Javorový sirup na lievancoch je výborná pochúťka
Slaďte zdravo!
Cukor nie je pre náš organizmus nevyhnutný a v nevhodných dávkach dokonca škodlivý. Spôsobuje urýchľovanie zápalových procesov v tele a ničí v ňom minerálne látky a niektoré vitamíny. U detí vysoká hladina cukru spôsobuje hyperaktivitu. Určite poznáte tie momenty, keď vaša ratolesť spapkala väčšie množstvo čokoládky a potom dlho do noci nebola k zastaveniu. Telo však cukor potrebuje, je totiž dôležitým zdrojom energie v našom tele, môžete si však vybrať tú správnu formu.
Existuje obrovské množstvo náhrad cukru, až je takmer ťažké si z nich vybrať. Máme na výber buď umelé, alebo prírodné. Ľudia s cukrovkou a obezitou zväčša siahajú po tých umelých – niektoré z nich neobsahujú žiadne kalórie. Problém však zostáva aj po ich užití – chuť na sladké totiž nepotláčajú, najmä preto, že ako cukor takmer vôbec nechutia. Ich používanie v potravinárskom priemysle vzbudzuje množstvo polemík. Napríklad sladidlo aspartám sa dnes pridáva takmer do všetkých bublinkových „light“ nápojov. Určite ste už niektorú z týchto limonád vyskúšali. Ruku na srdce, chutila vám? Aj práve preto dnes bude reč o prírodných sladidlách, z ktorých sa energia uvoľňuje pozvoľna, a telo si tak dokáže udržať hladinu cukru v rovnováhe. Vďaka nim sa potom cítime stále plný energie a ani prírastky na hmotnosti nie sú katastrofálne.
Sladučká rastlinka stévia
Zázrakom vo svete prírodných sladidiel je rastlinka stévia (Stevia rebaudiana, Bertoni). Jej výhonky sú sladšie ako med. Vysušené a pomleté listy stévie sú dokonca desaťkrát sladšie ako cukor. Už viac ako sto rokov ju poznajú v Brazílii a Paraguaji, kde ju požívajú na sladenie teplých nápojov. V Ázii ňou sladia napríklad ovsené kaše. U nás môžete stéviu momentálne kúpiť vo forme prášku, listov, sirupu, kvapiek či toboliek. Ak neviete, ako ju využiť, vhoďte jednoducho jeden lístok do teplého nápoja.
Výskumy potvrdili jej pozitívne účinky na našu pečeň, pankreas či slezinu. Pri pravidelnej konzumácii by sa mala vytratiť malátnosť, či celková únava. Celkovo vplýva regeneračne na náš organizmus, zlepšuje trávenie a mali by sme dokonca pokojnejšie spať. Čo je naozaj pozitívne, konzumovať ju môžu bez obáv aj ľudia s cukrovkou. Tento zázrak tiež reguluje krvný tlak a vďaka antibakteriálnym účinkom je vhodná aj ako prevencia proti zubnému kazu. Výborne vraj pôsobí aj na ošetrovanie rôznych kožných chorôb a rezných rán.
A ešte dobrá správa pre ľudí trpiacich nadváhou v dôsledku konzumácie sladkostí – ak požujete jeden lístok tejto rastliny, dlhšiu dobu nebudete mať chuť na sladké. Kým u nás je sladenie stéviou takpovediac v plienkach, v Japonsku je používajú bežne. Dokonca si presadili jej používanie v obľúbených svetoznámych kolách s označením light (ľahká) namiesto umelých sladidiel, ktoré výrobcovia miešajú do týchto nápojov vo zvyšku sveta.
Melasa s jej čudnou farbou
Vždy keď pomyslím na melasu, ako prvú si pripomeniem jej nepríjemnú vôňu. Je pravda, že nevonia lákavo, nenadarmo ju však zasvätení volajú čierny zázrak. Melasa vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní trstinového cukru. Je to vlastne hustý čierny sirup s cennými výživnými látkami a s malým obsahom cukru vo forme glukózy a fruktózy. Kedysi bola hlavným zdrojom obživy u domorodého obyvateľstva a zistilo sa, že v tom období sa u nich takmer nevyskytovali také choroby ako rakovina, lepra, či tuberkulóza.
Melasa tiež pozitívne pôsobí ako prevencia a pri liečbe reumy, kožných chorôb, tráviacich problémov, slabej imunity, anémie. Keďže obsahuje železo, jej konzumácia sa odporúča aj tehotným ženám. Je výborným zdrojom energie pre ťažko pracujúcich a pozitívne výsledky má aj pri liečbe vypadávania vlasov. Okrem železa má melasa vysoký obsah vápnika, minerálov a stopových prvkov. Je vhodná aj pre deti a adolescentov – pôsobí priaznivo na zdravý rast a posilňuje imunitu. Vo forme zábalov a kúpeľov sa zas využíva pri rôznych kožných ochoreniach, či reumatických ťažkostiach.
