Trendy:
Sladiť sa dá aj zdravo

Sandra Támerová, 19. februára 2010     9 minút čítania

Vianoce aj Fašiangy už máme „našťastie“ za sebou. Na rade je pôst, ktorý dá naše zhýralé žalúdky po toľkom rozmaznávaní trochu do poriadku. Nie je však nutné odopierať si sladké – sladiť sa dá totiž aj zdravo!


Javorový sirup na lievancoch je výborná pochúťka


Sladíte si kávu alebo čaj? Ja som na cukor v tekutinách zanevrela po mojej poslednej diéte. Našťastie. V sedemnástich som si totiž bola schopná do tureckej kávy dať osem kociek cukru. Nemyslím nejaké maličké, ale tie obrovské. Postupom času som z mojich sladkých návykov zľavovala a dnes si dokážem kávu aj čaj vychutnať úplne bez cukru. So sladkosťami a koláčikmi je to však inak. Keby som nemala sebakontrolu, dokázala by som ich ládovať jedna radosť... Od môjho takmer istého údelu budúcej diabetičky ma zachránila myšlienka na zdravé stravovanie a najmä – sladenie.

Slaďte zdravo!

Cukor nie je pre náš organizmus nevyhnutný a v nevhodných dávkach dokonca škodlivý. Spôsobuje urýchľovanie zápalových procesov v tele a ničí v ňom minerálne látky a niektoré vitamíny. U detí vysoká hladina cukru spôsobuje hyperaktivitu. Určite poznáte tie momenty, keď vaša ratolesť spapkala väčšie množstvo čokoládky a potom dlho do noci nebola k zastaveniu. Telo však cukor potrebuje, je totiž dôležitým zdrojom energie v našom tele, môžete si však vybrať tú správnu formu.

Existuje obrovské množstvo náhrad cukru, až je takmer ťažké si z nich vybrať. Máme na výber buď umelé, alebo prírodné. Ľudia s cukrovkou a obezitou zväčša siahajú po tých umelých – niektoré z nich neobsahujú žiadne kalórie. Problém však zostáva aj po ich užití – chuť na sladké totiž nepotláčajú, najmä preto, že ako cukor takmer vôbec nechutia. Ich používanie v potravinárskom priemysle vzbudzuje množstvo polemík. Napríklad sladidlo aspartám sa dnes pridáva takmer do všetkých bublinkových „light“ nápojov. Určite ste už niektorú z týchto limonád vyskúšali. Ruku na srdce, chutila vám? Aj práve preto dnes bude reč o prírodných sladidlách, z ktorých sa energia uvoľňuje pozvoľna, a telo si tak dokáže udržať hladinu cukru v rovnováhe. Vďaka nim sa potom cítime stále plný energie a ani prírastky na hmotnosti nie sú katastrofálne.

Sladučká rastlinka stévia

Zázrakom vo svete prírodných sladidiel je rastlinka stévia (Stevia rebaudiana, Bertoni). Jej výhonky sú sladšie ako med. Vysušené a pomleté listy stévie sú dokonca desaťkrát sladšie ako cukor. Už viac ako sto rokov ju poznajú v Brazílii a Paraguaji, kde ju požívajú na sladenie teplých nápojov. V Ázii ňou sladia napríklad ovsené kaše. U nás môžete stéviu momentálne kúpiť vo forme prášku, listov, sirupu, kvapiek či toboliek. Ak neviete, ako ju využiť, vhoďte jednoducho jeden lístok do teplého nápoja.

Výskumy potvrdili jej pozitívne účinky na našu pečeň, pankreas či slezinu. Pri pravidelnej konzumácii by sa mala vytratiť malátnosť, či celková únava. Celkovo vplýva regeneračne na náš organizmus, zlepšuje trávenie a mali by sme dokonca pokojnejšie spať. Čo je naozaj pozitívne, konzumovať ju môžu bez obáv aj ľudia s cukrovkou. Tento zázrak tiež reguluje krvný tlak a vďaka antibakteriálnym účinkom je vhodná aj ako prevencia proti zubnému kazu. Výborne vraj pôsobí aj na ošetrovanie rôznych kožných chorôb a rezných rán.

A ešte dobrá správa pre ľudí trpiacich nadváhou v dôsledku konzumácie sladkostí – ak požujete jeden lístok tejto rastliny, dlhšiu dobu nebudete mať chuť na sladké. Kým u nás je sladenie stéviou takpovediac v plienkach, v Japonsku je používajú bežne. Dokonca si presadili jej používanie v obľúbených svetoznámych kolách s označením light (ľahká) namiesto umelých sladidiel, ktoré výrobcovia miešajú do týchto nápojov vo zvyšku sveta.

Melasa s jej čudnou farbou

Vždy keď pomyslím na melasu, ako prvú si pripomeniem jej nepríjemnú vôňu. Je pravda, že nevonia lákavo, nenadarmo ju však zasvätení volajú čierny zázrak. Melasa vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní trstinového cukru. Je to vlastne hustý čierny sirup s cennými výživnými látkami a s malým obsahom cukru vo forme glukózy a fruktózy. Kedysi bola hlavným zdrojom obživy u domorodého obyvateľstva a zistilo sa, že v tom období sa u nich takmer nevyskytovali také choroby ako rakovina, lepra, či tuberkulóza.

