Siahnite po správnom:
Ako vybrať ten najlepší melón? 6 znakov, podľa ktorých poznáte, že je zrelý a sladký

Jana Klimanová, 27. júna 2023     3 minúty čítania

Stál majland a keď ste ho dovliekli domov, rozkrojili a ochutnali, boli ste sklamaní. S našimi radami už nabudúce zaručene siahnete po oveľa chutnejšom červenom melóne.



Foto: Shutterstock

1. Suchá stopka je dobrá

Dobrým ukazovateľom stavu melóna je jeho stopka. Ak ju melón má, vyberte si taký, ktorý ju má vyschnutú a pokrútenú. Zelená stopka je, naopak, znakom toho, že melón nie je zrelý a nebude ani červený, ani sladký. Ak je okolo stopky škvrna pripomínajúca pavučinu, bude melón ešte sladší. Takáto škvrna je pozostatkom opeľovania včelami vo fáze kvetu.



Foto: Shutterstock

V prípade, že melóny stopku už nemajú, hľadajte také, ktoré majú v mieste, kde bola stopka, jamku. Znamená to, že stopka po dozretí plodu sama odpadla.

2. Tmavé fľaky? Super!

Šupka zrelého melóna je tmavozelená a matná, lesklý melón ešte nie je úplne zrelý. Hoci tmavé plochy na melóne nepôsobia vábne, sú znakom toho, že takýto melón je zrelý a sladký. Sú to vyzrážané cukry, ktoré presakujú von z plodu.

3. Hľadajte žltú škvrnu

Melón si poprezerajte a hľadajte na šupke svetlú žltú škvrnu - je to miesto, kde sa dotýkal zeme. Ak je biela, melón je nezrelý, no ak má žltú farbu, je šanca, že si pochutíte. Čím je žltá sýtejšia, tým lepšie. Znamená to, že melón zrel na slnku dostatočne dlho.



Foto: Shutterstock

4. Pravidelný tvar je lepší

Nemenej dôležitý je aj tvar melóna. Pri vyberaní melóna hľadajte pevný, symetrický, bez vypuklín, trhlín a rýh. Nepravidelnosti v tvare môžu znamenať, že bol vystavený príliš silnému slnku alebo priveľkému vlhku.

5. Urobte zvukový test

Pri jemnom poklopkaní na šupku by sa mal ozvať dutý zvuk. Je to dobrý signál pre nákup sladkého, zrelého melóna.



Foto: Shutterstock

6. Rozhodnúť môže aj váha

Ak sa neviete rozhodnúť medzi dvoma melónmi rovnakej veľkosti, ktoré prešli vaším testom, vyberte si ten, ktorý je ťažší. Menšia hmotnosť môže napovedať, že melón nebude dostatočne šťavnatý, ale múčny.



Foto: Shutterstock

Tip Varechy: Ak kupujete rozkrojený melón, vyberajte kúsky s červenými žilkami a tmavohnedými alebo čiernymi semienkami, ktoré sa oddeľujú od dužiny. Vyhnite sa kusom s bielymi žilkami a tiež takým, kde sa nachádzajú aj biele semienka. Aj keď existujú aj také druhy z Ďalekého východu, ktoré majú biele semienka.





ANKETA: Podarí sa vám v obchode alebo na trhu vždy vybrať chutný melón?

27,4%



72,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist