Trendy:
Škola sushi – ako pretvoriť jednoduché veci na veci dokonalé

Andrea Červenková, 8. marca 2013     11 minút čítania

Keď som dostala ponuku stráviť jedno sobotňajšie dopoludnie v ázijskej reštaurácii Fou Zoo v Bratislave, kde som sa spolu s ďalšími troma účastníkmi mala zúčastniť školy sushi, nebola som si celkom istá, či je sushi ten typ jedla, ktorý sa musím jednoznačne učiť pripravovať. Ako pri typickom Slovákovi – ani u mňa by ste totiž na ryby v mojom jedálnom lístku často nenarazili. A hoci som sushi už pár krát jedla, nikdy som si na ňom zvlášť nepochutila. No až v to sobotné ráno som zistila, že nie je sushi ako sushi.


Foto: Andrea Červenková

Škola sushi - príprava roliek pri sushi bare


Celkom neistá som teda vkročila do reštaurácie Fou Zoo, ktorá svojím interiérom musí zaujať snáď každého návštevníka: oblé organické tvary a prírodné materiály v kontraste so sklom, nevtieravé osvetlenie a jemná hudba. Po privítaní sme my žiaci boli najprv usadení k stolu, kde nám bol v štýlových kanvičkách ponúknutý výborný japonský čaj. No a potom sme už boli naším učiteľom – sushi majstrom Tomášom Lysým pozvaní do kuchyne, v ktorej sme sa oboznámili, ako pripravovať základ sushi – ryžu.

Výber ryže
Dôležitá je kvalitná ryža. U nás sa dá kúpiť v ázijských obchodoch. Najlepšia je japonská odroda ryže – tamanišiky , ktorá sa pestuje v Amerike alebo akákoľvek ryža odrody nišiky. Keď sa uvarí je trochu tvrdá, ale keď sa zmieša s octom, zmäkne. Ryža, ktorá sa u nás bežne predáva v obchodoch, nie je vhodná na prípravu sushi.

Premývanie ryže
Ryža sa musí premyť, aby sa zbavila škrobu. Do väčšej nádoby, do ktorej sa ryža nasype, sa jemným prúdom napustí voda a ryža sa rukou premýva. Potom sa voda vyleje a postup sa opakuje. Premýva sa dôkladne, ale čo najmenej krát – ideálne 4 krát. Keby sa ryža premývala viackrát, zmenil by sa jej povrch – bola by porušená jej vonkajšia štruktúra a viac by nasakovala vodu.


Príprava rolky maki. Foto: Andrea Červenková


Ryžovar
Je to elektrický hrniec, ktorý funguje na princípe váhy. Keď sa voda, ktorá je vo vnútri vydusí, vypne sa. Dá sa v ňom uvariť hocičo, napríklad aj zelenina, na ktorú sa dajú dokúpiť rôzne vložky alebo sitká. V ryžovare sa dá dokonca aj piecť, ak sa vnútorná teflonová vložka vytrie olejom. Treba len dávať pozor, aby ste v ňom nevarili jedlo s výraznou chuťou, lebo tá sa umytím celkom neodstráni a potom prechádza do ryže. Teflonové vložky sa po čase majú meniť, keďže teplom môžu meniť tvar a používaním sa z nich zošúcha teflon. Na drahých ryžovaroch sa dá digitálne nastaviť niekoľko ukazovateľov, na lacnejších, avšak pre potreby bežných ľudí dostačujúcich, ktoré stoja okolo 20 eur, sa nastavovať nič nedá – tie sa len vypínajú a zapínajú.

Varenie ryže
0,5 kg ryže zalejeme 0,6 l vody v zimných mesiacoch a 0,7 l vody v letných mesiacoch (ryža je vtedy suchšia, preto potrebuje na uvarenie viac vody). Ryžu nasypeme do ryžovaru, zalejeme vodou, hrniec zavrieme a zapneme. Ak varíme ryžu v bežnom hrnci, postup je nasledovný: necháme zovrieť vodu aj s ryžou a varíme na miernom ohni, kým sa voda nevyparí.

V ryžovare je veľmi veľké teplo, preto sa po vypnutí nechá ešte asi 10 – 15 minút odpariť, potom sa otvorí a špeciálnou drevenou naberačkou sa uvarená ryža preloží do veľkej drevenej misy. Ryža, ktorá je pripečená o stenu hrnca a je trošku žltkastá, sa na sushi použiť nedá.


Príprava rolky maki. Foto: Andrea Červenková


Miešanie ryže s octom
Z 0,5 kg ryže nám po uvarení vznikne 1 kg uvarenej ryže. Na takéto množstvo potrebujeme 1 dcl japonského octu. Na ochutenie 1 litra octu použijeme 900 g cukru, 250 g soli a kombu riasy, ktoré sú tvorcami umami chute (obsahuje slanosť, sladkosť, trochu rybaciny). Ryžu v drevenej mise – v našom prípade z čerešňového dreva – nahrnieme na jednu polovicu. Nikdy nepoužívame antikorové riady, ale len drevené alebo umelohmotné. Ocot lejeme cez lopatku na ryžu a povtierame ho do ryže, aby bol všade, lebo ináč stečie dole. Ryžu nikdy veľmi nemiešame, lebo by bola príliš lepkavá a nebude sa s ňou dať pracovať – uvoľnilo by sa z nej príliš mnoho škrobu a vyzerala by ako rozvarená. Keď je ocot povtieraný, zoberieme čistú handru, namočíme ju do studenej vody a zakryjeme ňou ryžu na 10 – 15 minút. Potom ju len drevenou lopatkou poprehadzujeme, aby z každej strany vychladla a preložíme do nádoby, ktorá udržuje teplo. S ryžou sa pracuje, keď má teplotu cca 30°C.

Príprava rolky maki
Pripravíme si bambusovú rohožku, na ktorú položíme nori riasu s polovičnou veľkosťou tak, aby jej drsná strana bola otočená smerom nahor. Jednu ruku si mierne navlhčíme a pošúchame ňou druhú, ruky sa nám potom nebudú lepiť. Z ryže si v rukách vyformujeme valček, od špičky valčeka postupne ukladáme ryžu na riasu v horizontálnom smere zhruba v jej strede. Najprv roztlačíme ryžu na spodnú časť riasy – najlepšie dvoma prstami, ako keby sme mali hrabličky a rozťahujeme ju až po okraj. To isté, ale palcom, urobíme s ryžou v hornej časti riasy. Nie však po okraj, pásik riasy musí zostať voľný. Ryžu v strede potrieme wasabi – japonským chrenom, ktorý sa dáva nielen kvôli chuti, ale hlavne kvôli tomu, že ryby obsahujú ešte nejaké baktérie a wasabi slúži ako dezinfekcia. Na ryžu položíme v horizontálnej línii plnku – ak pripravujeme zeleninové sushi, môže to byť napríklad uhorka, paprika, avokádo. Nakoniec pristúpime k stočeniu rolky. Riasu posunieme na koniec rohožky, palcami si držíme plnku a pomocou rohožky stáčame. Pásik riasy nepokrytý ryžou navlhčíme vodou, aby bol lepkavý, rohožku pretočíme, zatiahneme a hladením rohožky od stredu k jej okrajom dáme rolke správny tvar. Celé sushi sa musí robiť veľmi rýchlo, lebo ryža naberá vlhkosť z rúk a zároveň aj chladne, potom už tak nelepí a horšie sa tvaruje.


Príprava rolky futomaki. Foto: Andrea Červenková


Príprava rolky futomaki
Rovnakým spôsobom ako maki, len používame väčšiu riasu, preto potrebujeme aj viac ryže. Ako plnku sme použili krevety – časti bez chvosta do stredu rolky, časti s chvostíkmi využijeme na dekoráciu – budú trčať z futomaki von. Ak pridávame do plnky avokádo, ošúpeme a nakrájame ho na pásiky, ostré hrany z neho musíme odrezať, inak budú vytŕčať z ryže.

Príprava rolky California
Je lepšie, ak na tento typ rolky obalíme bambusovú rohožku potravinárskou fóliou, bude sa potom menej lepiť. Potrebujeme asi toľko ryže ako do futomaki. Ryžu stláčame tak, aby na spodnej časti riasy presahovala cez okraj a v hornej časti, aby ostal voľný pás riasy. Nikde nesmie spod ryže presvitať riasa, inak by sa pri balení mohla rolka roztrhať. Takto pripravenú riasu obrátime, naplníme plnkou a zabalíme. Rolku posunieme na okraj rohožky a aj zboku ju rukou utlačíme, aby boli okraje zarovnané. Nakoniec obalíme napríklad v sezame.


Príprava rolky maki, California a krájanie roliek. Foto: Andrea Červenková


Krájanie roliek sushi
Rolky vždy režeme najprv na polovicu, potom opäť na polovice alebo tretiny. Veľká rolka sa delí na 8 dielov, malá na 6 dielov. Namočíme špicu noža do vody, nôž otočíme vertikálne a poťukáme jeho rukoväťou o stôl, aby voda stiekla po čepeli až dole a nelepila sa. Začneme krájať špicou noža a pílkovým rezom krájame rýchlo. Základ je pevná ruka. California sa krája ešte rýchlejšie a zároveň opatrnejšie.

Nigiri – prstové sushi
Dôležité pri tomto type sushi je, ako si odkrojíme rybu, mal by to byť čistý rez. Pred tvarovaním ryže opäť jednu ruku namočíme do vody, druhou ju poplieskame a pomerne komplikovaným pohybom tvarujeme valček. Kvalitný sushi bar sa spozná podľa toho, že v sushi je málo ryže a veľa ryby. Dobre vyformovaný valček ryže si môžeme otestovať tak, že po vhodení do pohára s čistou vodou púšťa bublinky (teda nie je príliš stlačený a obsahuje ešte vzduch), ale zároveň sa vo vode nerozpadne. Keď je ryža vyformovaná, do druhej ruky si potom prstom prichytíme rybu, nanesieme na ňu wasabi a na vyformovaný ryžový valček rybu pritlačíme. Keď nás náš učiteľ Tomáš videl, ako sa s nigiri trápime, potešil nás, že jemu trvalo päť rokov, kým sa to naučil.


Foto: Andrea Červenková

Výsledok našej práce – nakrájané sushi rolky


Ako dlho vydrží sushi?
Sushi sa má zjesť rýchlo, pri 20 – 25 °C vydrží asi 2 hodiny, len nigiri (čerstvú rybu) treba zakryť fóliou, inak by obschla. Ďalšia možnosť je uložiť sushi do vínovej chladničky nastavenej na 12 – 18 °C, kde ryža nestvrdne, lebo tam nie je taký chlad. Rybám aj sushi ryži vadí, keď sú príliš prechladené, lebo v rybe cítiť kryštáliky ľadu a podchladená ryža chutí ako broky – jej vnútorný škrob je riedky a vonkajší škrob stuhne.

Na záver
Náš sympatický sushi majster Tomáš nás po celý čas kontroloval a povzbudzoval. Medzi svojimi historkami o zážitkoch zo sushi reštaurácii nám ešte ukázal, ako sa pripravuje sushi typu temaki – naplnený kornútik z riasy, ktorý sa konzumuje v Japonsku na ulici ako fast food. Ochutnali sme umeboshi – špeciálnu usušenú a sfermentizovanú japonskú slivku, v ktorej sú skoncentrované minerály a vitamíny a v Japonsku je považovaná za elixír zdravia. No a celkom na záver nám Tomáš predviedol filetovanie úžasného lososa.

Niet viacej čo dodať. Treba to len vyskúšať. Odteraz som fanúšik sushi aj ja.




Diskusia k článku

violetacamorova
Tak taketo vlastnorucne urobene sushi by chutilo urcite aj mne. Pises, ze sa ma cim skor zjest, tu som ho videla predavat v tesco, tak neviem ako to chutilo, lebo ktovie ako dlho to je pripravene a veruze na taketo ani nemam chut. Musis mat velmi peknu skusenost.
daniella9
juuuj, prednedávnom na profesiii mali ponuku na pracovné miesto, veľmi ma to lákalo, ale sushi pripraviť neviem (zatiaľ;-)). Doteraz som sushi skúšala pripraviť len raz, ale nepodarilo sa mi dobre zvinúť rolku, sa mi rozpadávala...Ale chutilo dobre:-) Takže potrebujem ešte trénovať, čo sa sushi týka:-)
ethanel
Ja som si urobil kurz s certifikatom u Rick(a) Stein(a) Sefood School v Padstow UK ak niekto z varechy zije v Cornwall tu je adresa kde sa mozete prihlasit
Padstow Seafood School
Riverside
Padstow
PL28 8BY
Tel: 01841 532700
Email: reservations@rickstein.com
ethanel
Boze aky som hlupy :) .... Andrea , vyborne spracovany clanok a pekne citanie ... Keby som ja nal tak cas dokoncit ten moj o stravovani v UK snad sa mi to do leta podari. No momentalne mi moc casu neostava, pri mojom malom zlaticku ktore aj tak vidim len dva krat za tyzden.
slavka2012
Velmi putavy clanok, pacia sa mi nazorne obrazky pripravy maki. Je to naozaj zdrave, esteticke a ani nie drahe jedlo, najma ak si ho clovek v nasich koncinach,ktory nema nablizku kvalitnu japonsku restauraciu vie urobit doma. Osobne surovym rybam nefandim, ale aj v samotnych japonskych restauraciach v zahranici som si vsimla, ze ponukaju aj maki s kackou ci kuracinou. Na vegetariansky sposob, s uhorkou, avokadom, sparglou ci cviklou su tiez velmi chutne a co je najdolezitejsie, daju sa urobit aj u nas, pretoze tieto zeleniny su vcelku dostupne.
francuzska1
pekny clanok, raz som sushi robila doma a aj sa vydarilo, ale zasa, aby to nevyznelo, ze aka som uzasne sikovna musim sa priznat, ze mi to ukazovali predtym u nas v skole japonske mamicky ako sa to robi;-)))
mirkatarby
Aj ja ich pripravujem,lebo ich milujem a tu na vychode je jediny sushi bar v Kosiciach.Navyse je problem zohnat cerstvu rybu,preto robievam len so zeleninou,alebo tuniakovym salatom,ci udenym lososom.Ale ryzu pripravujem bez kombu,kedze som ju zatial v Poprade nezohnala a vobec to nevadi,chutia skvele.
babav
Pekný článok !Ja sushi doma pripravovať nemusím,mame okolo nas vynikajúce japonské reštaurácie s čerstvymi surovinami (salmon,tuna,eel,shrimp...).možno si objednať podla chuti a cenovo je to vyhodnejsie ,o kvalite ani nehovoriac. Moja najobľúbenejšia je rolka z hnedej ryže s avokadom a piklovanym zazvorom;-).
helanka
ano @babav.
Je to uzasne mat restiku poruke a v ktorukolvek hodinu. Som rada, ze som sa mohla priucit zakladom od domorodcov nastastie nie je problem s originalnymi doplnkami ak chceme urobit doma.

Suhlasim, ze clanok je vyborne napisany.
Ziadalo by sa castejsie uverejnovat taketo typy, ktore nielen povzbudia ale aj obohatia rozhlad.
jerica
Čítanie je zaujímavé aj inšpiratívne čítanie , priznám sa , určite to robiť nebudem , pre mňa je to ako s pangasiusom , mám blog a ten sa nedá zmazať ničím a pri sushi tiež.
Článok je pútavý a napísaný pre každého,aj pre toho kto sa ešte nestretol so sushi.
paploska
Naozaj skvelý článok o mojom obľúbenom sushi. výborne popísaný presný postup. Ja ho robievam rada, ale najlepšie som zatiaľ mala v sushi bistre a na rybom trhu :-), ale rada vyskúšam tvoj postup.
eviku83
Andrejka ďakujem za super článok, sama sushi priam zbožňujem a pravideľne ho doma chystáme na sto spôsobov. Zistila som, že je veľmi dôležité si vybrať správny nôž, ináč sa naň ryža lepí a výsledok nevyzerá dobre. Už druhý rok používam na sushi a sashimi nôž Yanagiba (tento, vybrala som si ten dlhší a neľutujem  kai.firedesign.sk/45-santoku-noz-seki-magoroku.html),...
zvažujem ešte kúpu keramického noža kôli vitamínom ale ešte som si žiaden konkrétny nevybrala. Ak s keramickými nožmi máte dakto skúsenosti vopred ďakujem za každú radu :->. Eva
andreac
@eviku83 , dakujem za Vas komentar.
Ak by ste chceli ziskat informacie o keramickych nozoch od uzivatelov Varecha.sk, odporucam, aby ste zalozili diskusiu na tuto temu.
Disksiu zalozite tu:






 



TOPlist