Melasa tiež pozitívne pôsobí ako prevencia a pri liečbe reumy, kožných chorôb, tráviacich problémov, slabej imunity, anémie. Keďže obsahuje železo, jej konzumácia sa odporúča aj tehotným ženám. Je výborným zdrojom energie pre ťažko pracujúcich a pozitívne výsledky má aj pri liečbe vypadávania vlasov. Okrem železa má melasa vysoký obsah vápnika, minerálov a stopových prvkov. Je vhodná aj pre deti a adolescentov – pôsobí priaznivo na zdravý rast a posilňuje imunitu. Vo forme zábalov a kúpeľov sa zas využíva pri rôznych kožných ochoreniach, či reumatických ťažkostiach.

Recept na zázvorové cookies s melasou

V Česku napríklad zistili, že užívanie melasy dokázalo výrazne zlepšiť stavy pacientov so zhubným rakovinovým ochorením a priaznivo tiež pôsobila ako obklad na rany vzniknuté ožarovaním. No a aby toho nebolo málo, poradíme vám ešte ako vďaka melase bojovať so zápchou. V 2 dcl vlažnej vody rozmiešajte 1 kávovú lyžičku melasy a pomaly po dúškoch vypite...

Jej použitie v gastronómii je už dnes bežné. Je vhodná napríklad ako dochucovadlo do rôznych koláčov, obilných kaší, a nápojov. Použiť ju možno tiež na marinovanie a pri pečení tmavého mäsa. Výborne sa kombinuje so sójovou omáčkou, červeným vínom, či cesnakom.


Foto: www.sxc.hu/jzlomek

Šťava z javoru tečie do nádoby


Javorový sirup

Určite ho poznáte, v amerických filmoch v ňom máčajú tie ich obrovské lievance. Asi vás bude zaujímať, ako sa tento sirup vyrába a či je naozaj z javora...

Je to naozaj tak. Pochádza z krajiny javorových listov Kanady, ktorá je zároveň aj jeho hlavným svetovým dodávateľom. Vyrába sa odparovaním jarnej miazgy tohto stromu. Zberači do kmeňa vyhĺbia otvory, ktorými šťava vyteká do nádob. V našich obchodoch je javorový sirup drahý, je to však dané najmä jeho kvalitou. Čím je totiž sirup tmavší, tím je kvalitnejší aj drahší. Treba brať do úvahy aj fakt, že zo 40 litrov šťavy vznikne odparením 1 liter hotového výrobku...

Recept na čokoládové pšenové kôpky s javorovým sirupom

Konzistenciou aj farbou javorový sirup pripomína med, chutí však skôr ako karamel. Podľa výrobcov javorový sirup síce obsahuje cukor, ale tento sa ako jediný nedostane do krvi, ale je vstrebaný črevnými stenami. Je to naozaj múdro zariadené – telo si postupne odoberá koľko práve potrebuje. Obsahuje tiež vápnik, mangán, zinok, horčík, železo, i organické kyseliny. Jeho konzumáciou nášmu telu zabezpečíme napríklad aj prísun riboflavínu, kyseliny panthotenovej a pyridoxínu. Tmavšie sirupy obsahujú okrem sacharózy aj glukózu a fruktózu.

Javorový sirup môžete použiť napríklad pri sladení nápojov, či jedál, ale aj pri pečení. Cukor tu nahrádzame sirupom v pomere 3 diely sirupu na 4 diely cukru. Môžeme tiež napodobňovať Američanov a polievať si ním palacinky, vafle alebo lievance... Tak ako, vybrali ste si?


Zdroj: http://www.biobio.sk, wikipedia




Diskusia k článku

evas13
Sandra ďakujem, stéviu som nepoznala a určite ju vyskúšam. Veľmi zaujímavý článok. Učíme sa stále.
nyja
Ja som čítala, že práve tie tmavé javorové sirupy sú najkvalitnejšie a tým aj nadrahšie. Je to napísané na tejto stránke  www.strava.sk/showdoc.do?docid=2761...

a zaujímavé, že vraj jeho konzumácia mnohým upravuje (vylepšuje) diabetes, údajne tým znížili spotrebu inzulínu.
Našla som dokonca nejaké tvrdenie, že javorový sirup v zmesi s jedlou sódou likviduje rakovinové bunky. Ale tomu sa veriť nedá. Nielen moja skepsa mi to našepkáva, ale aj chémia...a tu sa o tom dá čosi málinko prečítať  www.badatel.sk/index.php?option=com_content&task=v...

