Trendy:
Slovak Food Festival opäť očaril

Sandra Bombošová, 1. júna 2012     11 minút čítania

Počas uplynulého víkendu si gurmáni prišli na svoje. V atraktívnych priestoroch areálu Bratislavského hradu sa uskutočnil už tretí ročník Slovak Food Festivalu.


Foto: SFF

Festival opäť prilákal mnoho návštevníkov.


Počasie tento rok organizátorom prialo, aj vďaka krásnemu počasiu si tak návštevníci tohto podujatia mohli vychutnať dobroty od výmyslu sveta.
V exteriéroch hradného areálu mali počas troch dní možnosť navštíviť stánky desiatok vystavovateľov, živé prezentačné šou, súťaže, dielničky pre najmenších, ale aj diskusiu s odborníkom na zdravú výživu, s lekárom Igorom Bukovským.

Na svoje si prišli milovníci dobrého vína, kávy, zákuskov, koláčov, pekárenských výrobkov, ochutnávali sa dobroty z regionálnych kútov našej krajiny, ale aj japonské sushi, či mexické špeciality. Pre deti bol tiež nachystaný program, okrem tvorivých dielní si najčastejšie pochutnávali najmä na zmrzline, cukrovinkách a ovocí máčanom v mliečnej čokoláde.

Novinky na festivale

Oproti minulému roku nás v ponuke vystavovateľov prekvapilo zopár noviniek. Ochutnali sme napríklad kávu Fitness Coffee, ktorá okrem toho, že vynikajúco chutí, aj dodáva energiu, je bohatá na antioxidanty a podporuje metabolizmus. Káva bola vytvorená odborníkmi tak, aby aj pri aktívnom spôsobe života neškodila nášmu organizmu, ale pomáhala nášmu telu dopĺňať chýbajúce antioxidanty a živiny.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Šéfkuchár Marek Petrán a jeho chutné cookies.


Zaujal nás tiež stánok, kde ponúkali originálne aranžmány cukroviniek z ovocia a ovocné kytice. Ak chcete vašich blízkych obdarovať niečím neopozeraným a zároveň zdravým, určite sa vám to podarí práve s takýmto darčekom.

Známy šéfkuchár Marek Petrán v jednom zo stánkov predstavoval rôzne chute koláčikov zvaných cookies. Zopár jeho receptov na tieto dobroty nájdete aj na Vareche. Tí, čo ste si na ne zatiaľ neklikli, vedzte, že cookies sa dajú pripraviť nielen na sladko, ale aj na slano, napríklad so sušenými paradajkami, orieškami, či kúskami slaninky.

Čo nás ešte zaujalo

Už tradične viedli naše kroky aj do stánkov vystavovateľov, ktorí sa festivalu zúčastnili aj minulé roky. Doplnili sme si zásoby vynikajúceho nakladaného a drveného cesnaku v soli, bez pridaných konzervačných látok a farbív. Stálo za to sa zastaviť aj pri ponuke sušených paradajok nakladaných v olivovom oleji, či vynikajúcich malých sladkých papričiek, plnených kozím syrom. Ich ceny boli síce v porovnaní s inými produktmi vyššie, dopriať si však tieto delikatesy raz za čas nie je isto žiaden hriech.



Firma ILLUI ponúkajúca ručne vyrábané pralinky prilákala k ich dobrotám aj tento rok množstvo maškrtníkov. Okrem skvostne vyzerajúcich praliniek mohli ochutnať aj malé francúzske koláčiky macarons, a ovocie poliate čokoládou. V ďalšom stánku s koláčikmi a zákuskami sa zas dalo len ťažko odolať lákavým cukrovinkám a tortám.



Chlieb a rôzne pečivo z produkcie našich rakúskych susedov si zachovali svoj kvalitný štandard. Ochutnali sme taštičku z lístkového cesta, plnenú kapustou a slaninkou, posypanou ľanovými semienkami. Chutili, ako inak, vynikajúco a domov sme si odniesli aj chrumkavý špaldový chlieb, ktorého orieškovej chuti sa nedalo nič vytknúť.



