Foto: SFF
Festival opäť prilákal mnoho návštevníkov.
V exteriéroch hradného areálu mali počas troch dní možnosť navštíviť stánky desiatok vystavovateľov, živé prezentačné šou, súťaže, dielničky pre najmenších, ale aj diskusiu s odborníkom na zdravú výživu, s lekárom Igorom Bukovským.
Na svoje si prišli milovníci dobrého vína, kávy, zákuskov, koláčov, pekárenských výrobkov, ochutnávali sa dobroty z regionálnych kútov našej krajiny, ale aj japonské sushi, či mexické špeciality. Pre deti bol tiež nachystaný program, okrem tvorivých dielní si najčastejšie pochutnávali najmä na zmrzline, cukrovinkách a ovocí máčanom v mliečnej čokoláde.
Novinky na festivale
Oproti minulému roku nás v ponuke vystavovateľov prekvapilo zopár noviniek. Ochutnali sme napríklad kávu Fitness Coffee, ktorá okrem toho, že vynikajúco chutí, aj dodáva energiu, je bohatá na antioxidanty a podporuje metabolizmus. Káva bola vytvorená odborníkmi tak, aby aj pri aktívnom spôsobe života neškodila nášmu organizmu, ale pomáhala nášmu telu dopĺňať chýbajúce antioxidanty a živiny.
Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová
Šéfkuchár Marek Petrán a jeho chutné cookies.
Známy šéfkuchár Marek Petrán v jednom zo stánkov predstavoval rôzne chute koláčikov zvaných cookies. Zopár jeho receptov na tieto dobroty nájdete aj na Vareche. Tí, čo ste si na ne zatiaľ neklikli, vedzte, že cookies sa dajú pripraviť nielen na sladko, ale aj na slano, napríklad so sušenými paradajkami, orieškami, či kúskami slaninky.
Čo nás ešte zaujalo
Už tradične viedli naše kroky aj do stánkov vystavovateľov, ktorí sa festivalu zúčastnili aj minulé roky. Doplnili sme si zásoby vynikajúceho nakladaného a drveného cesnaku v soli, bez pridaných konzervačných látok a farbív. Stálo za to sa zastaviť aj pri ponuke sušených paradajok nakladaných v olivovom oleji, či vynikajúcich malých sladkých papričiek, plnených kozím syrom. Ich ceny boli síce v porovnaní s inými produktmi vyššie, dopriať si však tieto delikatesy raz za čas nie je isto žiaden hriech.
Firma ILLUI ponúkajúca ručne vyrábané pralinky prilákala k ich dobrotám aj tento rok množstvo maškrtníkov. Okrem skvostne vyzerajúcich praliniek mohli ochutnať aj malé francúzske koláčiky macarons, a ovocie poliate čokoládou. V ďalšom stánku s koláčikmi a zákuskami sa zas dalo len ťažko odolať lákavým cukrovinkám a tortám.
Chlieb a rôzne pečivo z produkcie našich rakúskych susedov si zachovali svoj kvalitný štandard. Ochutnali sme taštičku z lístkového cesta, plnenú kapustou a slaninkou, posypanou ľanovými semienkami. Chutili, ako inak, vynikajúco a domov sme si odniesli aj chrumkavý špaldový chlieb, ktorého orieškovej chuti sa nedalo nič vytknúť.
V stánkoch, kde boli postupne predstavované regióny východného, západného a stredného Slovenska sa návštevníci mohli dosýta najesť tradičných slovenských jedál. Bryndzové halušky, kapustové strapačky, makové šúľance, škvarkové pagáčiky, mačanka, ale aj skalické trdelníky, vyberať bolo ozaj z čoho. A ak sa vám náhodou domáca kuchyňa zunovala, mohli ste ochutnať aj dobroty z mexickej reštaurácie. Na ich tradičné tacos je však treba mať odolné ústa, predsa len, nie každý je zvyknutý na ich štipľavé paprikové pokrmy.
Šéfkuchári v pozore
Na hlavnom festivalovom pódiu to počas celého trvania festivalu naozaj žilo. Okrem súťaží šéfkuchárov a médií mali návštevníci festivalu možnosť zasúťažiť si aj o zaujímavé a hodnotné ceny. Novinkou na podujatí bola tento rok súťaž šéfkuchárov zo Slovenska a Čiech - Primerba Cup.
Súťaž bola vyhlásená v Prahe v marci 2012 a prihlásilo sa do nej 103 súťažiacich. Do finálových kôl sa prebojovalo 20 najlepších. Víťazom sa stal Rudolf Pospíšil z Hotela International v Brne, striebro získal Patrik Bečvář z Hotela InterContinental v Prahe, a bronz získal Slovák Peter Pikovský z Grandhotela v Starom Smokovci.
Aj tento rok ponúkli organizátori festivalovým návštevníkom Majstrovstvá Slovenska v otváraní ustríc.
Z minulého ročníka sme už vedeli, že súťažiaci museli otvoriť 30 ustríc v čo najkratšom čase, pričom museli dbať na opatrnosť, a neporaniť sa. Otvorené ustrice sa potom rozdávali medzi povzbudzujúcich divákov. Tento rok sa podarilo zvíťaziť Slavomírovi Dicovi z Rijo camping Stará Lesná. Niet ani divu, víťaz totiž predtým pracoval ako hlavný čašník v anglickej reštaurácii English of Brighton-Oyster bar and seafood restaurant.
