Osobnosti:
Rozprávkové pečenie s Luciou Hablovičovou

Sandra Támerová, 16. decembra 2011     6 minút čítania

Aj tento rok v období pred Vianocami piekli známi ľudia medovníčky, aby pomohli deťom v rozvojových krajinách.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Lucia Hablovičová.


Organizácia UNICEF má každoročne v predvianočnom čase v programe podujatie, na ktorom známi ľudia pečú s deťmi medovníčky a čítajú im pri tom rozprávky. Upečené a ozdobené pochúťky potom detičky schrúmu, alebo si ich odnesú domov.

Priamo na mieste si potom spomínaná dobročinná organizácia robí zbierku na pomoc deťom z východnej Afriky, výťažok z nej má napríklad prispieť na výživové programy pre deti, ktoré trpia chronickou podvýživou, súrne potrebujú pitnú vodu a terapeutickú výživu.

Jednou zo známych osobností, ktorá sa pravidelne zúčastňuje týchto podporných akcií, je aj bývalá riaditeľka súťaže krásy a modelka Lucia Hablovičová.




Prezraďte nám, ako budete tráviť tieto sviatky, čo sa týka jedla?

U nás je to na stole klasické, každý rok konzumuje to isté. Aj tento rok to bude zaužívané predjedlo – oblátky s medom, cesnak, budeme krájať jabĺčko a rozdeľovať si ho medzi sebou. Potom budeme mať hríbovú polievku so smotanou, rybu a zemiakový šalát. Kapra nemáme, sme ochrancovia živých kaprov na Slovensku (smiech).

Ako nahrádzate kapra - inou rybou, či iným druhom mäsa?

Sú iné druhy rýb, napríklad mrazená treska. Rybu máme, akurát to nie je kapor. Iné mäso nemávame, Vianoce sú obdobím pôstu, vtedy jeme len ryby. A potom máme perníky, alebo linecké koláčiky.


Foto: UNICEF

Medovníčky - symbol Vianoc.


Pečiete na Vianoce?

Áno, perníky mám už dokonca napečené a ozdobené. A už som mala hotové aj linecké pečivo, ale všetko sa zjedlo, tak mám pred sebou druhé kolo príprav. Ja robím skôr také jednoduché vianočné pečivo a mamina každý rok pripraví metrový koláč, to je jej špecialita.

Odkiaľ čerpáte inšpiráciu, sú to nejaké rodinné tradičné recepty?

Väčšinou skúšam a čo sa týka toho medovníkového cesta, vždy od niekoho dostaneme zaručený recept na mäkké medovníky a potom zistíme, že ich máme aj tak tvrdé (smiech)... Takže najviac experimentujeme práve s medovníkmi, ostatné sú už taká tradícia.

Môže aj internet slúžiť ako inšpirácia?

Áno, aj keď osobne mám skôr vlastné recepty a postupy. Ak mi však niekto poradí niečo nové, potom hľadám na internete aj nejaké nové kombinácie.

A línia? Ako to robíte, že ste stále štíhla, nalepí sa aj na vás nejaké to kilo počas sviatkov?

U mňa hmotnosť počas Vianoc tiež stúpa, ale kde iní priberú 5 kíl, tak ja len dve... Nepriberám nárazovo, cez sviatky možno pôjde nahor nejaké kilo. Je to o genetike, prejedám sa rovnako, ako všetci ostatní, veď tie dobroty mám priamo pod nosom, všetko krásne vonia, aj ich často pripravujem a samozrejme ochutnávam, ale to asi k sviatkom prirodzene patrí. Ide však o to, aby sa človek dobre cítil a nejedol, keď mu už je zle. Mali by sme vedieť odhadnúť, kedy máme naozaj dosť. A potom je možnosť dať si nejaký novoročný záväzok, napríklad zhadzovať kilá navyše športovaním.

Kto má u vás doma pod palcom prípravy na Štedrý večer?


Foto: UNICEF

Zdobenie medovníčkov bavilo nielen deti.


V posledných rokoch to mám na starosti ja, mama pracuje v nemocnici na zmeny a aj teraz príde až priamo ku sviatočnému stolu... Tak s polievkou mi bude preto pomáhať brat, je to jeho obľúbené jedlo a vzal si nad ním patronát. Polievku robíme hríbovú, nie kapustnicu ako väčšina ľudí na Slovensku.

Máte v hlave aj konkrétny recept na vašu sviatočnú polievku?

Základom je mlieko, sladká smotana, sušené hríbiky, bobkový list a kúsok zemiaku. Na internete určite nájdete viacero variantov tejto polievky. Takáto polievka je obľúbená na Východe a v okolí Topoľčian, odkiaľ pochádza aj naša rodina.

Dodržiavate v rodine nejaké vianočné tradície?

Počas Vianoc je u nás babička a ona je výrazným zástancom tradícií, kolied, hádzania orechov do rohov miestnosti, a podobných zvykov. Pred večerou sa pravidelne modlíme. Takže taká klasická forma Vianoc u nás v rodine pretrváva.


Ak chcete aj vy prispieť na dobrú vec prostredníctvom organizácie UNICEF, môžete tak urobiť vkladom na účet 26297 26297 / 1100, variabilný symbol 7610. Viac informácií o výživových projektoch pre deti z východnej Afriky nájdete tu a o všeobecné informácie o výživových projektoch tu.





Diskusia k článku

kuchticka
Podobne sma slavili Vianoce u nas, ked som bola dieta. Ziadne maso sme nejedli, iba rybu, salat, polievku - kapustnicu s hribami, ale nie klobasou. Oblatky chystal nas otec - kazdemu dal kusok chrenu, madu a tiez petruzlen (koren, iba kolecko tenucke) a viac si nepamatam. Mavali sme pekne Vianoce.
violetacamorova
My doma doteraz do polnoci nejeme mäso, až po polnočnej sa tešíme na našu kapustnicu s klobásou a mletým mäsom s ryžou, sušenými hubami: to nie je polievková kapustnica, ale podobá sa na koložvársku kapustu konzistenciou ale nepečieme ju v rúre, len sa dusí v hrnci , mňamka!
martapa
Ani my nejeme počas štedrého dňa mäso.Navečeru máme kapustnicu z údenej ryby,zapraženú maslom,k tomu zemiaky,tiež zapražené maslom s cibuľkou a paprikou.Samozrejme kapor a zemiakový šalát.Zvyčajne pripravíme toľko ,že to konzumujeme aj na druhý deň a vlastne máme ďalší bezmäsitý deň.Tento zvyk som si priniesla z Oravy na Liptov a celá rodina sa mi prispôsobila.
evanaaa
Keďže veľa na Štedrý deň nejeme,, ja skoro za celý deň ani nemám čas, stačí nám len ryba so šalátom, na druhý deň je hus ( kačka), my ani kapustnicu nerobíme, až ako novoročnú, na Nový rok, lebo naraz yb sme to v šetko nepojedli, ešte aj údené ( domáce), a iné pochutiny. Takže, kapustnica je silvestrovská s tým, čo do nej patrí a je sa ešte pár dní po Novom roku. Prejedenie, o akom píšu v novinách a pred akým ľudí varujú, nám nikdy nehrozí.






 



TOPlist