V stánkoch, kde boli postupne predstavované regióny východného, západného a stredného Slovenska sa návštevníci mohli dosýta najesť tradičných slovenských jedál. Bryndzové halušky, kapustové strapačky, makové šúľance, škvarkové pagáčiky, mačanka, ale aj skalické trdelníky, vyberať bolo ozaj z čoho. A ak sa vám náhodou domáca kuchyňa zunovala, mohli ste ochutnať aj dobroty z mexickej reštaurácie. Na ich tradičné tacos je však treba mať odolné ústa, predsa len, nie každý je zvyknutý na ich štipľavé paprikové pokrmy.



Šéfkuchári v pozore

Na hlavnom festivalovom pódiu to počas celého trvania festivalu naozaj žilo. Okrem súťaží šéfkuchárov a médií mali návštevníci festivalu možnosť zasúťažiť si aj o zaujímavé a hodnotné ceny. Novinkou na podujatí bola tento rok súťaž šéfkuchárov zo Slovenska a Čiech - Primerba Cup.



Súťaž bola vyhlásená v Prahe v marci 2012 a prihlásilo sa do nej 103 súťažiacich. Do finálových kôl sa prebojovalo 20 najlepších. Víťazom sa stal Rudolf Pospíšil z Hotela International v Brne, striebro získal Patrik Bečvář z Hotela InterContinental v Prahe, a bronz získal Slovák Peter Pikovský z Grandhotela v Starom Smokovci.



Aj tento rok ponúkli organizátori festivalovým návštevníkom Majstrovstvá Slovenska v otváraní ustríc.
Z minulého ročníka sme už vedeli, že súťažiaci museli otvoriť 30 ustríc v čo najkratšom čase, pričom museli dbať na opatrnosť, a neporaniť sa. Otvorené ustrice sa potom rozdávali medzi povzbudzujúcich divákov. Tento rok sa podarilo zvíťaziť Slavomírovi Dicovi z Rijo camping Stará Lesná. Niet ani divu, víťaz totiž predtým pracoval ako hlavný čašník v anglickej reštaurácii English of Brighton-Oyster bar and seafood restaurant.

Varecha súťažila vo varení médií

Príjemným spestrením bola na festivale aj každoročná súťaž vo varení médií. Ako každý, aj tento rok sme sa na súťaž prihlásili s tímom nášho portálu Varecha.sk . Tím Varechy nastúpil v zložení: Michal Jaroš, manažér online inzercie, Peter Hejduk, manažér predaja inzercie, Alica Christophoryová, marketing executive, Lucia Horváthová, asistent marketing a Sandra Bombošová, redaktorka portálu Varecha.sk . Vopred sme vedeli len to, že súťažiaci musia pripraviť a ozdobiť kávu, konkrétne capucino, a pri varení bude ako hlavná ingrediencia ryba.



Mali sme pripraviť rybu ako hlavné jedlo a šalát, pričom bolo potrebné naservírovať jednu ukážkovú porciu a tri malé porcie na ochutnanie pre porotcov. Každý súťažný tím si musel priniesť jednu ingredienciu, ktorou boli v našom prípade píniové oriešky. Hodnotil sa nápad, chuť, servírovanie, ale aj čas, za ktorý sa podarilo súťažiacim jedlo pripraviť. Na celkovú prípravu jedla mali amatérski kuchári 45 minút, ak sa niekomu podarilo pokrm pripraviť skôr, získal body navyše.



Dve kolegyne z nášho tímu, Alicka a Lucka sa po odštartovaní súťaže odobrali pripraviť kávu. Skúsená odborníčka im predviedla, ako pripraviť šálku capucina, potom si dievčatá vyrobili maketu na ozdobenie. Hotové capucino potom ozdobili pomocou makety škoricou a kakaom.

Varenie nám išlo od ruky


Foto: Ingrid Hejduková

Tuniak s bylinkovou krustou, skaramelizovaným
pomarančom a teplým šalátim.