Asi 300 ml fľaška javorového sirupu stojí cca 7 - 8 eur.
sovka62
Som prekvapená informáciou, že stévia cukrová sa dá kúpiť spracovaná. Vlani som o nej hľadala informácie a dozvedela som sa len, že zatiaľ sa priemyselne spracovávať nedá. Tak som ju vypestovala zo semienka (a darovala švagrovi - diabetikovi). Pestovali ju na balkóne a celkom sa jej darilo.
honestka
na javorovy syrup sme si tu zvykli velmi radi a rychlo.
Jeho chut je fantasticka a zo zaciatku velmi neobvykla.

Skuste raz poliat ciste palaciny...
haston
pestoval som vlani stéviu a pokúšal sa ňou osladiť čaj, ale márne. sladká chuť sa objavila iba pri žuvaní samotnej rastliny. v čaji nie.
evusik
mám presne takú istú skúsenosť, rastlinka to bola pekná, ale čaj mi neosladila, na zimu som ju preniesla do bytu, ale bohužiaľ neprežila, škoda.... možno si ju na jar znova zasadím a na jeseň skúsim usušiť.
bozulka
Stéviu poznám iba z počutia ,ale javorový sirup kupujem už dávno a používam na sladenie len keby nebol taký drahý.Kupujem v BIO kvalite.Možno preto je taký drahý?
tinca
Chem len pridať moju skúsenosť, že už sme moju priateľku 100x pochovali a v tej najzákernešej chrobe pomohla melasa. A druhej kamoške pomohla pri zábaloch v strašnej rueme. Ďakujem sandre výýýýborný článok, neignorujte ho, všetko čo je tam je pravda. Som chemik, tak viem o čom sandra píše. SUPER!!!
sjuz
Super článok - aj keď tým, že sa venujem týmto veciam viem, že tieto sladidlá existujú:) My máme v chladničke javorový sirup stále, je to fajn na vafle, palacinky aj lievance, aj do čaju. Stéviu som si tento rok objednala, tak som veľmi zvedavá, či sa mi bude dariť v jej pestovaní.
Cukor an sladenie vôbec nepoužívame - čaje nesladíme, kávu nepijeme:) a mám len kryštálový na zaváranie, a domáci med do čaju.
frezia68
No,veď si občas vravím,že hlúpa aj umriem! O stévii som doteraz nič nevedela,javorový sirup áno a bez medu nevieme existovať,samozrejme od známeho-domáci.Ale kde sa dá objednať rastlinka? Možná,ak si prečítam ďaľšie informácie,dozviem sa viac.Vďaka Sandra :-) !
nielaik
Nevymýšľajte, nechcite byť za každú zaujímavé. Toto je reklamný článok! U všetkých výrobkov si všímajte kalorickú hodnotu a prímesy! Najmä nezabudnite na med od slovenských včeličiek. S etiketou s menom včelára.
Iste viete, že med je bohatým zdrojom vitamínov A, B 1, B 2, B 6, B 12, C, D, H, K, E, P, aj minerálnych látok, napríklad zinku, sodíku, železa, vápnika, draslíka a organických kyselín.
sjuz
Myslím, že nechceme byť zaujímave - neilaik - vedieme len diskusiu :)
A Aj na med si treba dať pozor, aký kupujeme - nie všetko, čo sa volá MED ním aj je.
sjuz
frezia - starkl alebo sieberz - ale sama som zvedavá, v akom stave príde a či bude dostatočne silná :))
Inak ostatné rastliny, čo mám odtiaľ, boli ok, na pár výnimiek...
frezia68
Ale Sjuz,ako to budeš používať,keď jednaskúsenosť tu je,že nesladí,sladkosť cítiť len pri žuvaní?Alebo vysušíš? A s tým medíkom sa všetky zhodneme.......:-) .
nielaik
Sjuzy , ty vedieš diskusiu ? A ako - za ruku? :-)
Za kvalitu slovenského medu, ak etiketa má meno a bydlisko včelára, berie záruku Slovenský zväz včelárov.
evusik
čo sa týka pestovania odporúčam  www.starkl.com

ak kliknete na návod na pestovanie treba ísť trochu dole je to pod názvom Sugar baby.
evusik
sorry, na stránke treba najpr do vyhľadávača zadať stévia
frezia68
Sjuz,ak tu zablúdiš,potešíš ma odpoveďou,že ako plánuješ využiť rastlinku?Aj ja rada poznávam nové veci,tak :-)) .
hannah22
Sandra ďakujem za článok, stéviu som si doteraz kupovala sušenú v Bylinkárovi a sladím ňou čaj a niektoré koláčiky a kaše zo zrna, ďalšie produkty ma potešili predsa len to zelené sypáni nieje to pravé orechové, a melasou už roky sladíme doma meltu a inú kávu dá sa na to zvyknúť takže ešte raz vďaka.... :))
sladidlo222
Ahoj,
já jen přidám ještě jednu možnost :-) sladit zdravě se dá i maltitolem - přírodním cukernatým alkoholem, který má velmi pdoobnou sladivost jako cukr, ale má nižší glykemický index, méně kalorií i sacharidů. Mně přijde jako docela fajn, koho maltitol zaujal, může si o něm něco přečíst tady:  maltitol.cz/pozitivni-ucinky-maltitolu/...






 



TOPlist