Recept na zázvorové cookies s melasou
V Česku napríklad zistili, že užívanie melasy dokázalo výrazne zlepšiť stavy pacientov so zhubným rakovinovým ochorením a priaznivo tiež pôsobila ako obklad na rany vzniknuté ožarovaním. No a aby toho nebolo málo, poradíme vám ešte ako vďaka melase bojovať so zápchou. V 2 dcl vlažnej vody rozmiešajte 1 kávovú lyžičku melasy a pomaly po dúškoch vypite...
Jej použitie v gastronómii je už dnes bežné. Je vhodná napríklad ako dochucovadlo do rôznych koláčov, obilných kaší, a nápojov. Použiť ju možno tiež na marinovanie a pri pečení tmavého mäsa. Výborne sa kombinuje so sójovou omáčkou, červeným vínom, či cesnakom.
Foto: www.sxc.hu/jzlomek
Šťava z javoru tečie do nádoby
Určite ho poznáte, v amerických filmoch v ňom máčajú tie ich obrovské lievance. Asi vás bude zaujímať, ako sa tento sirup vyrába a či je naozaj z javora...
Je to naozaj tak. Pochádza z krajiny javorových listov Kanady, ktorá je zároveň aj jeho hlavným svetovým dodávateľom. Vyrába sa odparovaním jarnej miazgy tohto stromu. Zberači do kmeňa vyhĺbia otvory, ktorými šťava vyteká do nádob. V našich obchodoch je javorový sirup drahý, je to však dané najmä jeho kvalitou. Čím je totiž sirup tmavší, tím je kvalitnejší aj drahší. Treba brať do úvahy aj fakt, že zo 40 litrov šťavy vznikne odparením 1 liter hotového výrobku...
Recept na čokoládové pšenové kôpky s javorovým sirupom
Konzistenciou aj farbou javorový sirup pripomína med, chutí však skôr ako karamel. Podľa výrobcov javorový sirup síce obsahuje cukor, ale tento sa ako jediný nedostane do krvi, ale je vstrebaný črevnými stenami. Je to naozaj múdro zariadené – telo si postupne odoberá koľko práve potrebuje. Obsahuje tiež vápnik, mangán, zinok, horčík, železo, i organické kyseliny. Jeho konzumáciou nášmu telu zabezpečíme napríklad aj prísun riboflavínu, kyseliny panthotenovej a pyridoxínu. Tmavšie sirupy obsahujú okrem sacharózy aj glukózu a fruktózu.
Javorový sirup môžete použiť napríklad pri sladení nápojov, či jedál, ale aj pri pečení. Cukor tu nahrádzame sirupom v pomere 3 diely sirupu na 4 diely cukru. Môžeme tiež napodobňovať Američanov a polievať si ním palacinky, vafle alebo lievance... Tak ako, vybrali ste si?
Zdroj: http://www.biobio.sk, wikipedia
a zaujímavé, že vraj jeho konzumácia mnohým upravuje (vylepšuje) diabetes, údajne tým znížili spotrebu inzulínu.
Našla som dokonca nejaké tvrdenie, že javorový sirup v zmesi s jedlou sódou likviduje rakovinové bunky. Ale tomu sa veriť nedá. Nielen moja skepsa mi to našepkáva, ale aj chémia...a tu sa o tom dá čosi málinko prečítať www.badatel.sk/index.php?option=com_content&task=v...
Asi 300 ml fľaška javorového sirupu stojí cca 7 - 8 eur.
Jeho chut je fantasticka a zo zaciatku velmi neobvykla.
Skuste raz poliat ciste palaciny...
Cukor an sladenie vôbec nepoužívame - čaje nesladíme, kávu nepijeme:) a mám len kryštálový na zaváranie, a domáci med do čaju.
Iste viete, že med je bohatým zdrojom vitamínov A, B 1, B 2, B 6, B 12, C, D, H, K, E, P, aj minerálnych látok, napríklad zinku, sodíku, železa, vápnika, draslíka a organických kyselín.
A Aj na med si treba dať pozor, aký kupujeme - nie všetko, čo sa volá MED ním aj je.
Inak ostatné rastliny, čo mám odtiaľ, boli ok, na pár výnimiek...
Za kvalitu slovenského medu, ak etiketa má meno a bydlisko včelára, berie záruku Slovenský zväz včelárov.
ak kliknete na návod na pestovanie treba ísť trochu dole je to pod názvom Sugar baby.
rozhodně souhlasím, že sladit se dá i zdravě. Jednou z možností je i maltitol - více o něm zde maltitol.cz/pozitivni-ucinky-maltitolu/...
můžete si tam o něm přečíst. Je to sladidlo, které je ze škrobu a má o polovinun méně sacharidů i kalorií než má bílý cukr.
já jen přidám ještě jednu možnost :-) sladit zdravě se dá i maltitolem - přírodním cukernatým alkoholem, který má velmi pdoobnou sladivost jako cukr, ale má nižší glykemický index, méně kalorií i sacharidů. Mně přijde jako docela fajn, koho maltitol zaujal, může si o něm něco přečíst tady: maltitol.cz/pozitivni-ucinky-maltitolu/...