Na hlavnom pódiu sme už medzitým začali so zháňaním surovín, tie si totiž bolo treba povyberať v časovom limite 2 minút. Z ponúkaných rýb sa nášmu tímu podarilo ukoristiť tuniaka. Toho sme osolili, okorenili, a prudko opiekli na olivovom oleji.

Kolegovia Peter a Michal z obchodného oddelenia nášho vydavateľstva Perex sa starali o krájanie mäsa a zeleniny, nuž a ja, redaktorka nášho portálu som medzitým chystala základ na krustu, s ktorou sa mal tuniak dopiecť v rúre.

Najprv som si postrúhala staršiu tmavú bagetu, do toho citrónovú kôru, parmezán, citrónovú šťavu, hrsť voňavých byliniek, posekané píniové oriešky, soľ a korenie. Z toho som vytvorila kompaktnú masu, ktorú sme naniesli na tuniakové filety a dali zapiecť do rúry na 10 minút pri 180 stupňoch. Kým sa tuniak zapekal, na olivovom oleji a plátkoch slaniny sme opiekli mladé fazuľové struky, malé šampiňóny, šalotku a sparenú špargľu.


Foto: Ingrid Hejduková

Tím portálu Varecha.sk so svojim výtvorom.


Na ďalšej panvici sme na olivovom oleji krátko opiekli kolieska pomaranča, zasypali ich trstinovým cukrom, nechali skaramelizovať a nakoniec zastrekli červeným vínnym octom.

Servírovali sme nasledovne: Na tanier sme poukladali teplý zeleninový šalát, zapečeného tuniaka s bylinkovou krustou, posypaného nasucho opraženými píniovými orieškami, ozdobili plátkami skaramelizovaného pomaranča a poliali pomarančovým výpekom. K tomu sme položili opečenú bagetku na olivovom oleji s bylinkami. Na záver sme tanier ozdobili balzamikovou redukciou.

Tretie miesto pre tím Varecha.sk


Foto: Jarmila Pavlišinová

Naše Varecháčky, zľava @evas13, @jerica,
redaktorka Sandra, a Varecháčka @hubata.


Naša snaha bola tento rok porotcami ocenená tretím miestom, z úst jedného z hodnotiacich šéfkuchárov zaznelo dokonca slovné spojenie – veľmi zaujímavá chuť. Z festivalu sme teda ako súťažiaci tím, ktorý reprezentoval vydavateľstvo Perex, denník Pravda a portál Varecha.sk, odchádzali aj s výborným pocitom víťazov.

Nielen preto, že sme úspešne reprezentovali naše vydavateľstvo, ale aj našich Varecháčov, pre ktorých našu stránku už takmer tretí rok deň čo deň tvoríme. Aj vďaka vašim pridaným receptom a nápadom sa máme sami kde inšpirovať, a naša výhra je teda aj vašou výhrou!

Aby sme nezabudli, aj tento rok nás do súťaže prišlo podporiť zopár verných Varecháčov. Nechýbali @jerica, @nicopopa, @hubata, a @evas13 aj s pánom manželom. Za povzbudzovanie Vám úprimne ďakujeme, aj vďaka Vám dokážeme pochopiť našich strieborných hokejistov, ktorým sa lepšie hrá, ak v hľadisku počujú svojich fanúšikov :-D. Ďakujeme!


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Diplom za tretie miesto
v súťaži médií vo varení :-D





















Foto: Slovak Food Festival, Ingrid Hejduková, Monika Kabele, Jarmila Pavlišinová a Sandra Bombošová.



