Foto: Shutterstock
Čo je to za kombináciu?
Vanilková soľ je zmesou kvalitnej morskej soli a drene z vanilkového struku alebo vanilkového extraktu. Spája jemnú sladkosť vanilky s ostrejšou chuťou morskej soli. Táto kombinácia dodáva jedlám zaujímavý rozmer, ktorý v našom jedálničku až tak bežne nemáme a nevnímame.Ako a kde ju použiť
Vanilková soľ sa môže zdať špecifická, ale jej využitie je omnoho širšie, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať.V sladkých jedlách naozaj vynikne
Posypte ňou čokoládové suflé, karamelovú omáčku alebo zmrzlinu, aby ste pridali jemný náznak slanosti, ktorý dokonale vyváži sladkosť. Skúste touto soľou posypať grilované ovocie, napríklad broskyne alebo ananás. Slaná vanilka zintenzívni prirodzenú sladkosť ovocia.
Foto: Shutterstock
Aj k mäsu je perfektná
Možno prekvapivo, ale vanilková soľ sa výborne hodí aj k mäsu. Grilované bravčové kotlety alebo pečené kura získajú zaujímavý sladko-slaný podtón, ktorý je nezvyčajný a osviežujúci.
Do raňajkových pochúťok
Vanilkovou soľou posypte palacinky, francúzsky toast alebo dokonca miešané vajíčka. Jemná sladkosť vanilky prepojená s bohatstvom slaných chutí urobí z obyčajných raňajok celkom nový zážitok.
Foto: Shutterstock
Šaláty a dresingy
Skúste soľou s vanilkou obohatiť aj šaláty, najmä tie ovocné alebo s obsahom orechov. Pridaním do kyslého šalátového dresingu vinaigrette získate neobvyklý chuťový tón.
Ako si vanilkovú soľ pripraviť doma
Výroba vanilkovej soli je neuveriteľne jednoduchá a nevyžaduje veľa ingrediencií ani času. Stačí, ak máte po ruke kvalitnú morskú soľ a vanilkový struk.Jeden vanilkový struk pozdĺžne rozrežte a opatrne z neho vyškrabte dreň. Semienka zmiešajte s 1 šálkou morskou soľou, ideálne hrubozrnnej. Ak máte radi intenzívnejšiu vanilkovú chuť, môžete pridať aj samotný struk, ktorý predtým nasekajte na menšie kúsky.
Zmes nechajte odstáť na suchom mieste aspoň 1-2 dni, aby soľ nasiakla vanilkovú arómu. Po tejto dobe odstráňte kúsky struku (ak ste ich pridali) a vanilkovú soľ skladujte v uzavretej nádobe.
Ak nemáte k dispozícii vanilkový struk, môžete použiť aj kvalitný vanilkový extrakt. Stačí niekoľko kvapiek extraktu zmiešať so soľou a pred uskladnením ju nechať poriadne preschnúť .
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku