ak si teraz na stol ulozite desat malych tanierikov a na kazdy z nich "cosi" (klobasu, sunku, salat, kusky ryby zo stedreho vecera, olivy, nakladane papriky....) a davate si z kazdeho rozku trosku, tak ste ako "pri Spanielskych brehoch"....vela prijemnych zazitkov !






 



TOPlist