Diskusia k článku

michsamant
Tak po tolkom brblani na roznych foodblogoch konecne nieco pozitivne :) a zda sa, ze to nebolo az take hrozne. Kto chce hladat chyby, vzdy a vsade ich najde (na kritiku a posmesky sa viac ludi da nalakat). Je super, ze ste sa zamerali na to dobre. Pekny clanok, dakujem za priblizenie foodfestivalu aj tento rok. A konecne viem ako vyzera @hubata :)
palokuchki
Sandra, dakujem za velmi pekny a zaujimavy clanok. Som velmi rada, ze si nam, ktori sme tam nemohli byt tak pekne priblizila atmosferu festivalu. Gratulujem k tretiemu miestu.
cocinelle
Varechacky, ktore tam boli povzbudzovat boli super!:) Ja som bola len s mojimi dievcatami a bez transparentov, ale buduci rok si dame na tom viac zalezat:) Sme pysne na cely team!
sjuz
Čakala som na tento článok, konečne je tu:), a Vareche gratulujem:) a ďakujeme za perfektnú reprezentáciu:) Škoda, že som nemohla prísť, snáď do Medickej sa podarí...
@michsamant - čítaš mi myšlienky - tiež som chcela napísať, že už konečne viem, ako vyzerá @hubat á :)!
sjuz
Miška- inak - tie kľúče na tvojej foto sú reálne? Lebo ten prívesok ma fascinuje...:)!
sjuz
fíha...tak to je NÁDHERA:)! Milujem veci, ktoré sú staré, či staro vyzerajú...proste retro:), chytili ma za srdce:),vieš čo z nich cítiť? To ti napíšem do mailu:)
wegar
Škoda, že sa fotky nedajú rozkliknúť.
xenoclea
Clanok sa mi velmi paci a @hubata ma potesila najviac! Je mile vidiet, ako moja oblubenkyna vyzera...
bozulka
Článok ako vždy zaujímavý.Samozrejme "nášim"súťažiacim gratulujem.
Páčia sa mi aj naše kočky,určite bola zase dobrá nálada...
kuchticka
Gratulujem Vareche za ich dobru pracu a vyhru, taktiez dakujem za clanok. Aspon si viem teraz predstavit ako to tam na sutazi prebieha. @hubatu som si predstavovala celkom inak, ale som rada, ze viem ako skutocne vyzera. @Sandra si uzasna sikulka s pripravou rybacej pochutky a @jerica je stale "kocka" @evas ma nesklamala, vyzera skoro tak ako som si ju predstavovala. Vdaka vam za reprezentaciu. Posielam pozdrav s usmevom :-))) vam vsetkym.
janger
V prvom rade Vareske blahozelam ku krasnemu tretiemu miestu. @sandra , dakujem, tak si to pekne vsetko opisala a nam, ktori sme tam neboli, priblizila... jujuj, veru aj chut si mi narobila :-). Dievcata, ktore ste sa postretali, ako fajn! Aj vam trosku zavidim :-).
starykuchar
Aj ja Vám blahoželám k reprezentácií a umiestneniu,len by bolo dobre ak by ste sa snažili aj o správne používanie slovenskej odbornej kuchárskej a kulinárskej terminológie. Čo je to k r u s t a ,veď je to bohemizmus. Skúste si ponamáhať sivú,nie šedú,kôru mozgovú a nájdite slovenský ekvivalent.
slawi
Ani som netusila, ze take nieco existuje. Super, gratulujem k 3mu miestu.
zvoncek
pripájam sa ku gratulácii, Milá Sandra, vďaka za zaujímavú reportáž,
aspoňtakto som bola tam, bohužiaľ zas mi to tohto roku nevyšlo, aby som tam zašla.
peterh
Pozdravujem starého kuchára a rád by som sa ho spýtal na ten slovenský ekvivalent slova KRUSTA. Starý kuchár je asi len nostalgia, pretože ako skutočný starý kuchár by si nemohol napísať to, čo si napísal. Nakukni do pár receptov a zistíš že krusta je bežné slovo v kulinárskych a kuchárskych kruhoch a skús navštíviť aj pár iných reštaurácii než obyčajne a nájdeš slovo KRUSTA aj na jedálnom lístku. No aj starý kuchár sa má čo učiť, ale veď aj preto sme tu.
rokner
srdecne blahozelam z daleka ale nemohol som dostat mozna na buduce.
starykuchar
