Šéfkuchárka radí:
Ako uvariť špargľu, aby bola chrumkavá a nezhorkla?

Jarmila Horváthová, 1. mája 2023     4 minúty čítania

Aký je rozdiel vo varení bielej a zelenej špargle? Prečo sa jedna šúpe a druhá nie? A čo so šupkami? Svoje tipy vám prezradí šéfkuchárka Zuzana Sisáková.



Foto: Shutterstock

Biela špargľa rastie pod zemou a šupka, ktorá je jej ochranným obalom, je drevnatá, preto ju pred použitím treba ošúpať, aby vám jedlo neznepríjemňovali vlákna, ktoré sa nedajú požuť. Najlepšie to ide škrabkou na zeleninu. Čistenie začnite od hlavičky smerom nadol. Olúpanú špargľu potom naskladajte vedľa seba a z konca stoniek odkrojte asi 2 cm, pretože tam je najdrevnatejšia.

„Šupky zo špargle nevyhadzujte, môžete z nich urobiť vývar a použiť napríklad ako základ zeleninovej polievky či omáčky, alebo na podlievanie mäsa pri dusení," radí šéfkuchárka Zuzana Sisáková z reštaurácie Víno & Tapas v Poprade-Spišskej Sobote.

Zelenú špargľu zvyčajne šúpať netreba, pretože táto odroda rastie nad zemou a taký silný obal nepotrebuje, nemá taký sklon k drevnateniu. Stačí ju len dôkladne umyť pod tečúcou vodou a odkrojiť tiež 1-2 cm zo spodnej časti.

Možno ste sa už stretli aj s fialovou špargľou – tú netreba čistiť, rovnako ako zelenú špargľu, a tiež má rovnaký čas varenia. Varením sa však jej farba stráca.

Trik s bielym chlebom

A ako postupovať pri varení špargle? Ak máte radi zeleninu skôr chrumkavú, než úplne domäkka uvarenú, vložte špargľu do vriacej osolenej vody a varte podľa jej hrúbky. „Ak je tenká, stačí minútu, ak hrubšia, tak dve minúty, rovnako dlho sa varí biela aj zelená. Potom treba špargľu vytiahnuť a preložiť do nádoby s ľadovou vodou, resp. vodou s ľadom. Tak si špargľa uchová farbu aj krehkosť,“ hovorí šéfkuchárka.



Foto: Shutterstock

Staršia špargľa môže byť po uvarení horká. Aby ste tomu predišli, odporúča dať do vody, v ktorej ju varíte, kúsok bieleho chleba bez kôrky. Ten prípadnú horkosť stiahne.

Ak uprednostňujete špargľu uvarenú domäkka, vtedy je čas varenia zelenej špargle asi 6-8 minút. Biela špargľa sa varí 10 -15 minút, opäť závisí od hrúbky špargle.

Špargľu však možno jesť aj surovú – napríklad v šalátoch, alebo ju možno pridať do smoothies.

Rýchle a lahodné jedlá

Zo špargle pripravuje šéfkuchárka rýchle predjedlo, ktoré môže byť s prílohou aj ľahkým hlavným jedlom – očistenú špargľu oblanšíruje, obalí v plátkoch prosciutta alebo slaninky a opečie na panvici. Ak ju chcete podávať ako hlavné jedlo, môžete ju servírovať s varenými zemiakmi s maslom alebo so zemiakovou kašou.



Foto: Ilustračné foto Shutterstock Ďalšou rýchlou pochúťkou, ktorú Z. Sisáková odporúča, je špargľa s vínovou omáčkou. Na kúsku masla speníte nadrobno nakrájanú pažítku, zalejete trochou bieleho vína a necháte zovrieť. Potom zmes zalejete sladkou smotanou s rozmixovaným žĺtkom. Znovu necháte zovrieť, ochutíte soľou, korením a troškou cukru, ktorý vybalansuje chuť vína.

Očistenú oblanšírovanú špargľu opečiete na masle a na tanieri zalejete pripravenou omáčkou. A lahodné jedlo je hotové.



Foto: Ilustračné foto Shutterstock

Pozrite si naše video, ako uvariť špargľu





ANKETA: Kupujete špargľu aj keď ide o drahú zeleninu?

83,8%



16,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist