Foto: Pravda
Fedor Malík
I mnohým našim čitateľom je to slovo viac–menej neznáme. Bude hádam správnejšie ak tapas po našom nazveme chuťovkou. Nebude to však celkom výstižné, pretože španielsky tapas môže byť i dvoj–, „trojhubka". Taký menší obložený chlebíček alebo čosi malé do úst...
Ako vždy, trochu provokujem. Navrhnem vám zopár receptov, ktoré nebudú slovensky tradičné, budú však chutiť. O tom som presvedčený... Pozri Dobroty Slovenskej kuchyne Bol som nedávno v Seville a vrátil som sa plný gastronomických inšpirácii. V bare Puerta Principe Tapas nám vrtká čašníčka priniesla na stôl „batôžky" z lístkového cesta plnené krevetovou fašírkou.
Stačí vymeniť krevety za zmes bryndze a oravskej slaniny. Batôžky previažte 2 – 3 stonkami pažítky a dajte ich zapiecť. Lístkové cesto môžete však plniť i pomletými hubami s cibuľou, hydinovou fašírkou či zmesou varených zemiakov s opraženým pórkom.
Vašej gastronomickej fantázii sa medze nekladú. A že to nie je tradične slovenské? Nuž niekomu to bude prekážať, iní to privítajú. Urobte si však alibi, napravte si reputáciu.
Pripravený tapas kombinujte so slovenským vínom. Najlepšie mladým a aromatickým z toho nepodareného ročníka 2010. Zdá sa však, že vďaka majstrovstvu našich vinárov nebudú tie moky na „zahodenie".
A u nej som raz vyskúšala prvýkrát štrúdlu z lístkového cesta, plnenú niečim iným, ako sladkou plnkou. Boli to zemiaky uvarené v šupke, potom udusené na cibuľke - jednoducho ako keď sa krumple chystajú na granatírmarš. Potom sa lístkové cesto rozvaľkalo, a krumple na cibuľke sa na cesto rovnomerne natreli, cesto sa zatočilo, upieklo v trúbe. A do tých zemiakov sa dalo všeličo pridať - klobáska, alebo i malé kúsky údeniny, proste čokoľvek. Keď sa štrúdla alá granatírmarš nakrájala, dalo sa navrch nastrúhať syr, poliať to rozmixovanou pochúťkovou smotanou, alebo kečupom, proste, "kemu huba po čem chlopoce". A na stole nesmelo chýbať dobré vínko, a mne huba chlopoce po červenem. Nuž, kto chce, nech to vyskúša, mne to chutilo a mojím chlapom tiež, myslím tá štrúdla, né enem to červené.