Nemienim tu ďalej rozvirovať diskusiu okolo terminológie,len by som rad pripomenul prispievateľovi pod značkou petereh,že keď sa to bohužiaľ používa v BA a okolí-prebraté z češtiny-to ešte neznamená,že je tento termín správny. Starykuchar sa nie je starý vekom,ale skúsenosťami a učí sa stále na rozdiel od tých, čo vedia len opakovať to čo vidia a čo je módne.
starykuchar
Nemienim tu ďalej rozvirovať diskusiu okolo terminológie,len by som rad pripomenul prispievateľovi pod značkou petereh,že keď sa to bohužiaľ používa v BA a okolí-prebraté z češtiny-to ešte neznamená,že je tento termín správny. Starykuchar sa nie je starý vekom,ale skúsenosťami a učí sa stále na rozdiel od tých, čo vedia len opakovať to čo vidia a čo je módne.
klekipetra
Takmer miliarda ľudí trpí na svete hladom. Až 6,5 milióna detí sa každoročne nedožije 5 rokov, pretože sú od hladu príliš slabé, aby odolali akejkoľvek aj tej najslabšej chorobe. Každých 5 sekúnd zomrie jedno dieťa na hlad alebo následky s ním súvisiace. V súčasnosti trpí chronickým hladom 300 miliónov detí. Asi 100 miliónov detí nechodí do školy, najčastejšie kvôli chudobe a hladu.
kuchticka
@klekipetra , vidim, ze ovladas dobre statistiku nedostatocnej starostlivosti o nasich najmensich-najmladsich na tejto planete Zem. Som tomu rada, ze niekto vie ako velmi deti trpa a zomieraju hladom (nie iba deti). Nasa @hubata navrhuje pomoc pre tieto deti (UNESCO) mozes sa s nou spojit a pridat radu ci pomoc na realizovanie jej navrhu. Dakujem.
peterh
pozdravujem starehokuchara opätovne, stále si mi neodpovedal ako sa to teda povie slovensky. nejde o žiadny módny výstrelok z okolia BA, slovo krusta je úplne bežné, rád sa poučím takže neváhaj a odpovedz! Vôbec to netreba posúvať do roviny osobných útokov :-) sme tu všetci aj preto, aby sme si vymenili skúsenosti, tak nás pouč Tvojimi skúsenosťami a vedomosťami. Ďakujem :-)
jody
No takto. 1. krusta je z anglického crust, čiže kôra; 2. krusta nie je bohemizmus, ale cudzie slovo a ako také môže byť veselo používané, ako cudzie slovo je používaná vo viacerých významoch, viď predchádzajúci link, podľa ktorého je krusta o.i. aj - tvrdý, tenký povlak na niečom mäkkom - čo by tomu, čo chceme považovať za krustu z gastronomického hľadiska zodpovedalo, 3. kôra resp. kôrka je podľa môjho čisto amatérskeho názoru niečo, čo k veci, ktorá sa pod kôrou skrýva, nepochybne patrí. Strom jednoducho má kôru, kôra stromu patrí k danému stromu, je jeho povrchovou vrstvou, chlieb má zasa kôrku, ktorá je jednoznačne chlebovou atď. atď. V prípade krusty bolo podľa mňa potrebné v gastronómii z významového hľadiska potrebné odlíšiť od kôry (ktorá tvorí pôvodnú povrchovú vrstvu konkrétnej veci) krustu, ktorá naopak, k veci skrývanej pôvodne vôbec nepatrí. A teda, mäso s chrumkavou kôrkou bude mäso, ktorého kôrku zasa bude tvoriť mäso a nič iné a mäso s chrumkavou krustou bude mäso, ktorého povrchovú vrstvu bude tvoriť niečo, čo pôvodne k mäsu nepatrilo, napr. zmes byliniek s chlebovou kôrkou :-DDD ... Uff, ale som sa rozpísala. Mali by sme osloviť SAV. :-D A ešte si neodpustím, p. @starykuchar , prídavné meno šedý je tiež slovenské a spisovné...
enge149
tiež sa pripájam ku gratulácii,bola som v sobotu,bolo super aj počasie,ale v nedeľu mi to už nevyšlo...
honestka
a kedze to mne nevyslo ani tento rok-dodatocne gratulujem k uspechu a dakujem za info.
Aka skoda! snad nabuduce?
zelam vela peknych jedal, receptov a hlavne dobre zdravie, aby sme ich mohli este dlho uzivat.






 



TOPlist