Skvelý tip, ako využiť výrazne menej cukru pri pečení!

PEREX - ADteam (sponzorovaný obsah), 23. marca 2021     6 minút čítania

Veľkonočné sviatky sú takmer za dverami a ak sa pomaly chystáte na pečenie slávnostných múčnikov či dezertov máme pre vás skvelý tip, ako si vaše obľúbené dobroty dopriať bez výčitiek svedomia a na zdravšiu nôtu.



Foto: Shutterstock.com

Pre tých, ktorí si radi doprajú sladké, ale zároveň si dávajú pozor na líniu, chcú jesť zdravo alebo majú radi inovácie v kuchyni odporúčame siahnuť po karobe, ktorý je modernou alternatívou ku kakau.

„Pri Prírodnom a Holandskom kakau sa často uvádza ako ďalší druh - karob, pretože má podobnú chuť v koláčoch, muffinoch alebo cukrovinkách ako kakao. Karob však nie je druh kakaa, ale je jeho modernou alternatívou,“ hovorí Lucie Čápová, Senior product manager v spoločnosti Dr. Oetker a ďalej dodáva: „Karob je prirodzene sladký, vďaka čomu sa stáva ideálnou prísadou aj do zdravých pokrmov so sladkým nádychom. Prečo zdravých? Pretože karob dodá jedlám okrem skvelej mierne sladkastej, korenistej chuti a hnedej farby i množstvo nutrične bohatých látok a navyš pri príprave receptu spotrebujete výrazne menej cukru.“



Foto: Shutterstock.com

Čo je karob, aké sú jeho benefity a na čo sa používa?

Karobový prášok (alebo tiež svätojánsky chlieb) sa získava dôkladným zomletím struku zo subtropického stromu nazývaného Rohovník obyčajný (Ceratonia siliqua). Následne sa suší a praží. Vyznačuje sa mierne sladkastou a korenistou chuťou i vôňou. Farba karobového prášku môže byť rôzna. Jeho sfarbenie závisí od spôsobu a dĺžky praženia.

Používa sa rovnako ako kakao, ale bez nutnosti toľko dosládzať. Keďže karob je prirodzene sladký, množstvo pridaného sladidla v receptoch môže byť až o 1/3 nižšie než pri použití kakaa!

Vedeli ste napríklad, že 100 g karobového prášku obsahuje až 88 % referenčnej hodnoty príjmu vápnika, 50 % vlákniny, má vysoký obsah bielkovín, minerálov a obsahuje len do 1 % tuku? Jeho ďalšou pozitívnou vlastnosťou, ktorú určite mnohí ocenia je, že neobsahuje kofeín.

Karob je ideálnou náhradou kakaa pri príprave sladkých múčnikov či dezertov, takže rozhodne nemôže chýbať v kuchyni ani tento predveľkonočný čas. Karob určite dokážu využiť aj tí, ktorí nepečú, pretože sa výborne hodí aj do kaší, či nápojov smoothie. V neposlednom rade je taktiež skvelou náhradou čokolády pre tých, ktorí nevedia odolať maškrteniu. Pri varení sa dá s touto zdravšou alternatívou experimentovať napríklad pri výrobe omáčok a nátierok.

Kde siahnuť po chutnú inšpiráciu?

Ak chcete na pečenie a  varenie s karobom získať zopár skvelých tipov, nie je nič jednoduchšie! Súčasťou balenia Tmavý karob Dr. Oetker je aj recept na Karobový perník s polevou či QR kód, vďaka ktorému ľahko získate ďalšie recepty na chutné a zdravé maškrty. Pre inšpiráciu pridávame jeden recept na záver.

Prajeme vám príjemné chvíle v kuchyni a dobrú chuť.


Karobová orechová bábovka s karobovou polevou

Klasická trená bábovka s príjemnou korenistou chuťou Tmavého karobu Dr. Oetker doplnenou orechmi, hrozienkami a karobovou polevou.



Foto: Shutterstock.com

Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: asi 30 minút
Celkový čas prípravy: asi 70 minút
Vystačí na: asi 16 porcií


Potrebujeme:

Na cesto:
  • 5 žĺtkov
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker
  • 2 PL vody
  • 150 ml oleja
  • 5 bielkov
  • štipku soli
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 zarovnaná PL Tmavého karobu Dr. Oetker
  • 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
  • 150 g hrozienok
  • 100 g nasekaných vlašských orechov

Na polevu:
  • 120 g masla
  • 120 g cukru
  • 1 PL Tmavého karobu Dr. Oetker
  • 5 PL mlieka
  • 2 PL Solamylu bezgluténového Dr. Oetker

Okrem toho potrebujeme:
  • formu na bábovku (ø 23 cm)
  • elektrický ručný šľahač

Príprava:
1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, vanilínovým cukrom, vodou a olejom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Pridáme múku zmiešanú s karobom a kypriacim práškom a zľahka ručne vymiešame dohladka. Nakoniec vmiešame hrozienka a orechy. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 190 °C
Teplovzdušná rúra: 170 °C
Plynová rúra: stupeň 3

Čas pečenia: asi 40 minút


2. Bábovku necháme asi 10 minút vo forme ochladnúť. Potom ju opatrne vyklopíme.

3. Polevu pripravíme vo vodnom kúpeli, do teplovzdornej misky vložíme maslo, cukor, karob, mlieko a Solamyl. Misku položíme nad hrniec s mierne bublajúcou vodou, miska sa nesmie dotýkať hladiny. Za stáleho miešania krátko povaríme. Polevu nalejeme na bábovku a necháme ju stuhnúť.





Diskusia k článku







 



TOPlist