Varecha súťažila vo varení médií
Príjemným spestrením bola na festivale aj každoročná súťaž vo varení médií. Ako každý, aj tento rok sme sa na súťaž prihlásili s tímom nášho portálu Varecha.sk . Tím Varechy nastúpil v zložení: Michal Jaroš, manažér online inzercie, Peter Hejduk, manažér predaja inzercie, Alica Christophoryová, marketing executive, Lucia Horváthová, asistent marketing a Sandra Bombošová, redaktorka portálu Varecha.sk . Vopred sme vedeli len to, že súťažiaci musia pripraviť a ozdobiť kávu, konkrétne capucino, a pri varení bude ako hlavná ingrediencia ryba.
Mali sme pripraviť rybu ako hlavné jedlo a šalát, pričom bolo potrebné naservírovať jednu ukážkovú porciu a tri malé porcie na ochutnanie pre porotcov. Každý súťažný tím si musel priniesť jednu ingredienciu, ktorou boli v našom prípade píniové oriešky. Hodnotil sa nápad, chuť, servírovanie, ale aj čas, za ktorý sa podarilo súťažiacim jedlo pripraviť. Na celkovú prípravu jedla mali amatérski kuchári 45 minút, ak sa niekomu podarilo pokrm pripraviť skôr, získal body navyše.
Dve kolegyne z nášho tímu, Alicka a Lucka sa po odštartovaní súťaže odobrali pripraviť kávu. Skúsená odborníčka im predviedla, ako pripraviť šálku capucina, potom si dievčatá vyrobili maketu na ozdobenie. Hotové capucino potom ozdobili pomocou makety škoricou a kakaom.
Varenie nám išlo od ruky
Foto: Ingrid Hejduková
Tuniak s bylinkovou krustou, skaramelizovaným
pomarančom a teplým šalátim.
Kolegovia Peter a Michal z obchodného oddelenia nášho vydavateľstva Perex sa starali o krájanie mäsa a zeleniny, nuž a ja, redaktorka nášho portálu som medzitým chystala základ na krustu, s ktorou sa mal tuniak dopiecť v rúre.
Najprv som si postrúhala staršiu tmavú bagetu, do toho citrónovú kôru, parmezán, citrónovú šťavu, hrsť voňavých byliniek, posekané píniové oriešky, soľ a korenie. Z toho som vytvorila kompaktnú masu, ktorú sme naniesli na tuniakové filety a dali zapiecť do rúry na 10 minút pri 180 stupňoch. Kým sa tuniak zapekal, na olivovom oleji a plátkoch slaniny sme opiekli mladé fazuľové struky, malé šampiňóny, šalotku a sparenú špargľu.
Foto: Ingrid Hejduková
Tím portálu Varecha.sk so svojim výtvorom.
Servírovali sme nasledovne: Na tanier sme poukladali teplý zeleninový šalát, zapečeného tuniaka s bylinkovou krustou, posypaného nasucho opraženými píniovými orieškami, ozdobili plátkami skaramelizovaného pomaranča a poliali pomarančovým výpekom. K tomu sme položili opečenú bagetku na olivovom oleji s bylinkami. Na záver sme tanier ozdobili balzamikovou redukciou.
Tretie miesto pre tím Varecha.sk
Foto: Jarmila Pavlišinová
Naše Varecháčky, zľava @evas13, @jerica,
redaktorka Sandra, a Varecháčka @hubata.
Nielen preto, že sme úspešne reprezentovali naše vydavateľstvo, ale aj našich Varecháčov, pre ktorých našu stránku už takmer tretí rok deň čo deň tvoríme. Aj vďaka vašim pridaným receptom a nápadom sa máme sami kde inšpirovať, a naša výhra je teda aj vašou výhrou!
Aby sme nezabudli, aj tento rok nás do súťaže prišlo podporiť zopár verných Varecháčov. Nechýbali @jerica, @nicopopa, @hubata, a @evas13 aj s pánom manželom. Za povzbudzovanie Vám úprimne ďakujeme, aj vďaka Vám dokážeme pochopiť našich strieborných hokejistov, ktorým sa lepšie hrá, ak v hľadisku počujú svojich fanúšikov :-D. Ďakujeme!
Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová
Diplom za tretie miesto
v súťaži médií vo varení :-D
Foto: Slovak Food Festival, Ingrid Hejduková, Monika Kabele, Jarmila Pavlišinová a Sandra Bombošová.
@michsamant - čítaš mi myšlienky - tiež som chcela napísať, že už konečne viem, ako vyzerá @hubat á :)!
Páčia sa mi aj naše kočky,určite bola zase dobrá nálada...
aspoňtakto som bola tam, bohužiaľ zas mi to tohto roku nevyšlo, aby som tam zašla.
slovniky.korpus.sk/?w=krusta&s=exact&c=R271&d=...
Aka skoda! snad nabuduce?
zelam vela peknych jedal, receptov a hlavne dobre zdravie, aby sme ich mohli este dlho uzivat.